"Monien suurpankkien odotetaan seuraavan yhdysvaltalaisen Merrill Lynchin avaamaa polkua ja ilmoittavan lähiaikoina uusista tappioista tai myyvän jättialennuksilla riskipitoisia velkapapereitaan.
Brittiläinen talouslehti Financial Times arvioi keskiviikkona, että uusia toimia odotetaan muun muassa yhdysvaltalaiselta Citigroupilta ja sveitsiläiseltä UBS:ltä. The New York Times lisäsi listaan yhdysvaltalaiset JPMorgan Chasen ja Bank of American.
The Wall Street Journalin mukaan brittiläiset Royal Bank of Scotland ja Barclays ovat myös vaaravyöhykkeessä.
[...] Merrillin lainoistaan saama alhainen hinta synnytti pelkoja siitä, että pankit ovat uuden, ison alaskirjauskierteen edessä.Merrillin riskilainapaketin arvosta oli jäljellä enää 22 prosenttia. Eri pankkien taseissa olevia riskilainoja ei voi suoraan verrata toisiinsa, mutta esimerkiksi Citi arvostaa vielä nyt omansa 61 prosenttiin alkuperäisestä arvosta.
[...] Analyytikot ja sijoittajat pohtivatkin ihmeissään Merrill Lynchin pääjohtajan John Thainin vain kaksi viikkoa sitten antamaa lausuntoa, jonka mukaan pankki ei tarvitse lisää pääomaa.
' –Tämä herättää kysymyksiä alan luotettavuudesta, Deutsche Bankin analyytikko Mike Mayo sanoi Financial Timesille."
Aivan. Itse voisin kysyä, että mistä hiton luotettavuudesta? Erityisen huolestuttavana pidetään tapaa, jolla pankki myi lainapaperinsa. Merrill Lynch nimittäin antoi ostajalle viiden miljardin lainan kauppaa varten:
"Jos lainojen arvo putoaa alle nykytason (6,7 miljardia dollaria), Lone Star menettää ensimmäiset 1,7 miljardia, mutta sitten tappiot siirtyvät takaisin Merrillille, New York Times pohti. [...]
' –Oikeasti tämä ei ole riskin poistamista. Kirjanpidollisesti riski on poissa, mutta todellisen riskin näkökulmasta se on edelleen päällä', investointipankki Fox-Pitt Keltonin analyytikko David Trone sanoi lehdelle."
Eli toisin sanoen kauppa oli lähinnä kirjanpidollinen vippaskonsti, jolla pyrittiin siivoamaan firman tilinpäätöstä siistimmäksi. Tyyntä myrskyn edellä, ja öljyä laineille. Kas kun eivät laita päätä pensaaseen ja hoe ettei hätää ole. Tuollainen toimenpide kun on lähinnä niitä vihoviimeisiä temppuja, joita tehdään ennenkuin kahmitaan rahaniput firman kassakaapista treenikassiin, tilataan liput Bahamalle ja lähdetään kiireen vilkkaa lentokentälle...
Merril Lynch - USA:n suurin roskapankki?
On mielestäni paikallaan kyseenalaistaa koko pankin olemassaolo. Mielestäni on varsin selvää - jopa tällaisen asiaa sivusta seuraavan suomalais-harrastelijan näkökulmasta - että Merril Lynch on Amerikan vastinen 90-luvun Lama-Suomen roskapankeille, kuten SYP-KOP:ille.
Tätä ounastelin jo viime vuodenvaihteessa, kun Merrill hankki omistukseensa konkurssiin menossa olevan Bear Stearnsin. Bear Stearns oli maan neljänneksi suurin asuntolainarahoittaja, ja Merril Lynch on kolmanneksi suurin. Bear Stearns kaatui kilpailijansa Merrillin syliin, mutta nyt Merrill on konkurssin partaalla. Kenen syliin Merrill kaatuu? Vai annetaanko roskapankki Merrill Lynch & Bear Stearnsin kaatua, ja viedä koko talouden mukanaan?
USA:n valtio tuli jo hätiin - veronmaksajien rahoilla - pelastamaan konkurssin partaalla heiluvia Fannie Maeta ja Freddie Macia. Tuleeko valtio hätiin myös Merrillin kohdalla, jolloin koko roska kaatuu veronmaksajien niskaan? Vai myydäänkö pankki ulkomaille, jotta sijoittajat pääsevät eroon riskistä, ja kun pankki sitten kaatuu, valtio tulee ja kansallistaa sen takaisin amerikkalaisille pilkkahinnalla?
Vain se on varmaa, että USA:n talous on laman partaalla, eikä se ole enää vältettävissä.
P.S Linkki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti