maanantai 15. syyskuuta 2008

BoA:n ja Merrillin fuusio: Kaikkien aikojen roskapankki edeltää maailman suurinta pankkikatastrofia

Bank of America on lähtenyt pelastamaan roskapankki Merrill Lynchia:


"Bank of America ostaa Merrill Lynchin

Amerikkalainen Bank of America ostaa investointipankki Merrill Lynchin, kertoo Wall Street Journal -lehti. Kaupan arvo on runsaat 31 miljardia euroa. [...]

Merrill Lynch on viime aikoina kärsinyt pahasti Yhdysvaltoja ravistelevasta luottokriisistä."

Amerikkalaispankkien fuusioitumiset edeltävät maailmanhistorian suurinta pankkikatastrofia. Ongelmat eivät poistu sillä, että ne lakaistaan isompien syliin. Nyt tulevia pankkiruumiita on jo nyt ainakin kaksi:

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uuti...

"Yhdysvaltojen neljänneksi suurin investointipankki Lehman Brothers huojuu konkurssin partaalla.

Pahoihin vaikeuksiin ajautunut Lehman Brothers suunnittelee hakevansa konkurssisuojaa eli Chapter 11 -menettelyyn, kun neuvottelut Barclaysin ja Bank of American kanssa kariutuivat. Lehman ilmoitti asiasta tänään.

Yhtiön mukaan toimitusjohtaja Richard Fuld etsii edelleen ratkaisua pankin ongelmiin etsimällä ostajia pankin liiketoiminnoille.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ja keskuspankki Fed etsivät viikonlopun ajan keinoa pelastaa vaikeuksiin joutunut investointipankki. Kokoukseen osallistuivat myös suurimpien investointifirmojen johtajat.

Barclays ja Bank of America vetäytyivät kauppaneuvotteluista eilen.

Fed on ilmoittanut, että se aikoo helpottaa finanssiyritysten mahdollisuuksia saada hätärahoitusta."

Ilmeisesti BoA:n johto tuli siihen tulokseen, ettei Lehmania kannata enää tukea...


"Greenspan: Pankkeja kaatuu lisää

Yhdysvalloissa nähdään vielä lisää suurten pankkien kaatumisia, ennakoi Fedin ex-pääjohtaja Alan Greenspan. Hänen mukaansa taantuman mahdollisuus on yli 50 prosenttia.

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin entinen pääjohtaja Alan Greenspan ennakoi, että maassa nähdään vielä suurten finanssiyhtiöiden kaatumisia, mutta sen ei tarvitse olla ongelma.

- Kaikki riippuu siitä, miten tilanne hoidetaan, Greenspan arvioi sunnuntaina televisiokanava ABC:n Today-ohjelmassa.

- Jokaista instituutiota ei tarvitse suojella. Talouden muutostilanteissa tulee aina voittajia ja häviäjiä, Greenspan muistutti.

Greespanilta kysyttiin ohjelmassa, pitäisikö valtion auttaa nyt vaikeuksissa olevaa investointipankki Lehman Brothersia samalla tapaa kuin se auttoi maaliskuussa vaikeuksissa olevaa Bear Stearnsia järjestämällä sen myynnin JP Morganille.

Greenspanin mukaan vation tulo hätiin Bear Stearnsin tapauksessa tavallaan loi odotuksen, että valtio tulisi apuun muissakin tapauksissa, jos kyse olisi yhtä isosta tai isommasta finanssiyhtiöstä.

- On selvää, että se on kestämätön tilanne finanssimarkkinoilla, Greenspan arvioi.

Greenspanin mukaan mahdollisuus sille, että taantumaa ei tule on alle 50 prosenttia.

- On vaikea uskoa, että meillä voisi olla kerran vuosisadassa -tyyppinen finanssialan kriisi ilman, että sillä olisi vaikutusta reaalitalouteen maailmalaajuisesti. Uskon, että juuri se on nyt tapahtumassa, Greenspan totesi. "

Niinpä! "Kerran vuosisadassa"-kriisi. Suomeksi sanottuna Greenspan tunnusti, että ollaan kokoluokkaa "1930-luvun lama" tyyppisen kriisin keskellä.

Ennustan, että kun kriisi on lopulta ohi, Yhdysvalloissa ei ole pystyssä kuin korkeintaan kourallinen pankkeja, ja nekin vain valtion tuella.

Ei kommentteja: