Yhdysvaltain lama ja sen taloudellinen romahdus vetävät mukanaan koko maailmantalouden vähintään taantumaan. Tämä tulee leviämään myös Eurooppaan.
Yksi syy euron inflaatioon on se, että EKP on joutunut kiihdyttämään tietoisesti euron inflaatiota laskemalla liikkeelle enemmän rahaa, jottei euro-dollari -vaihtosuhde karkaisi liian isoksi, ja aiheuttaisi liikaa ongelmia Euroopan taloudelle, erityisesti vientiteollisuudelle. Euroalueen inflaation suuruus ei siis pelkästään johdu kustannusten noususta EU-alueella, vaan euron on annetaan tietoisesti tippua dollarin mukana.
USA:n talousromahduksella on monia muitakin vaikutuksia Eurooppaan. Luvassa on mm. eurooppalaisten tuotteiden kysynnän väheneminen jothuen sekä taantuman tuomasta ostovoiman vähenemisestä, että suhteellisen korkeista kustannuksista, jotka näkyvät tuotteiden hinnoissa. Tästä seuraa edelleenkin tuotannon ulkoistamista kolmansiin maihin, joissa euro ei ole valuuttana. Kiinaan ulkoistaminen tosin vähenee, sillä Kiinan (samoin kuin Japanin ja muiden Itä-Aasian talousmahtien) talous romahtaa USA:n mukana johtuen niiden riippuvuudesta Amerikan markkinoista.
Tästä johtuen Euroopassa seuraa työttömyyden nousu, asuntojen hintojen tippuminen, korkojen nousu, maksuvaikeudet ja asuntojen joutuminen vasaran alle ostohintaa alemmalla summalla. Näin siksi, että suuressa osassa Eurooppaa asuntojen hinta on jo pitkään ollut niiden reaaliarvoa korkeammalla.
Pankeille ja rahoituslaitoksille on luvassa jättimäisiä luottotappioita, ja konkursseja. Pääomalla ei sinänsä ole kotimaata, mutta mihin se menisi, kun koko maailmantalous on taantumassa, ja kolmansissakaan maissa ei ole enää nousevia markkinoita, joilla pääoma voisi pitää arvonsa, saatika että sitä voisi kasvattaa. Kasvava työttömyys ja reaalipääoman arvon aleneminen muodostaa mahdottoman tilanteen; Ei ole sijoituskohteita, joissa pääoma säilyisi, mutta pankeissa tai korkopapereissa sen arvo alenee vauhdilla juoksevan inflaation mukana. Pitemmällä tähtäimellä nimenomaan Euroopan oletetaan nousevan ensin lamasta, joten oletettavaa on, että raha palaa pankkien holveihin. Toisaalta kriisin synnytämät sodat ruokkivat aseteollisuutta, joten pääomaa virrannee sinne. Se taas kiihdyttää laman synnyttämiä sotia ja luo lisää kärsimystä varsinkin kolmannen maailman maissa.
Eli Euroopan mittakaavassa tapahtuu suunilleen sama, mitä 90-luvun alun Suomessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti