perjantai 15. elokuuta 2008

Inflaatio kiihtyy ja talous hyytyy

Eli taas jatkuu samaa rataa:

"USA:n inflaatio jo 5,6 prosenttia

Yhdysvaltojen kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa kesäkuuhun nähden tuplasti ekonomistien ennusteita enemmän. Vuositasolla inflaatio on nyt jo 5,6 prosenttia.

Yhä nousseet ruoan ja energian hinnat työnsivät Yhdysvaltojen inflaatioluvut korkeimmilleen yli 17 vuoteen. Yhdysvaltojen työministeriön julkaisema kuluttajahintaindeksi nousi heinäkuussa edelliseen kuuhun verrattuna 0,8 prosenttia, mikä oli hieman hitaampaa kuin kesäkuun 1,1 prosentin nousu toukokuuhun verrattuna.

Heinäkuun inflaatio oli silti kaksi kertaa ekonomistien ennustamaa 0,4 prosentin nousua nopeampaa. Hintojen nousua vuoden takaisesta ekonomistit olivat ennustaneet 5,1 prosenttia.

Energian hinta nousi heinäkuussa 4 prosenttia ja ruokakustannukset 0,9 prosenttia edelliskuuhun verrattuna. Energian hinta on noussut vuodessa jo 29,3 prosenttia ja ruoankin hinta 6 prosenttia.

Niin kutsuttu pohjainflaatio, josta on poistettu ruoan ja energian vaikutukset, nousi heinäkuussa 0,3 prosenttia edelliskuusta. Vuositasolla pohjainflaatio on kiihtynyt 2,5 prosenttiin."


Ja samaa rataa myös kotimaassa:


"Hintojen nousu jatkuu

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli heinäkuussa sama kuin kesäkuussa, 4,4 prosenttia.

Kuluttajahintoja nosti vuodessa eniten asumisen, elintarvikkeiden ja ajoneuvojen polttoaineiden kallistuminen. Asumista kallisti ennen kaikkea energian hintojen, vuokrien ja korkojen nousu.

Elintarvikkeiden hintojen nousu taas johtui lähinnä maitotuotteiden kallistumisesta, mutta myös lihan ja viljatuotteiden hinta nousi.

Inflaatioon vaikutti niin ikään ravintola- ja kahvilapalveluiden sekä alkoholijuomien vähittäishintojen kallistuminen viime vuoden heinäkuusta."

Ja jos katsotaan ihan sitä ruokakorin hintaa, niin hinnathat ovat nousseet vielä kovemmin. Tosiasia esimerkiksi "junttimatikalla" on se, että kun allekirjoittanut osti korillisen ruokaa kaupasta vuonna -99 hintaan 100 markkaa (n. 17 euroa), niin kaksi vuotta sitten sama satsi maksoi 23 euroa (n. 140 markkaa), ja nyt saa pistää jo noin 25-26 euroa. Eli "pöljän", tilastoja tuntemattoman, kuluttajan mielestä hinnat nousivat euroaikana 2006 mennessä noin 40%, ja ovat 2 vuodessa siitä nousseet vielä 10 - 13 %. Se halvasta eurosta. Onneksi tilastokeskuksen pravda kertoo meille kuluttajille, että meidän on parempi uskominen heitä kuin omia silmiämme.


Talous jäähtyy edelleen:

"Jälleen merkki talouden jäähtymisestä

Tilastokeskuksen perjantaina julkistamissa tilastoissa on taas merkit talouden hyytymisestä. Sekä tehdasteollisuuden että kaupan varastot kasvoivat viimevuotisesta selvästi.

Tilastokeskuksen mukaan tehdasteollisuuden varastojen arvo oli kesäkuussa 10 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Kaupan varastot taas kasvoivat 6,7 prosenttia edellisvuodesta.

Varastojen kasvu voi selittyä kysynnän heikentymisellä ja sitä pidetään yleensä merkkinä talouden laskusuhdanteesta.

Alkuvuoden aikana myös vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi viidellä prosentilla edellisvuodesta. Yrityssaneerausten määrä sen sijaan vähentyi. "


Niin, alkaa olla taantuma sitä luokkaa, ettei sitä tilastoillakaan saa maalattua ruusuisemmaksi, vaikka monestihan se valhe -sanan komparatiivi menee niin, että valhe, emävalhe, tilasto.

Ei kommentteja: