Kevään aikana talouteen iskenyt Subprime-luotoista johtuva kriisi oli vain jäävuoren huippu:
"Subprime-lainat olivat vain jäävuoren huippu, asuntoluotottajat varoittavat. Ensimmäiset merkit ongelmista prime-lainoissa näkyvät jo.
Edelleen laskevat asuntojen hinnat ja nousseet lainoituskustannukset uhkaavat lisätä myös hyvän luokituksen saaneista asuntolainoista johtuvia luottotappioita. [...]
New York Timesin haastattelemat analyytikot varoittavat, että subprime-luottojen ongelmat leviävät parempiin lainoihin vuoden tai kahden sisällä. [ <- Huom! Tässä rivien välissä siis sanotaan, että kriisi kestää vielä vähintään useamman vuoden.] ' –Subprime oli vain jäävuoren huippu, prime-lainojen vaikutukset tulevat olemaan paljon suurempia', luottotappiovakuutuksia välittävän investointipankin johtaja Thomas H. Atteberry sanoi lehdelle.
JPMorgan Chase -pankki puolestaan arvioi prime-luottojen tappioiden kolminkertaistuvan lähikuukausina. Pankki kuvaili näkymiä kammottaviksi. [...]
Alt-A ja prime-luokitettu asunnonostaja on tyypillisesti voinut maksaa viidestä seitsemään vuoteen pelkkiä korkoja. Korkotason nousu ja asuntojen hintojen lasku ovat kuitenkin aiheuttaneet nyt tilanteen, jossa monet joutuvat sekä maksamaan korkoja että lyhennyksiä samaan aikaan.
Ahtaassa taloudellisessa tilanteessa lisääntyneet maksut aiheuttavat tukuittain ongelmia. Moni asunnonomistaja on velkaa asunnon arvoaan enemmän."
Ihmisten pitäisi aina muistaa se, että nyt otettu laina supistaa kulutusta tulevaisuudessa, kun se pitää maksaa korkoineen takaisin. Eli tavallaan tilanne on se, että laina on sitä, että kulutetaan jo etukäteen niitä rahoja, mitä ei ole vielä tienattu ja saatu käteen. Kun laina sitten pitää maksaa takaisin, niin korkoihin ja lyhennyksiin menevä raha on pois omasta kulutuksesta.
Nyt USA:ssa on se tilanne, että ihmisten kulutus on voimakkaasti supistumassa. Tämä tarkoittaa ongelmia taloudelle ja liike-elämälle, sillä kaupassa liikkuvat rahavirrat kutistuvat, ja voitot pienenevät. Vielä viime talven aikana yritykset ottivat tukuittain lyhytaikaisia yrityslainoja, joilla paikkailtiin väliaikaiseksi oletettua kysynnän supistumista ja siitä johtuvia tappioita. Oletettiin, että kun kansa alkaa taas kuluttamaan ja rahaa virtaa kassaan, voidaan maksaa nämä lainat pois kuten ennenkin. Nyt on kuitenkin tulossa pää vetävän käteen, sillä kansa entisestään supistaa kulutustaan, kun rahaa ei enää ole ja asuntolainat ovat kaatumassa niskaan. Muun muassa kahvilaketju Starbuck'sin ongelmat johtuvat juuri tällaisesta kierteestä:
"Yrityslainojen maksuhäiriöt kasvussa
Luottoluokittaja Standard & Poor's arvioi amerikkalaisyritysten joukkolainojen maksuhäiriöiden uhkaavan lisääntyä voimakkaasti.
[...] S&P arvioi riskisijoituksiksi luokiteltujen yrityslainojen maksuhäiriöiden määrän jopa nelinkertaistuvan ensi vuonna, kun Yhdysvaltojen heikentyvä talous rajoittaa yritysten velanhoitokykyä.
Maksuhäiriöiden kasvua on säestänyt suurten amerikkalaisyritysten luottoluokituksen heikentyminen. Standard & Poor's on alentanut tänä vuonna esimerkiksi autoalan amerikkalaisjättien General Motorsin, Fordin ja Chryslerin luottokelpoisuudet luokkaan B–, kuusi porrasta turvallisten sijoituskohteiden alapuolelle."
Sijoittajaguru ja miljardööri Donald Trump on varoittanut että USA:han on tulossa lama, ja tästä lamasta on tulossa paljon pahempi kuin 30-luvun alun lama oli. 30-luvulla tilanne oli niin paha, että miljoonat amerikkalaiset näkivät nälkää ja ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä, vaikka tuolloin vielä valtaosa amerikkalaisista asui maaseudulla ja eli maataloudesta. Nykyään suurin osa jenkeistä asuu kaupungeissa ja on täysin kaupoista saatavan ruoan varassa. Jos Trumpin ennuste toteutuu, luvassa on siis jotain todella paljon pahempaa kuin mitä suuri osa ihmisistä uskaltaa edes pelätä.
Kylmää vettä yltiöpositiivisten utopioille on myös se, että keskuspankit ovat tilanteessa neuvottomia, eivätkä tiedä, mitä pitäisi tehdä:
"Keskuspankit halvaantuivat
Talouskasvu on hyytymässä useimmilla suurilla markkinoilla. Silti Euroopan unionin ja Yhdysvaltain keskuspankkien ei odoteta tämänviikkoisissa korkokokouksissaan tekevän mitään talouden piristämiseksi. [...]
Uutistoimisto Bloomberg luonnehti, että keskuspankit ovat halvaantuneet hidastuvan kasvun ja nousevien hintojen puristuksiin. Toimiston haastattelemat ekonomistit arvioivat, että korot jäävät tällä viikolla ennalleen niin euroalueella kuin Yhdysvalloissakin.
Yhdysvaltain keskuspankki Fed pitää korkokokouksensa tiistai-iltana Suomen aikaa, ja EU-keskuspankin neuvosto oman kokouksensa torstaina. [...]
Riskit ovat suuret. Jos keskuspankkiirit valitsevat liian alhaisen korkotason, inflaatio saattaa riistäytyä valloilleen. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että hinnat nousevat jo nyt nopeinta vauhtiaan yhdeksään vuoteen.
Jos pankkiirit taas pitävät korkoa liian korkealla, talouskasvu saattaa vaihtua lamaksi. [...]
Harvardin yliopiston taloustieteen professori Kenneth Rogoff sanoi, että Fedin päätöksentekijät ovat jumissa: vaikka he haluaisivat nostaa korkoa kolmeen prosenttiin inflaatiopaineiden hillitsemiseksi, haavoittuvaiset rahamarkkinat eivät ehkä kestäisi korkeampia korkoja."
Niinpä niin. Fakta on se, että talouskriisi on jo käytännössä riistäytynyt keskuspankkien käsistä. Paniikki markkinoilla alkaa, sitten kun sijoittajasopulit tajuavat tämän. On myöhäistä itkeä, kun paskat on housussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti