keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

Talous laskettelee jo tuttua alamäkeä


Jo tutuksi tullut talouden alamäki jatkuu edelleen. Viimeisten parin päivän aikana pankkien osakkeet ovat tippuneet reippaasti. Pankkien pörssiarvosta on hävinnyt viimeisen vuoden aikana lähes puolet. Taloussanomien otsikointi kertookin melkoisesta tuomiopäivän odotuksesta:

"Osakemarkkinat ovat rankaisseet pankkiosakkeita raskaimmin yli kymmeneen vuoteen. Pankkien kurja kurssikehitys kertoo tuomiopäivän odotuksista Atlantin molemmin puolin.

Euroopan ja Yhdysvaltain pankkiosakkeet ovat parin viime päivän aikana saaneet niin sanotusti turpiinsa poikkeuksellisen raskaasti. Sijoittajat ovat lappaneet pankkiosakkeita myyntiin kaksin käsin.. [...]

Euroopan pankkiosakkeet ovat vuodessa menettäneet arvostaan hieman yli puolet, DJ Stoxx 600 Banks -toimialaindeksi on 12 kuukaudessa laskenut 51,4 prosenttia. Euroalueen vastaava pankki-indeksi on samaan aikaan laskenut melkein yhtä rutkasti, 46,6 prosenttia."

Tilanne on kaiken kaikkiaan niin synkkä, että USA:n keskupankin johtaja Ben Bernankekin on joutunut ääneen myöntämään, että tilanne ei todellakaan ole hyvä:

"Bernanke: USA:lla synkkä tulevaisuus"

"Yhdysvaltain taloudessa on maan keskuspankin pääjohtajan Ben Bernanken mukaan "merkittäviä riskejä" heikomman kehityksen suuntaan. Toisaalta myös riskit inflaation kiihtymiseksi ovat kasvaneet."

Kriisin ytimessä kamppailevien amerikkalaisten asuntoluottorahoittajien huono tilanne heijastuu myös Suomeen, sillä suomalaispankitkin ovat sijoittaneet Fannie Maen ja Freddie Macin velkakirjoihin: Linkki.

Pahiten Suomea uhkaa kuitenkin Ruotsin asuntomarkkinoiden uhkaava romahdus:

"Ruotsalaisprofessori Hans Lind arvioi, että Ruotsin asuntohinnat saattavat rymähtää kunnolla alas. Hänen mukaansa esimerkiksi asumisoikeusasuntojen hinnat voivat pudota 30–40 prosenttia.Suomalaisasiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että tällaista laskua nähtäisiin Suomessa. [...]

..kysymys ei ole enää Ruotsissa siitä laskevatko asuntojen hinnat, vaan pikemminkin tulisi miettiä, että kuinka paljon hinnat voivat laskea."

Käsitys, ettei hintaromahdus vaikuttaisi Suomeen on pelkkä toiveajattelua ja pään laittamista pensaaseen. Viimeksi keväällä nimittäin arvioitiin, että Suomessa asuntojen hinnoissa on ilmaa sijainnista ja hintaluokasta riippuen 30-70%. Sanokaa minun sanoneen, mutta kun hinnat lähtevät alas Ruotsissa, alamäki tulee leviämään myös Suomeen.

Ei kommentteja: