perjantai 1. elokuuta 2008

Greenspan: Fannie Mae ja Freddie Mac ovat tulossa oleva jättikatastrofi - Brittipankki varoittaa lamasta

USA:n keskuspankin entinen johtaja Alan Greenspan varoittaa, että USA on taantuman kynnyksellä, ja että taantuma on todennäköinen:

"Alan Greenspan sanoo, että USA on nyt taantuman kynnyksellä. Greenspan haluaisi kansallistaa asuntoluottoyhtiöt Fannie Maen ja Freddie Macin.

Eläkkeellä oleva Fedin entinen pääjohtaja Alan Greenspan arvioi taantuman todennäköisyydeksi yhä 50–50 -prosenttia, mutta sanoo, että hän on enemmän yllättynyt, jos taantumaa ei tule. [...]

Yhdysvalloissa asuntojen hinnat eivät vielä ole "lähelläkään pohjatasoja", Greenspan sanoo. [...]

Hänen mukaansa Yhdysvaltain suurimmat asuntoluotottajat Fannie Mae ja Freddie Mac "ovat tulossa oleva jättikatastrofi". Greenspan katsoo, että ainoa ratkaisu yhtiöiden pelastamiseksi on niiden kansallistaminen."

Kansallistaminen tarkoittaa, että asuntoluottoyhtiöt ostetaan valtion omistukseen. Eli toisin sanoen kun markkinat epäonnistuvat, "kommunistinen" valtio-omitus yhtäkkiä kelpaakin, kun ongelmat voidaan kaataa ja kaadetaan veronmaksajien niskaan. Voitot yksityisille ja tappiot kansalle. Sellaista se on vapaa amerikkalainen markkinatalous.

Juuri Greenspan on osaltaan merkittävässä määrin vastuussa nykyisestä talouskriisistä, sillä hän salli luottojen holtittoman jakamisen maksukyvyttömille ihmisille ja kiihdytti lainabuumia. Hän osasi jättäytyä syrjään keskuspankin johdosta juuri oikeaan aikaan, että kriisi kaatui seujaajan hoidettavaksi, vaikka varmasti tiesi mitä on tulossa.


Britannian suurin asuntoluottopankki Nationwide varoittaa lamasta:

"Nationwide varoittaa talouden laman mahdollisuuden kasvusta.

Varoitus perustuu pankin tilastoihin, jotka osoittivat asuntohintojen laskeneen heinäkuussa jo yhdeksäntenä perättäisenä kuukautena, ja olevan kahdeksan prosenttia alempana kuin vuosi sitten. [...]

Nationwiden pääekonomisti Fionnuala Earley arvio brittilehti The Timesille talouslaman todennäköisyyden olevan selvässä nousussa, ja toivoi öljyn hinnan halventumisen avaavan keskuspankille tilaisuuden laskea ohjauskorkoja.

Global Insight -tutkimuslaitoksen ekonomisti Howard Archer arvioi Britannian asuntohinnoissa olevan edelleen laakamittaista laskupainetta.

– Tilastot kertovat myyntiaikojen pidentyneen ja myönnettyjen asuntolainojen määrän laskeneen jyrkästi. Tämä ennakoi hintojen suuntaavan edelleen nopeasti alaspäin, Archer totesi Timesille."

Britannian talous on käytännössä jo laman partaalla, sitä ei vain haluta tunnustaa ääneen. Asuntokupla on poksahtanut, ja hinnat tulevat alas ainakin seuraavat kolme vuotta.


Saksalainen Deutsche Bank teki miljardien alaskirjaukset:

"Saksalaisen Deutsche Bankin tulos putosi reippaasti huhti–kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna. Tulossukelluksen taustalla oli neljännekselle tehdyt, yli kahden miljardin euron suuruiset alaskirjaukset."

Ja tarpeetonta lienee erikseen mainitakaan, että syynä olivat amerikkalaiset arvopaperit? Deutsche Bank on yksi saksan suurimmista pankeista, ja se teki usean miljardin alaskirjauksia viime syksyltä jo alkutalvesta, joten tämän ei pitäisi olla mikään yllättävä tappio.


USA:n talous paljon luultua heikompi:

"Yhdysvaltojen eiliset kokonaistuotantoluvut osoittivat talouden tilanteen sekä toivottua heikommaksi että myös alustavia tietoja heikommaksi parin viime vuoden aikana. Tarkistettujen tietojen mukaan inflaatiokorjattu kokonaistuotanto jopa laski viime vuoden loka-joulukuussa sen sijaan, että olisi kasvanut 0,6 prosentin vuosivauhtia."

Tämähän tiedettiin jo talvella. Nimittäin LEAP:n laskelmien mukaan talous USA:ssa on laskenut jo viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä alkaen. Mutta FED:in tai minkään valtiollisen elimen laskelmissa näitä asioitahan ei tietenkään paljasteta kuin hyvissä ajoin jälkikäteen...


Täällä Suomessa asuntokaupan kesäkuinen -30%:n hiljeneminen näkyy jo lainamarkkinoilla:

"Asunnonostajien lainahalut hiipuivat alkukesästä

Suomen Pankin mukaan kotitaloudet nostivat kesäkuussa uusia asuntoluottoja toukokuuta vähemmän. Luottojen määrä väheni 2,1 miljardiin euroon toukokuun 2,3 miljardista eurosta. [...]

Kotitalouksilla oli asuntolainoja kesäkuun lopussa 65,5 miljardia euroa."


Taantuma on iskemässä myös Ruotsiin:

"Ruotsin talousnäkymät eivät näytä lupaavilta. Yksityisen sektorin irtisanomiset ovat lisääntyneet, mutta julkinen sektori on vielä tasapainossa.

[...] Kasvu ja työllisyys heikkenevät. Inflaatio juoksee neljän prosentin vauhtia. Ammattiyhdistysekonomisti on pankkianalyytikkoa pessimistisempi."

Tosiasiahan on, että Ruotsissa puhuttiin taantumasta ja talouden hiipumisesta jo viime keväänä. Suomessa media vielä tuolloin hehkutti, että hyvin menee...

Niin, ehkä viimeistään nyt olisi aika yltiopositiivisimpienkin jo perehtyä LEAP:n ennusteisiin:

Linkki

2 kommenttia:

Mikko Ellilä kirjoitti...

Moi. Vilkaisin blogiasi ja huomasin sinun kirjoittaneen paljon empiiristä analyysia talouselämän tämänhetkisestä kehityksestä esittämättä tarkastelullesi kuitenkaan mitään teoreettista viitekehystä ainakaan eksplisiittisesti. Olisi mielenkiintoista lukea näkemyksiäsi erilaisista talousteorioista. Mitäs mieltä olet esim. itävaltalaisesta koulukunnasta?

Irabebe Irapyrgos kirjoitti...

Etsitkö lainaa myös kiireellisesti

- Voit herättää toimintaa

- Asunnon, talon, rakennuksen jne. Sisätilojen kunnostaminen ...

- hankkeen toteuttamiseksi

- Tai muusta syystä

Mutta valitettavasti pankki asettaa ehtoja, joita et pysty täyttämään. Enemmän huolenaiheita, me myöntävät lainoja, jotka vaihtelevat 3 000 eurosta 500 000 euroon 3 prosentin korolla.

Huom. "Laina sitoutuu sinuun ja se on maksettava takaisin. Tarkista palauttamisominaisuudet ennen sitoutumista. Vain vakava henkilö.

Suora yhteys Sähköposti: irabebeirapyrgos@outlook.fr