maanantai 30. kesäkuuta 2008

Daniel Pipes: Islam tulee aiheuttamaan vakavan sisäisen konfliktin Euroopassa

Yhdysvaltalainen Lähi-idän tutkija ja Middle East Forum -think tankin johtaja Daniel Pipes uskoo, että islam tulee aiheuttamaan Euroopassa vakavan kriisin:

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/28023-lahi-idan-tutkija-...

Pipesin mukaan on vain 5%:n mahdollisuus, että Euroopassa on rauhanomaisen ja harmonisen kehityksen mahdollisuus islamin ja eurooppalaisen kulttuurin välillä. Sen sijaan on 47,5%:n todennäköisyys, että nykyinen kehitys johtaa Euroopassa sisäiseen konfliktiin, jonka tuloksena joko Islamista tulee Eurooppaa hallitseva poliittinen voima, tai sitten eurooppalaiset ottavat alueensa takaisin. Hänen mukaansa Euroopassa vallitsee perusteeton epärealistinen optimismi, että islamin integraatio-ongelmat saataisiin nykyisellään ratkaistua:

"Yllättäen useampien eurooppalaisten lähtökohtainen oletus on, että jotenkin Euroopan ja muslimien välinen suhde saadaan toimimaan. Että nyt on joitakin ongelmia, mutta tulevaisuudessa ne ratkaistaan. En ymmärrä, mihin tämä optimismi perustuu. Kun katsotaan muslimeja, jotka asuvat Euroopassa, näemme pikemminkin vetäytymistä kuin sitoutumista. Maahanmuuttajien lapset ovat vihamielisempiä eurooppalaista sivilisaatioita kohtaan kuin maahanmuuttajat itse. Eurooppalaisten puolella näkyy kasvava huolestuneisuus ja pelko muslimien läsnäolon takia, joten toivo, että välit korjaantuvat itsestään, ei tunnu perustuvan todellisuuteen,"

Pipesin mukaan mukaan Euroopan suhde islamiin tulee todennököisesti johtamaan vakaviin kriiseihin:

"Edessä on ennennäkemättömiä kriisejä, joista riippuu, mihin suuntaan Eurooppa tulee kehittymään." [...] "En osaa ennustaa, mutta jotakin Ranskan 2005 mellakoiden kaltaista voi toistua paljon väkivaltaisempana – jolloin autojen polttamisen sijasta tapettaisiin ihmisiä. Tai sitten valtaan pääsee hallitus, joka päättää lähettää muslimimaahanmuuttajat takaisin heidän kotimaihinsa. Tarkkaa kriisin luonnetta on vaikea ennustaa, mutta edessä voi olla ongelmia, jotka osoittavat, mihin suuntaan Eurooppa on menossa".

Pipesin mielestä maahanmuuttajien integrointi Eurooppalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntiin olisi kuitenkin parempi ratkaisu, vaikkakin hyvin vaikea ja haastava. Yhtenä vakavana ongelmana hän pitää Eurooppalaisten alhaista syntyvyyttä:

"Eurooppalaisten tulisi myös saada enemmän lapsia, jotta heidän sivilisaationsa säilyisi. Teidän syntyvyytenne on nyt erittäin alhainen. Ellei se kasva olennaisesti, on vaikea nähdä, miten sadan vuoden päästä Eurooppa voisi olla vielä sellainen kuin se on nyt.

Maahanmuuttajilta taas tarvitaan enemmän halukkuutta osallistua, ja hyväksyä eurooppalaisen sivilisaation olemassaolo – halua elää sen osana, eikä muuttaa sitä."

Mielestäni Pipes puhuu asiaa. Kriisin aikataulua hän ei kuitenkaan lähde ennustelemaan. Sen sijaan samoilla linjoilla oleva Harvardin yliopiston islamiin erikoistunut historian professori Bernard Lewis laskeskelee, että nykyisellä syntyvyys- ja maahanmuuttokehityksellä Islamista tulee Euroopassa enemmistöuskonto 15-30 vuodessa. Varsinkin mikäli Turkista tulisi EU:n jäsen. Näin ollen kriisi luultavasti saa tulta alleen jo ensi vuosikymmenen lopulla. Aiheeseen liittyen suosittelen lukemaan kirjoitukseni "Islamilainen puolue ja Euroopan islamisoituminen"

Ei kommentteja: