torstai 14. elokuuta 2008

Globaali taantuma tulossa

Elikkä nyt aletaan vasta tunnustaa tosiasiat:


"Maailman rahastojohtajat pelkäävät globaalia taantumaa, ilmenee Merrill Lynchin keskiviikkona julkaisemasta Fund Manager -kyselystä. [...]

' -Finanssikriisi muuttuu taloudelliseksi kriisiksi. Pelot talouden hidastumisesta kasvavat ympäri maailmaa', Merrill Lynchin strategi Karen Olney sanoi keskiviikkona.

' -Nettona peräti 83 prosenttia rahastojohtajista uskoo, että ennusteet pörssiyhtiöiden tuloskehityksestä ovat liian korkeita', Olney kommentoi.

Yksi neljästä rahastojohtajasta sanoo maailmantalouden taantuvan parhaillaan. Noin puolet johtajista odottaa, että globaali taantuma on tosiasia vuoden sisällä: yritysten voittomarginaaleihin kohdistuu kovaa laskupainetta.

Muu maailma hidastuu siis Yhdysvaltain perässä, ja samalla ns. decoupling-teoriaan uskovien rahastojohtajien määrä kutistuu. Rahastojohtajien inflaatio-odotukset ovat samalla painuneet alimmalle tasolleen yli kuuteen vuoteen. "


Ja homma jatkuu:

"Merrill: Finanssikriisi laaja, syvä ja globaali

Miljardien dollareiden subprime-alaskirjaukset tehnyt Merrill Lynch ennustaa, että globaali finanssikriisi kestää vielä pitkään.

' -Luottokriisi on luonteeltaan laaja, syvä ja globaali. Sen loppumisesta ei ole merkkejä, joten finanssisektorin ongelmat jatkuvat', Merrill Lynchin päästrategi Richard Bernstein kommentoi.

Merrill Lynchin Bernstein sanoo, että monet sijoittajat edelleen aliarvioivat luottokuplan puhkeamisen seurauksia. Lopputuloksena on hintojen laajamittainen alamäki, sillä pankkien heikkous edeltää tyypillisesti koko reaalitalouden hidastumista.

' -Ongelmat eivät suinkaan rajoitu suuriin pankki-instituutioihin. Tämä ei ole puhdas subprime-tarina', Bernstein sanoi.

Monimutkaisten cdo- ja siv-sijoitusten ongelmat ovat levinneet USA:sta Eurooppaan ja Aasiaan. Keskikokoiset amerikkalaispankit ovat nekin saaneet siipeensä, kun luotonantoa kiristetään yleisesti."


Jep, ja jenkkikuluttajat kiristävät entisestään vyötä, kun kevään veronpalautukset on syöty. Se taas lupaa erittäin huonoa taloudelle:

"USA:n kaupan vauhti alkaa hyytyä

USA:n vähittäiskaupan vauhti hyytyi heinäkuussa, vaikka kuluttajille on vastikään lähetetty noin 100 miljardin dollarin ylimääräiset veronpalautukset.

' -Paha uutinen on se, että veronpalautusten teho alkaa loppua. Työllisyystilannekin heikkenee', BMO Capitalin pääekonomisti Sherry Cooper kommentoi keskiviikkona.

USA:n vähittäiskaupan myynti heikkeni 0,1 prosenttia heinäkuussa. Alamäki oli ensimmäinen viiteen kuukauteen, ja pudotuksesta suuri osa johtui autokaupan surkeista oloista.

Ekonomistit olivat odottaneet, että kauppa taantuisi 0,4 prosenttia. Viisi kuukautta sitten helmikuussa vähittäiskauppa hidastui 0,5 prosenttia, mutta sen jälkeen kaupan ketjut ovat kertoneet lievistä myynnin kasvuista.

Kaupan ketjujen menestys on kuitenkin kaksijakoista. Halpaa hintaa tarjoavat Wal-Mart ja Costco menestyvät, mutta tavaratalokaupan Macy's, J.C. Penney, Kohl's ja Dillard's ovat kertoneet jopa 10-20 prosenttia pudonneista myynneistä.

Vähittäiskaupan datalla on paljon painoarvoa, koska_yksityinen_kulutus_muodostaa_noin_70 _prosenttia_USA:n_koko_taloudesta. BMO Capitalin Cooper arvioi, että öljyn ja bensiinin halpeneminen voi tukea yksityistä kulutusta lähikuukausina."


ELI: Jos kulutus USA:ssa alenee esim: 20%, niin se vastaa koko taloudessa noin 14%:n supistumista. Jos kulutus romahtaa kunnolla, sanotaan nyt vaikka noin 40%, niin koko taloudessa tiputus on 28%.

Ei kommentteja: