tiistai 1. heinäkuuta 2008

OPEC: Öljyn hinta 400 dollariin tynnyriltä -Akuutti sodanuhka Lähi-Idässä

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uuti...


"OPEC varoittaa: Öljytynnyri 400 dollariin

Öljyn tuottajamaiden järjestön OPECin johtaja Chakib Khelil varoittaa, että mikäli poliittinen kriisi Iranissa johtaa öljyn tuotannon pysäyttämiseen, öljyn hinta nousee jopa 400 dollariin tynnyriltä.

Lähi-idän jännitteet vauhdittivat tänään maanantaina raakaöljyn hinnannousua maailmanmarkkinoilla. Pohjanmeren Brent-laadun tynnyrihinta nousi uuteen ennätykseen 143,53 dollariin.

Aikaisemmin Deutsche Bankin analyytikot ovat väittäneet, että öljyn hinnan kynnyksenä on 200 dollaria tynnyriltä, jonka jälkeen maailman talous joutuu subprime-kriisiä pahempaan tilaan.

Viime torstaina Khelil sanoi, että öljyhinta saattaa ampaista 150–170 dollariin tynnyriltä jo tänä kesänä. Johtajan mukaan USA:n dollarin heikkeneminen euroa vastaan 1-2 prosentilla lisää kahdeksan dollaria öljyn tynnyrihintaan."

Jos öljyn hinta nousee noihin lukemiin, bensalitra maksaisi Suomessa yli 13 euroa! Vieläköhän valtionvarainministeri Katainen siinä tilanteessa uskaltaisi inttää, ettei polttoaine- ja dieselveroja alenneta?

Ja öljyn hintahan tulee nousemaan, sillä USA aikoo hyökätä Iraniin joka tapauksessa, jolloin Iran laittaa öljyhanat kiinni. Syynä hyökkäykseen on se, että USA on pakkoraossa; Jos se ei hyökkää, sen talous kaatuu kalliiseen öljyyn, ja jos se taas hyökkää, sen talous kaatuu sekä kalliiseen öljyyn että sotakustannuksiin. Ellei öljyn hintaa saada alas, dessä on siis USA:n öljyriippuvaisen talouden päättyminen ja maan talouden totaalinen romahdus.

Ainoa toivo USA:lle olisi nopeasti voittaa ja vallata jokin öljyrikas maa ja pumpata miehityksen varjolla sen öljy ilmaiseksi omaa talouttaan tukemaan, kuten Irakissa tehtiin. Iran on ainoa öljymaa, johon hyökkäämiselle on olemassa poliittiset perusteet. USA:n pitäisi kyetä voittamaan Iran alle 3 kuukaudessa ja kyetä miehittämään se. Siihen sillä ei kuitenkaan ole tarpeeksi joukkoja (jotka jo ovat kaulaansa myöten kiinni Irakin suossa). Iran kyllä kyetään pommittamaan kivikaudelle, mutta siitä ei olisi USA:lle mitään etua, sillä USA tarvitsisi maan öljyn.

Toinen syy tulevalle sodalle on se, että USA ja Israel eivät voi sallia Iranin kehittävän ydinasetta, vaan on pakko hyökätä Iraniin ydinlaitoksia vastaan. Tämä johtuu siitä, että Iranin arvioidaan olevan vain vajaan vuoden kehityksen päässä omasta ydinaseesta. Israelilaiset sotilaslähteet arvioivat, että hyökäys olisi tehtävä viimeistään lokakuussa. Hyökkäys tulee laukaisemaan koko Lähi-Idän laajuisen sodan, sillä Iran on liitossa Syyrian, Hizbollahin, Hamasin ja Irakin shiiojen kanssa. Ja koska Israel on USA:n liittolainen, USA joutuu väistämättä sotaan.

Näistä syistä johtuen suursota Lähi-Idässä on ensi syksynä enemmän kuin todennäköinen, valitettavasti. Ja lama olisi tulossa joka tapauksessa ilman sotaakin, sota ikävä kyllä pahentaa sitä merkittävästi. Ilman sotaa vain Amerikan talous kaatuisi, ja Eurooppa selviäisi ehkä taantumalla. Sodan takia myös Eurooppa joutuu lamaan. Mutta milloinpa ihmiset (amerikkalaiset) ajattelisivat muitakin kuin vain itseään?

Ei kommentteja: