maanantai 15. syyskuuta 2008

Lehman Brothers konkurssiin - Paniikki Wall Streetillä!

No niin, nyt se sitten alkoi:

"Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmä suistui paniikkiin sen jälkeen, kun maan neljänneksi suurin investointipankki Lehman Brothers ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin varhain maanantaina Suomen aikaa, kaksi jättipankkia, Bank of America ja Merrill Lynch yhdistyvät ja maailman suurin vakuutusyhtiö AIG ilmoitti hakevansa hätärahoitusta keskuspankilta.

Lehman Brothers yrittää kuitenkin yhä myydä omaisuuden­hoito- ja välitysyksiköitään.

Kolme päivää kestäneet neuvottelut pankin pelastamiseksi kariutuivat sunnuntaina, kun Yhdysvaltojen hallitus ei halunnut avata rahapussiaan investointipankin pelastamiseksi.

Wall Street kaaoksessa: "historiallista ja järkyttävää!"

Vaalikamppailu saanee uuden sävyn, kun presidenttiehdokkaat alkavat kalibroida kampanjoitaan uuteen amerikkalaiseen todellisuuteen: Kaksi maan merkittävimpiin kuulunutta investointipankkia katosi sunnuntain aikana.

Lehman Brothers romahti, Merrill Lynch pakotettiin liittoon Bank of American kanssa. “Tämä on pahinta mitä minä olen nähnyt — historiallista ja järkyttävää”, totesi entinen apulaisvaltiovarainministeri Roger Altman juuri CNBC-kanavalla.

Entinen keskuspankin pomo Alan Greenspan sanoi aiemmin ABC-kanavan haastattelussa, että käsillä on “kerran vuosisadassa” kokoluokan kriisi, joka odottaa vielä ratkaisuaan ja voi vaatia vielä monia uhreja.

Kanavan juontaja sanoi ääneen lähes älyttömältä kuulostavan asian: Vuoden alussa Yhdysvalloissa oli viisi suurta investointipankkia, nyt niistä on jäljellä enää Goldman Sachs ja Morgan Stanley.

Lisäksi vakuuttajajätti AIG keikkui kuilun partaalla.

Viime keväänä Bear Stearns -pankki ajautui Yhdysvaltain keskuspankin avustuksella JP Morganin haltuun. Viikko sitten Yhdysvaltain hallitus joutui pelastamaan asuntoluottojätit Fannie Maen ja Freddie Macin konkurssin partaalta."

Jepjep

Ei kommentteja: