keskiviikko 13. elokuuta 2008

USA:n vaikeudet leviävät Eurooppaan ja maailmantalouteen

Amerikkalaiset asunnonomistajat ovat kusessa lainojensa kanssa:

"Laina ylittää usein asunnon arvon USA:ssa

Yhdysvalloissa lähes kolmannes viiden vuoden sisällä asunnon ostaneista on joutunut tilanteeseen, jossa asunnon arvo on laskenut sitä varten otettua lainaa alemmaksi. [...]

Asuntojen arvonmääritykseen erikoistuneen Zillowin mukaan 29 prosenttia viiden vuoden sisällä asuntonsa ostaneista on nyt tilanteessa, jossa asunnon mahdollinen myynti ei enää kata velkaa.

Vuoden 2006 asunnonostajista 45 prosentilla on asuntolaina asunnon käypää arvoa suurempi.

Zillowin mukaan asunnonomistajan onkin nyt lähes mahdotonta myydä omaisuuttaan voitolla. Lähes neljännes vuoden sisällä tehdyistä asuntokaupoista tehtiin tappiolla. "

Jep. Ja kun hinnat tulevat alas vielä reilut 50% tästä nykytasostakin, niin eipä naurata.


USA:n budjettivaje paisuu yli äyräiden:

"USA:n liittovaltion budjettivaje paisui lisää heinäkuussa, valtiovarainministeriö tiedotti tiistaina. Vaje oli viime kuussa 102,8 miljardia dollaria, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli vain 36,4 miljardia dollaria."

Ja ilmeisesti taas otetaan lisää lainaa? Vai painetaanko liikkeelle lisää rahaa paikkaamaan homma? Saapa nähdä.


USA:n talousvaikeudet leviävät maailmantalouteen:

"Yhdysvalloista alkanut talouden hidastuminen leviää kuin virus ympäri maailmaa, Citigroupin päästrategi Tobias Levkovich sanoo.

' -Sijoittajien kyvyttömyys ymmärtää ilmiötä on ollut aika hämmästyttävää. Talouden hidastuminen alkoi Yhdysvalloista, mutta se leviää kuin virus eri puolilla maailmaa', Levkovich kommentoi.

Levkovichin mukaan maailmantalouden olot ovat rapautuneet. Asuntojen hinnat, kuluttajien luottamus, yritysjohdon mielialat ja vähittäiskauppa ovat esimerkkejä datasta, joka heikkenee likimain globaalisti.

' -Ongelmat ovat vakavia USA:ssa, Euroopassa ja Japanissa. Tiedot rahti- ja matkustajaliikenteestä viittaavat vahvasti siihen, että Kiina ja Intiakin ovat uskottua heikommassa kunnossa', Levkovich arvioi.

Levkovichin mukaan Euroopan talousdata on viime aikoina ollut niin kammottavaa, että Yhdysvaltain tila on alkanut näyttää suhteellisen hyvältä.

Maailmantalouden syklisyys ei ole Levkovichin mukaan hävinnyt minnekään. Citin päästrategi muistuttaa, että suuret läntiset teollisuusmaat ovat edelleen raaka-aineiden suurimpia kuluttajia.

' -Kun suuret taloudet alkavat yskiä, ei kehittyvien talouksien vauhti riitä paikkaamaan menetyksiä', Levkovich sanoo."


Niinpä, ja synkät ajat tulevat Eurooppaan:

"Viileä puhuri kiitää nyt euroalueen taloudessa. Synkimmältä näyttää Etelä-Euroopassa, jossa Espanja kärsii asuntokuplan puhkeamisesta ja Italia on lähestymässä taantumaa. Ekonomistien mukaan Suomikaan ei ole immuuni heikentyville näkymille, vaikka saakin vetoapua Venäjästä. [...]

' –Kasvuvauhti monessa eurotaloudessa on pysähtynyt tai jopa supistunut. Italia on käytännössä tällaisessa tilanteessa, Espanjan tilanne on erittäin heikko ja Saksasta vuosi tietoa, että bruttokansantuotteen kvartaalimuutos olisi -1,0 prosenttia', sanoo Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius."

Jepujep. Esim. nyt laskemaan lähtenyt euron arvo on merkki siitä, että myöskään euroon ei luoteta. Pahin on kuitenkin edessä:

"Nordea: Pahin on vielä edessä

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin luottokyselyn mukaan rahoituskriisi laajenee yhä Yhdysvalloissa. Asiasta kirjoitti Nordea aamukatsauksessaan.

Fedin tutkimuksen mukaan rahoituskriisin vaikutukset talouteen pahenevat edelleen, kun pankit aikovat tiukentaa lainojen myöntämisehtoja entisestään kolmannella neljänneksellä. [...]

Nordea arvioi, että vakuudettomien lainojen rajoittaminen supistanee amerikkalaisten kulutusta. Yrityksillä rahoituksen tiukkuus näkyy investointihalukkuuden vähentymisenä toisella vuosipuoliskolla."

Eli luvassa on kova syksy.

Ei kommentteja: