keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Israelista tulee Saudi-Arabian veroinen energiamahti, osa II

Vuosi sitten kirjoitin aiheesta otsikolla "Itäisen Välimeren kaasu ja öljy - Israelista voi tulla Saudien veroinen energiamahti".

Alkuviikosta Ruotsin radio julkaisi sitten uutisen, jota alaa seuraavat osasivat odottaa, ja josta mm. Talouselämä uutisoi myös:

Israel matkalla öljymahdiksi - "Lähes yhtä paljon öljyä kuin Saudi-Arabialla" (Talouselämä 15.7.2013) 

"Vähintään 150 miljardia tynnyriä öljyä odottaa poraajaansa Jerusalemin ja Gazan ympäristössä. Maasta löytyy myös parisenkymmentä muuta esiintymää. World Energy Councilin, maailmanlaajuisen energiajärjestön, mukaan Israelista saattaa löytyä yli 250 miljardia tynnyriä öljyä.

Se on lähes yhtä paljon öljyä kuin Saudi-Arabiassa oletetaan olevan."


Vuosi sitten ennusteltiin myös, että Välimeren pohjukasta tulee "uusi Persianlahti", ja näin näyttää tulevan.

Ja tässä on siis kyse vasta liuskeöljystä.

Jos jossain jo vuosi sitten pureskeltiin turbaanin kulmaa niin että hampaat halkeilivat, niin nyt saadaan ihan totaalisia itkupotkuraivareita.

Odotettavissa on, että Saudien merkitys USA:n liittolaisena alueellisena valtana tulee vähenemään, samoin kuin ns. arabiliigan yleensä.

Varsinkin kun ns. pikkulinnut vihjaavat, että Israelin rannikon ja meriaalueen alla Netanya-Haifa -akselilla on ihan perinteistä vapaata nestemäistä öljyä - ja erittäin paljon. Ehkäpä jopa niin paljon, että kuuluisa Saudi-Arabian Ghawarin öljykenttä jää koossa kauas taakse sen varjoon?

Pelkästään varovaisesti arvioiden koko Lähi-idän talous-, turvallisuus-, ja geopoliittinen tilanne menee tämän takia aika merkittävällä tavalla uusiksi.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Erittäin mielenkiintoisia aikoja.

[Edit 18.7. lisätty linkkiä ja karttakuvia hahmotuksen helpottamiseksi]

Time Magazine "Tapping the Promised Land: Can Israel Be an Energy Giant?"

Megedin liuske-esiintymä

Keskinen (Sfelan alue) ja Negevin liuskealueet

Sfelan+eteläiset esiintymät

Merenpohjan kaasualueet

Geologinen aluejako
Jepjep.

1 kommentti:

Turjalainen kirjoitti...

Tekniikat liuskeöljyn hyödyntämiseen on jo olemassa. Ainoa hidaste on se, että tynnyriä kohti tuotantokustannukset ovat viisinkertaiset tavalliseen öljyyn nähden. Siksi öljyliuskeen hyödyntäminen öljyksi tuotettuna on ollut tähän saakka marginaalista (kuten Virossa yms.).

Kysymys onkin siitä, että tekniikka on kehittynyt takavuosista, samoin nostokustannukset pienentyneet jonkin verran, mikä laskee käyttökynnystä, jos/kun perinteisempi nestemäinen öljy käy maailmasta vähiin.

Israelin tuotanto omaan käyttöön on oma lukunsa: Se on arabimaiden boikotin takia joutunut vuosikymmenet ostamaan öljynsä lännestä (mm. Pohjanmeren tuottajilta ja Nigeriasta yms.), mikä on ollut kalliimpaa (Brent-laatu). Mm. tästä syystä bensan hinta maassa on Suomen ja Euroopan tasoa, vaikka siellä ei ole haittaveroja, jne. ollenkaan samaan malliin. Tätä kallista tuontivaihtoehtoa vasten verraten kotimainen tuotanto liuskeesta ei olekaan enää niin kallista, tuotantokustannuksista huolimatta.