perjantai 1. elokuuta 2008

Greenspan: Fannie Mae ja Freddie Mac ovat tulossa oleva jättikatastrofi - Brittipankki varoittaa lamasta

USA:n keskuspankin entinen johtaja Alan Greenspan varoittaa, että USA on taantuman kynnyksellä, ja että taantuma on todennäköinen:

"Alan Greenspan sanoo, että USA on nyt taantuman kynnyksellä. Greenspan haluaisi kansallistaa asuntoluottoyhtiöt Fannie Maen ja Freddie Macin.

Eläkkeellä oleva Fedin entinen pääjohtaja Alan Greenspan arvioi taantuman todennäköisyydeksi yhä 50–50 -prosenttia, mutta sanoo, että hän on enemmän yllättynyt, jos taantumaa ei tule. [...]

Yhdysvalloissa asuntojen hinnat eivät vielä ole "lähelläkään pohjatasoja", Greenspan sanoo. [...]

Hänen mukaansa Yhdysvaltain suurimmat asuntoluotottajat Fannie Mae ja Freddie Mac "ovat tulossa oleva jättikatastrofi". Greenspan katsoo, että ainoa ratkaisu yhtiöiden pelastamiseksi on niiden kansallistaminen."

Kansallistaminen tarkoittaa, että asuntoluottoyhtiöt ostetaan valtion omistukseen. Eli toisin sanoen kun markkinat epäonnistuvat, "kommunistinen" valtio-omitus yhtäkkiä kelpaakin, kun ongelmat voidaan kaataa ja kaadetaan veronmaksajien niskaan. Voitot yksityisille ja tappiot kansalle. Sellaista se on vapaa amerikkalainen markkinatalous.

Juuri Greenspan on osaltaan merkittävässä määrin vastuussa nykyisestä talouskriisistä, sillä hän salli luottojen holtittoman jakamisen maksukyvyttömille ihmisille ja kiihdytti lainabuumia. Hän osasi jättäytyä syrjään keskuspankin johdosta juuri oikeaan aikaan, että kriisi kaatui seujaajan hoidettavaksi, vaikka varmasti tiesi mitä on tulossa.


Britannian suurin asuntoluottopankki Nationwide varoittaa lamasta:

"Nationwide varoittaa talouden laman mahdollisuuden kasvusta.

Varoitus perustuu pankin tilastoihin, jotka osoittivat asuntohintojen laskeneen heinäkuussa jo yhdeksäntenä perättäisenä kuukautena, ja olevan kahdeksan prosenttia alempana kuin vuosi sitten. [...]

Nationwiden pääekonomisti Fionnuala Earley arvio brittilehti The Timesille talouslaman todennäköisyyden olevan selvässä nousussa, ja toivoi öljyn hinnan halventumisen avaavan keskuspankille tilaisuuden laskea ohjauskorkoja.

Global Insight -tutkimuslaitoksen ekonomisti Howard Archer arvioi Britannian asuntohinnoissa olevan edelleen laakamittaista laskupainetta.

– Tilastot kertovat myyntiaikojen pidentyneen ja myönnettyjen asuntolainojen määrän laskeneen jyrkästi. Tämä ennakoi hintojen suuntaavan edelleen nopeasti alaspäin, Archer totesi Timesille."

Britannian talous on käytännössä jo laman partaalla, sitä ei vain haluta tunnustaa ääneen. Asuntokupla on poksahtanut, ja hinnat tulevat alas ainakin seuraavat kolme vuotta.


Saksalainen Deutsche Bank teki miljardien alaskirjaukset:

"Saksalaisen Deutsche Bankin tulos putosi reippaasti huhti–kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna. Tulossukelluksen taustalla oli neljännekselle tehdyt, yli kahden miljardin euron suuruiset alaskirjaukset."

Ja tarpeetonta lienee erikseen mainitakaan, että syynä olivat amerikkalaiset arvopaperit? Deutsche Bank on yksi saksan suurimmista pankeista, ja se teki usean miljardin alaskirjauksia viime syksyltä jo alkutalvesta, joten tämän ei pitäisi olla mikään yllättävä tappio.


USA:n talous paljon luultua heikompi:

"Yhdysvaltojen eiliset kokonaistuotantoluvut osoittivat talouden tilanteen sekä toivottua heikommaksi että myös alustavia tietoja heikommaksi parin viime vuoden aikana. Tarkistettujen tietojen mukaan inflaatiokorjattu kokonaistuotanto jopa laski viime vuoden loka-joulukuussa sen sijaan, että olisi kasvanut 0,6 prosentin vuosivauhtia."

Tämähän tiedettiin jo talvella. Nimittäin LEAP:n laskelmien mukaan talous USA:ssa on laskenut jo viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä alkaen. Mutta FED:in tai minkään valtiollisen elimen laskelmissa näitä asioitahan ei tietenkään paljasteta kuin hyvissä ajoin jälkikäteen...


Täällä Suomessa asuntokaupan kesäkuinen -30%:n hiljeneminen näkyy jo lainamarkkinoilla:

"Asunnonostajien lainahalut hiipuivat alkukesästä

Suomen Pankin mukaan kotitaloudet nostivat kesäkuussa uusia asuntoluottoja toukokuuta vähemmän. Luottojen määrä väheni 2,1 miljardiin euroon toukokuun 2,3 miljardista eurosta. [...]

Kotitalouksilla oli asuntolainoja kesäkuun lopussa 65,5 miljardia euroa."


Taantuma on iskemässä myös Ruotsiin:

"Ruotsin talousnäkymät eivät näytä lupaavilta. Yksityisen sektorin irtisanomiset ovat lisääntyneet, mutta julkinen sektori on vielä tasapainossa.

[...] Kasvu ja työllisyys heikkenevät. Inflaatio juoksee neljän prosentin vauhtia. Ammattiyhdistysekonomisti on pankkianalyytikkoa pessimistisempi."

Tosiasiahan on, että Ruotsissa puhuttiin taantumasta ja talouden hiipumisesta jo viime keväänä. Suomessa media vielä tuolloin hehkutti, että hyvin menee...

Niin, ehkä viimeistään nyt olisi aika yltiopositiivisimpienkin jo perehtyä LEAP:n ennusteisiin:

Linkki

4 kommenttia:

Mikko Ellilä kirjoitti...

Moi. Vilkaisin blogiasi ja huomasin sinun kirjoittaneen paljon empiiristä analyysia talouselämän tämänhetkisestä kehityksestä esittämättä tarkastelullesi kuitenkaan mitään teoreettista viitekehystä ainakaan eksplisiittisesti. Olisi mielenkiintoista lukea näkemyksiäsi erilaisista talousteorioista. Mitäs mieltä olet esim. itävaltalaisesta koulukunnasta?

Dimopoulou Alexandra kirjoitti...

Etsitkö lainaa myös kiireellisesti

- Voit herättää toimintaa

- Asunnon, talon, rakennuksen jne. Sisätilojen kunnostaminen ...

- hankkeen toteuttamiseksi

- Tai muusta syystä

Mutta valitettavasti pankki asettaa ehtoja, joita et pysty täyttämään. Enemmän huolenaiheita, me myöntävät lainoja, jotka vaihtelevat 3 000 eurosta 500 000 euroon 3 prosentin korolla.

Huom. "Laina sitoutuu sinuun ja se on maksettava takaisin. Tarkista palauttamisominaisuudet ennen sitoutumista. Vain vakava henkilö.

Suora yhteys Sähköposti: irabebeirapyrgos@outlook.fr

Anonyymi kirjoitti...

Hei kaikki, nimeni on Safa El Sadat, olen naimisissa 20 vuotta mieheni kanssa ja meillä on kaksi kaveria, vanhin 16 ja nuorempi on 11 vuotta. Mieheni rakasti minua paljon, mutta tuli pisteeseen, kun hän oli mukana suhteessa naisen kanssa, joka on hänen kumppaninsa. En koskaan kuvitellut sitä, mutta tavallaan hänen suhtautumistaan ​​minuun ja lapsiin muutettiin, hänen harjoitusviiveensä ajatteli minua tästä asiasta. Jopa 20-vuotispäivänä Marshissa pidän itseni poissa seksistä, kun lupaamme tehdä se häätpäivänä, 15 päivää ennen hääpäivää, hän myönsi, että hänellä oli seksiä kollegansa kanssa. Hän toi sen sänkyyn, kun olin töissä, mikä tarkoittaa, että tunteeni olivat hänelle täysin arvottomia, mielentilani on täynnä kipua, mielestäni en voi unohtaa ja palauttaa kipua, tämä nainen hallitsi sitä täysin Enkä koskaan halunnut tehdä sitä väkivaltaisuudella, hän haluaa voittaa minut, kun hän on eronnut, hän sanoi olevansa mustasukkainen suhteestamme ja se pilaa minut ottamalla mieheni. Minun oli keskusteltava siitä ystävän kanssa, joka pyysi minua löytämään oikean oikeinkirjoituksen. Ensin en koskaan uskonut tähän Cast Spellingiin, mutta minun on todistettava se, kunnes tulin PROFESSOR PELLAR -sähköpostiin Internetissä hän on auttanut niin monta ihmistä ottamaan selkänsä ja auttamaan sääntelemään suhteita ja saamaan ihmiset onnelliseksi suhteissaan ja muissa henkisen sairauden tarinoissa ja enemmän, selitin hänen tilani ja hän auttoi minua tekemään joitakin rukouksia, joitakin yrttejä ja juuria ja vähän uhrausta, jonka tein, ja kolmen päivän kuluessa hän kääntyi anteeksi ja se oli vain ihme minulle, olen iloinen siitä, että autin minua ja voin ylpeänä sanoa, että mieheni on nyt kanssani ja hän on nyt rakastunut kanssani kuin koskaan ennen. ota yhteyttä PROFESSOR PELLAR PELLARiin sähköpostitse drpellar@gmail.com
Tarvitsetko apua suhdettasi, kuten aviomiehen, vaimon, poikaystävän, tyttöystävän, voittavien arpajaisten, kasviperäisten sairauksien hoidon, HIV: n, STD: n, astman, niveltulehduksen, Fybroidin, aivohalvauksen tai minkä tahansa sairauden, työn edistämisen, katsojien minun postini, joka tarvitsee apua elämän haasteeseen, on otettava yhteyttä PROFESSOR PELLARiin ja olet iloinen siitä, että olet tehnyt sen. ota yhteyttä PROFESSOR PELLAR PELLARiin sähköpostitse drpellar@gmail.com

Dolores Delgado kirjoitti...

Lue!!!! Lue!!!! Lue!!!! Lue!!!!

Hei!!! Am niin onnellinen Sain kaivoksen Mike Fisher. Minun tyhjä automaatti kortti voi nostaa €2 000 päivittäin. Sain sen häneltä viime viikolla ja nyt minulla on €14 000 ilmaiseksi. Tyhjä ATM vetää rahaa tahansa ATM koneita ja ei ole nimeä sitä, se ei ole jäljitettävissä ja nyt minulla on rahaa liike toimintaa ja tarpeeksi rahaa minulle ja perheeni elää. Olen todella onnellinen, että tapasin Mike Fisherin, koska Tapasin kaksi ihmistä ennen häntä ja he ottivat rahani tietämättä, että he olivat huijauksia. Mutta olen onnellinen nyt. Mike Fisher lähetti kortin kautta DHL ja sain sen kahdessa päivässä. Hanki oma kortti häneltä nyt hän ei ole kuin muut huijari teeskennellä on automaatti kortti, hän antaa sen ilmaiseksi auttaa ihmisiä, vaikka se on laitonta, mutta se auttaa paljon ja kukaan koskaan jää kiinni. Olen kiitollinen Mike Fisherin, koska hän muutti tarinani yhtäkkiä. Kortti toimii kaikissa maissa, paitsi Mali ja Nigeria. Mike Fisher Sähkö posti osoite on: blankatm002@gmail.com