tiistai 16. helmikuuta 2010

HÄLYTYS!: Talouskriisissä pahin on vasta edessä

Disclaimer: Olen viime aikoina vältellyt talousasioiden kommentointia, koska olen seurannut tilannetta, ja odottanut merkkejä siitä, onko vuodentakaiset LEAP:n ja muiden arviot 1930-luvun alun skenaarion osittaisesta toistumisesta totta. Nyt merkkejä on ilmassa, tässä niistä osa:


1. Kriisistä toipumisen sijasta ollaan rakentamassa valtavaa talouskuplaa:

Ålandsbankenin Stefan Törnqvist: "..varoitti jo marraskuun alussa, että maailma on rakentamassa 'historian suurinta finanssikuplaa'. Nyt, yli kolme kuukautta myöhemmin Törnqvist on yhä vakuuttunut että riski valtavan kuplan muodostumiselle on edelleen suuri.

...ennätysmäisen elvytyksen jälkeen maailmassa saattaa olla tekeillä uusi - ikävämpi - maailmanennätys; Finanssikuplien maailmanennätys.

'-Saadaan nähdä johtaako se romahdusten maailmanennätykseen vai inflaatioiden maailmanennätykseen. Me uskomme tähän inflaatiovaihtoehtoon'. "


2. Edessä on pahin pörssiromahdus 300 vuoteen:


Teknisen analyysin guru Robert Prechter on tunnettu siitä, että hän ei tähän astisen analyytikkouransa aikana ole tiettävästi koskaan vielä erehtynyt. Hänen meriittilistallaan on mm. viime vuoden äkillisen pörssinousun, sekä vuoden 1987 pörssiromahduksen ennustaminen. Olisi toivottavaa, että hän erehtyisi nyt ensimmäistä kertaa. Pahoin näyttää siltä, että hän on taaskin oikeassa:

"Prechter ennustaa täysimittaista kaaosta rahoitusmarkkinoille. Pahempaa kuin mitä koettiin finanssikriisin taannoisissa myllerryksissä.

'Edessä on pahin pörssiromahdus 300 vuoteen', Prechter sanoi sijoituslehti Investors Chroniclen mukaan.

Nykyistä markkinatilannetta Prechter vertaa 1930-luvun alkuun. Silloin osakkeet rytisivät hurjasti alaspäin vuoden 1929 huipputasoiltaan, mutta kun pohjat saavutettiin, kurssit kääntyivät vahvaan nousuun. Romahduksen jälkeinen 50 prosentin kurssiralli sai monet sijoittajat uskomaan, että pahin on takana. Edessä oli kuitenkin vielä uusi katastrofaalinen luisu.

'Raaka-aineiden hintoja taas ajavat samat tekijät kuin osakkeita. Esimerkiksi kulta menettää arvoaan paljon enemmän kuin monet jaksavat uskoa, eikä kenties saavuta pohjiaan ennen vuotta 2014', Prechter sanoo."

3. Dubain ja/tai Kreikan uhkaava konkurssi, joka voi kaataa dollaritalouden kuin korttitalon:

Kreikan kriisi on vasta alkua. Koko Etelä-Eurooppa on kusessa. Myös Portugal, Espanja ja Italia ovat seuraavat kaatuvat dominonappulat, jos kreikka kaatuu.

Krisiin ydin on kuitenkin dollaritalouden romahtaminen, jonka vuoksi Wall Street auttoi kreikkalaisia peittämään talousongelmansa. Kreikan ja Dubain velkajärjestelyjen meno reisille riittäisi kuplan puhkaisemiseen.

Jos, tai pikemminkin kun, Kreikka kaatuu, kaatuvat perässä koko Etelä-Eurooppa: Espanja, Portugali ja Italia. Iberian niemimaalla tilanne on lähes yhtä pahalla tolalla kuin kreikassa.

4. Euroopan painajainen: Britannian talous romahtaa

Eurooppaa uhkaa vielä Kreikan tai Dubain kaatumista pahempi miina; Britanniaa uhkaa konkurssi. Asia on pysynyt enemmän piilossa kuin kreikan osalta, koska Lontoo on yksi maailman rahoituspääkaupunkeja, mutta Brittien talouden tila ja maan massiivinen ulkomaanvelka alkavat olla sitä luokkaa, että Lontoo voi tippua finanssimaailman kruununjalokivestä uudeksi Venetsiaksi; uppoavaksi kaupungiksi jolla on loistava menneisyys.


Seuraus: Maailmantalous haukkaa totaalisesti paskaa:

Kun Kreikka, Dubai tai jokin muu valtio, esim. Japani, jolla on isot dollarilainat, menee konkurssiin, keskiverto-amerikkalaisella on arvioitu olevan alle kaksi viikkoa aikaa nostaa varansa pankista. Sama pätee myös kaikkiin pienituloisiin ihmisiin Euroopassa. Rahat kannattaa käyttää heti, sillä seuraa jättimäinen eri valuuttojen inflaatio eli yleinen ostovoiman ja kansantuotteiden romahdus, sekä suurten massojen köyhtyminen teollisuusmaissa.

Kun ensimmäinen dollarijättivelkainen valtio kaatuu, on aika hamstrata säilykkeitä, ja puutarhatyökaluja. Kesämökin tai puutarhapalstan vihannesmaa kannattaa laittaa tuotantoon, enkä liioittele näin sanoessani.


--------
Edit. 21.2 Lisätty tietoja

2 kommenttia:

Sirna12 kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, itsekin olen miettinyt samoja asioita pienessä mielessäni, mutta en ole saanut ulostettua niitä. Ilo lukea sinun tekstejä.

T:Sami Tähti

Unknown kirjoitti...

http://keskustelu.suomi24.fi/node/8938325

tässä mielenkiintoista keskustelua aiheesta.
1944 Karl Polanyi osoitti ne seuraukset, mitä niin kutsuttu itsesäätelevä vapaa markkinatalous tuo: suuren laman, sodat ja totalitarismin. Hän oivalsi, että niin fasismi, kuin myös sosialismi, omaa juurensa markkinayhteiskunnassa, joka ei toimi. Hän varoitti, että finanssijärjestlemä taantuu ilman vahvaa valtion kontrollia Mafia-kapitalismiksi, mikä on hyvä sana kuvaamaan nykyistä järjestelmäämme. Itsesäätelevät markkinat muuntaa ihmiset ja luonnollisen ympäristömme hyödykkeiksi, mikä takaa yhteiskuntamme ja ympäristömme tuhon.