tiistai 15. heinäkuuta 2008

Dollari tippuu tukitoimista huolimatta - Sodan uhka kasvaa

Linkki:

"Rahoituskriisiin joutuneiden yhdysvaltalaisten asuntoluottoyhtiöiden Freddie Macin ja Fannie Maen julkisesta tukemisesta huolimatta sijoittajien usko dollariin on koetuksella.

Dollarin kurssi laski tiistaina aamulla lähelle kaikkien aikojen alinta noteeraustaan. Kurssilasku on seurausta Yhdysvaltojen asuntoluottoyhtiöiden Freddie Macin ja Fannie Maen synnyttämästä epävarmuudesta markkinoilla."


Niinpä niin. Ja hallituksen julkinen tuki asuntolainatakaajille maksetaan dollareissa, mikä tarkoittaa sitä, että dollarin arvo laskee entisestään. Näin siksi, että kun luottamuksensa menettäneitä yhtiöitä tuetaan dollareilla, laskee myös näiden dollarien substanssiarvo.

Öljyn ja jalometallien arvot ovat tällä hetkellä ennätyskorkealla, mikä kielii dollarin arvonmenetyksestä ja sijoittajien vakavasta luottamuspulasta jenkkivaluuttaa kohtaan. USA:n valtionvelka on tällä hetkellä 9,5 triljoonaa dollaria (9 500 000 000 000 eli 9 500 miljardia taalaa). Jos Fannie Mae ja Freddie Mac kaatuvat, USA:n valtio joutuu lunastamaan yhtiöt estääkseen talousromahduksen. Se taas lähes tuplaisi maan julkisen velan kerta heitolla (yli 5 triljoonaa lisää), ja romahduttaisi dollarin arvon hetkessä, mikä myös aiheuttaisi talousromahduksen, eli suo siellä ja vetelä täällä. Huonolta näyttää jenkkien tilanne.

Käytännössä dollarin arvo riippuu tällä hetkellä vain ja ainoastaan öljyn varassa. Kysymys kuuluukin, mitä tapahtuu, jos öljyä aletaan vielä nykyistä enemmän myymään muissa valuutoissa? Tämän takia Iranin keväällä avattu öljy- ja kaasupörssi on jenkeille vakava uhka. Iran pystyy siis kaatamaan halutessaan koko USA:n talouden, ja USA:lla taas on kyky pommittaa Iran kivikaudelle. Näillä kahdella maalla on siis revolverit toistensa ohimoilla.

Kuten aiemmin jo kirjoitin, USA haluaa hyökätä Iraniin vain ja nimenomaan maan öljyvarojen monivaluttaisen öljypörssin takia. Kaikki joukkotuhoaseet, ydinohjelmat, yms. ovat vain savuverhoa ja teatteria. Haiskahtaa pahasti siltä, että sota Lähi-Idässä alkaa pian...

Ei kommentteja: