sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Viimeinen sikari ennen romahdusta

No niin! Tätä sietää jo "juhlistaa"; Ensimmäistä kertaa joku pankki puhuu totuutta käsillä olevasta tilanteesta ja tulevasta kehityksestä. Näkyy islantilaisilla olevan selkärankaa myöntää, mikä on tilanne,

'-James! May we have some music please?':


"Sijoittajille soi tuomiopäivän pasuuna

Glitnir Pankki ennustaa, että pörssikurssit syöksyvät syksyn mittaan vielä todellisiin pohjalukemiin.

Glitnirin varainhoidon johtajan Vesa Engdahlin mielestä tunnelma markkinoilla on nyt niin hermostunut, että pörssikurssit voivat laskea tänä syksynä vielä useita kymmeniä prosentteja.

- Tunnelma markkinoilla voi kääntyä vielä nykyistäkin heikompaan suuntaan ja silloin kurssit valuvat pohjiin riippumatta siitä, missä markkinoiden arvostusmuuttujat liikkuvat, Engdahl muistuttaa.

Hän arvioi, että pysyvämpään nousuun osakemarkkinoilla päästään vasta, kun asuntomarkkinoiden alamäki päättyy."


USA:n neljänneksi suurin asuntoluottojaja Lehman Brothers on menossa konkurssiin, ja nyt tuhon partaalla huojuu myös maan suurin säästöpankki Washington Mutual:

"USA:n suurin säästöpankki kaatumassa

Investointipankki Lehman Brothers huojuu tuhon partaalla, mutta saman kohtalon on kokenut myös USA:n suurin säästöpankki Washington Mutual.

WaMun johto kertoo tiedotteessa, että pankin kolmannen neljänneksen luottotappiovaraukset ovat 4,5 miljardia dollaria. Toisella neljänneksellä niitä kertyi jo 5,9 miljardia dollaria.

Sijoittajat ovat menettäneet luottamuksensa säästöpankkiin. WaMun osake on vuosi sitten alkaneen finanssikriisin jälkeen laskenut yli 90 prosenttia.

Yhtiön johto kuitenkin vakuuttaa, että säästöpankki pysyy pystyssä. Pankilla on yhä noin 50 miljardin dollarin likviditeettipuskuri, mutta likviditeettikään ei aina riitä, jos luottamusta pankin selviytymiseen ei ole.

WaMun osake laski yksin keskiviikkona 30 prosenttia. Osake on halvimmillaan sitten vuoden 1991, ja silloin elettiinkin USA:n kalliin S&L-kriisin aikoja.

Luottoluokittajat Fitch ja Moody's ovat pudottaneet WaMun roskalainakategoriaan. Luokituksen alennus lisää säästöpankin paineita, sillä lisäpääomien kerääminen vaikeutuu. Pääomasijoittaja TPG kumppaneineen pumppasi pankkiin 7,0 miljardia dollaria viime huhtikuussa, mutta sekään ei näytä riittävän.

Seattlesta johdettu WaMu etsii ostajaa, New York Post -sanomalehti kertoi perjantaina. Pankin asuntolainasalkku on kuitenkin niin huonossa kunnossa, ettei kauppoja syntyne ilman valtiovarainministeriön ja keskuspankin väliintuloa. "


On syytä sanoa (toistaa) ääneen miten paha tilanne on USA:n kannalta; Valtion ja veronmaksajien väliintulo EI pelasta pankkeja, sillä rakenteellinen kriisi on niin syvä, että veronmaksajillakaan tule olemaan varaa pelastaa pankkeja. Rahaa ei yksinkertaisesti ole, ja kun sitä painetaan lisää, inflaatio tulee juoksemaan 20-luvun Saksan lukemissa. Siinä vaiheessa kun sijoittajat suostuvat myöntämään tämän, on jo liian myöhäistä.

Tosiasia on, että USA:ta odotta valtava globaali rakennemuutos; Laman myötä maailmankaupan keskus siirtyy Pohjois-Amerikasta Eurooppaan tai Itä-Aasiaan, ja Amerikan Yhdysvaltoja odottaa pitkä ja vaikea sopeutuminen uuteen tilanteeseen, aivan kuten Venäjältä kesti 10 vuotta Neuvostoliiton romahduksen jälkeen päästä jaloilleen. Samalla romahtaa myös USA:n taloudellinen supervalta-mahti ja sotilaallinen voima.

LEAP-instituutin arvion mukaan menee vähintään 7-10 vuotta, ennenkuin USA:n talous pääsee takaisin vakaamman kasvun uralle, ja silloin Maailman keskuksina ovat Eurooppa ja Itä-Aasia (Kiina). Ja kuninkaantekijänä on Venäjä; Se, kummalle Venäjä myy öljynsä ja kaasunsa, Euroopalle vaiko Kiinalle, ratkaisee sen, kummasta tulee Maailman kaupan keskus 2020-luvulle tultaessa.

Ei kommentteja: