tiistai 8. heinäkuuta 2008

USA:n rahoitusmarkkinat vaarassa romahtaa - FED syytää lisää rahaa markkinoille

Yhdysvaltain keskuspankki yrittää estää rahoitusmarkkinoita romahtamasta pumppaamalla lisärahaa suoraan rahoitusyhtiöille: Linkki

"Yhdysvaltojen keskuspankki Federal Reserve harkitsee lisärahan pumppaamista Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinoille.

Keskuspankkijohtaja Ben Bernanke ilmoitti tänään, että pankin suunnitelmissa on pitkittää nykyisiä hätälainaohjelmia Wall Streetin isoille yrityksille ensi vuoteen.

- Federal Reserve on vahvasti sitoutunut rahamarkkinoiden vakauteen ja harkitsee useita eri toimenpiteitä. Yksi keino on pidentää lainaohjelmien kestoaikoja vuoden lopun yli, totesi Bernanke puheessaan Arlingtonissa Virginiassa."


Eli suomeksi sanottuna FED laskee liikkeelle lisää rahaa. Huono uutinen niille, jotka ovat jo muutenkin harmissaan yhä kiihtyvän inflaation vuoksi. Kyllähän keskuspankin talousgurut tietävät, ettei inflaation myötä heikkenevää kulutusta pitäisi koittaa elvyttää syytämällä liikkeelle lisää rahaa, sillä se vain lisää inflaatiota ja nopeuttaa talouden syöksykierrettä. Uutinen kertookin lähinnä siitä, että Yhdysvaltain keskupankilla ei ole enää todellisuudessa juuri mitään keinoa estää tulevaa romahdusta. Rahan painaminen onkin eräänlainen paniikkireaktio. Taitaa keskuspankin setelipainon laakerit vinkua jo kuumina? Tätä menoa dollari on vessapaperia parin vuoden sisällä.

Jotenkin tulee mieleen 30-luvun Saksa, jossa talousongelmaa koitettiin ratkaista painamalla lisää rahaa. Tuolloinhan inflaatio juoksi niin kovaa, että perheenisät lähtivät ostoksille mukanaan kottikärryllinen rahaa, että saivat hommattua päivittäiset elintarvikkeet.

Ei kommentteja: