perjantai 11. lokakuuta 2013

Syyrian kapinalliset kaasuiskun takana, osa II

Kuten Syyrian tilannetta seuranneet tietävät, on todellisuus maan taistelevien osapuolten koostumuksesta ja asemasta hieman toisenlainen kuin mitä valtamedioissa on esitetty. Samoin myös USA:n jämäkästi esittämä väite Assadin armeijan tekemistä kaasuiskuista.

Toissaviikolla kirjoitin mm. siitä miten suuri osa Vapaan Syyrian armeijan joukoista on loikannut terroristijärjestö Al-Nusran lippujen alle. Nuo Syyskuun 25 päivän tapahtumat olivat todellakin merkittävä käänne Syyrian sodassa. Silloin suurin osa kapinallisjoukoista hylkäsi lännen tukeman Syyrian kansalliskongressin (SNC) ja Vapaan Syyrian Armeijan, liittyen terroristijärjestöjen lippujen alle. Tapahtuneen nolous lännelle on näköjään todellakin megaluokkaa, ja kiusallinen totuus lienee syynä siihen miksei Syyriasta ole paria diplomatiaan keskittynyttä pikku-uutista lukuunottamatta puhuttu medioissa juuri mitään pariin viikkoon.

Kun kapinallisten suunnitelma saada länsi iskemään Assadia vastaan tekemällä provokatiivisen kaasuiskun epäonnistui, he heittivät kerralla sikseen "maltillisuuden" savuverhon: Kolmetoista sotilaallisesti kaikkein vahvinta kapinallisryhmää (joille länsi oli juuri toimittanut läjäpäin aseita vakuutellen, etteivät ne päädy terroristeille!) liittyivät terroristijärjestöjen lippujen alle.

Onhan se noloa USA:lle myöntää, että tällä hetkellä lännen tukema Syyrian kapinallisliittouman ydin eli valtaosa taistelee USA:n ja YK:n terroristijärjestöksi luokitteleman ja tunnustaman Jabhat-al-Nusran lippujen alla.

Nyt myös savuverho siitä, kumpi sodan osapuoli käytti kaasuasetta, on rakoillut entisestään. Erinomaista geopolitiikkablogia pitävä Ari Rusila tuo uusimmassa blogissaan esiin erittäin mielenkiintoisia asioita. Kannattaa lukea myös hänen englanninkielinen pääbloginsa aiheesta.

Kuten tiedetään, odotettu YK raportti todisti kaasua käytetyn elokuun 21 päivänä 2013 Damaskoksen liepeillä. Ei muuta. Raportti ei kerro mikä sodan osapuolista asetta käytti, kuinka moni siihen kuoli, ja keitä kuolleet olivat. Tämää siksi, että näiden asioiden "kaivelu" veisi entisestään pohjaa USA:n ja länsimaiden väitteiltä - valitettavasti. YK:n raporttia kohtaan on mm. tällaista kritiikkiä (lainaus Rusilan blogista, kommentit hakasulkeissa allekirjoittaneen).

Lainaus:
-----------------------------------
  • Raportin mukaan käytetyt kaasuaseet eivät olleet kapinallisten hallussa, kuitenkin päinvastaisestakin on näyttöä [Mm. kapinallisten muut kaasuiskut, joista länsimedia on ollut hipihiljaa, sekä heidän itsensä nettiin postaamat videot, joissa he pröystäilivät haltuunsa saamilla kaasukranaateilla ja raskaalla heittimellä].
  • Raportin mukaan raketit oli ammuttu hallituksen joukkojen hallitsemilta alueilta. Viitteet ampumasuunnista perustuvat kuitenkin vain kapinallispuolen ehkä puolueelliseen näkemykseen jotka lisäksi järjestelivät teknistä näyttöä pari päivää ennen YK tarkastajien saapumista.

  • Raketeista löytyi kyrillisiä aakkosia, tarkempi tutkimus paljasti ohjusten olevan ehkäpä -60-luvulta  kun Syyrian hallinto alkoi valmistaa -90 luvulla moderneja kaasuaseita [voi toki olla NL:n 70-luvulla toimittamia, tai peräisin Irakista tai Libyasta. Siis käytetyt ammukset olivat tuontitavaraa, ei syyrialaisten omaa tuotantoa].

  • Raportin mukaan monet uhrit olivat kärsineet kaasuiskusta. Kuitenkaan ihmisistä ja kohdealueelta otetut näytteet eivät vastaa toisiaan eli joko kohdealueen näytteitä on siirrelty paikasta toiseen tai uhreja on tuotettu muilta alueilta.

  • Kun lisäksi Damaskoksen kaasuhyökkäyksen uhreiksi USA väitti yli 1 400 niin voitaneen todeta myös YK tutkijoiden tavanneen vain 80 hyökkäyksestä henkiinjäänyttä ja testanneen näistä 36 – sen sijaan yhtään kaasuhyökkäykseen kuollutta haudoista tai ruumishuoneissa ryhmä ei nähnyt [ranskalaismedia puhui vain noin 400 uhrista, kapinalliset itse alunperin vain 140:stä. Toistaiseksi vain 36 eri uhria on löydetty ja tutkittu].

Ympäripyöreän virallisen YK raportin ohella toinen YK:lle myös toimitettu raportti luo kiinnostavan näkökulman tapahtuneeseen nimittäin pääosin syyrialaisen ISTEAMS ihmisoikeusryhmän raportti. Ko ryhmä päätti tutkia kaasuhyökkäystä tarkemmin kun Latakian alaviittikylistä viikkoja ennen Damaskoksen hyökkäystä kaapattujen lasten vanhemmat ottivat ryhmään yhteyttä kertoen nähneensä lapsiaan esitellyn Damaskoksen kaasuhyökkäyksen uhreina.

Ryhmä keskittyi tutkimaan Yhdysvaltain tiedusteluelinten maan päättäjille toimittamia todistusaineistona käytettyjä videoita ja teki mm seuraavia havaintoja:
  • Sama pariskunta kiertelee etsimässä lapsiaan kahdessa eri videossa ja molemmilla kerroilla he ”löytävät” lapsensa – tosin eri paikoista eri videoilla
  • Videoita kuvanneet ja levittäneet ryhmät kierrättivät Damaskoksen hyökkäyksen uhreina kuvia aiemmasta Egyptistä tapetuista siviileistä
  • Sama poika esiintyy uhrina kahdessa eri paikassa ja ainakin yhdeksän lasta esiintyy ruumiina kahdessa eri paikassa
  • Samat yksilöt ovat toisissa videoissa kuolleita ja toisissa eläviä
  • Paikallisten tapojen vastaisesti julkiset hautajaiset loistavat poissaolollaan; jos kuolleita tosiaan oli yli 1400 niin miksi kaikesta videomateriaalista löytyy vain kahdeksan ruumiin mahdolliset hautajaiset.
ISTEAMS ryhmän keskeinen päätelmä raportissaan on järisyttävä:

“Vastoin Vapaan Syyrian Armeijan sekä läntisten uutistoimistojen väitteitä, ainoat Ghoutan verilöylyn varmasti tunnistetut uhrit olivat Syyrian hallitusta tukevien perheiden jäseniä. Videoilla esiintyvät henkilöt jotka ilmaisevat raivoaan "Bashar el-Assadin rikoksia" vastaan ovat todellisuudessa heidän tappajiaan."
------------------------------------------------

Tässä myös mielenkiintoinen kuva:


Kapinalliset lataamassa kaasukranaattia kevyeen heittimeen - kapinallisten itse nettiin lataama kuva[!]


Eikä tässä vielä kaikki. Lisäksi tulee varsin "jänniä" juttuja, joista suoamalainen(kin) valtamedia vaikenee kuin muuri:

Turkissa Adanan yleinen syyttäjä on nostanut nostanut syytteen syyrialaisia al-Nusran jäseniä vastaan. Taustalla on Turkin turvallisuusjoukkojen toukokuun 27 päivänä jo aiemmin pidätettyjen terroristijärjestö al-Nusran jäsenten kodeissa tekemät kotietsinnät. Turvallisuusjoukot löysivät eräiden jäsenten kodista kaksikiloisen sariini-kranaatin. Syyttäjän saamien tietojen mukaan se oli ollut tarkoitus salakuljettaa Syyriaan.

Oikeudenkäyntiin liittyen Adanan syyttäjänvirasto on julkistanut 132-sivuisen tutkinta-asiakirjan, jossa esitetään tutkinnassa löydetyt todisteet. Syytekirjelmässä mainitaan mm. syyrialaisryhmien valmistavan kemiallisia aseita Turkissa. Lisäksi esitetään todisteet syytettyjen yhteyksistä Syyriassa toimiviin terroristijärjestöihin, mukaan lukien al-Nusra ja al-Qaidaan kytköksissä oleva ISIS.

Turkista löydetty paikallista valmisteta oleva kaasu lienee "kotipolttoista" ns. autotalli-sariinia, sillä sen valmistushan ei ole mitään rakettitiedettä (vastoin varsin yleistä luuloa).

Kova uutispommi on tullut myös kun FSA:n vapautti vastattain aiemmin kidnapattuina olleet italialaisen reportterin Domenico Quiricon ja belgialaisen tutkijan Pierre Piccinin. He kuulivat sattumalta vankeina ollessaan kapinallisten keskustelun näiden osallisuudesta Damaskoksen kaasuiskuun 21 elokuuta. 

On tullut myös uutta tietoa, jonka mukaan aiemmin tänä vuonna kapinallisten Aleppossa tekemässä kaasuiskussa käytetty sariini olisi peräisin Irakista, entisen irakin armeijan sotateollisen osaston kenraali Adnan al-Dulamilta. Se olisi toimitettu Syyria al-Nusralle Turkin kautta ulkomaisten taistelijoiden toimesta.

YK:n tarkastutiimi on parhaillaan Syyriassa tutkimassa kolmea Damaskoksen iskun jälkeen epäiltyä kaasuiskua hallituksen joukkoja vastaan Bahhariyassa 22.8, Jobarissa 24.8 ja Ashrafieh Sahnayassa 25.8. elokuuta. Tiimiä johtaa ruotsalainen Åke Sellström.
   
Asioita valottava ja taustoittava lyhyt video tässä linkissä.

[Edit. Lisäys]: alla Human Rights Watchin raportti Latakian lähellä Alawiitteja vastaan tehdystä iskusta elokuussa, siitä josta mediat eivät silloin kertoneet mitään.

http://www.hrw.org/reports/2013/10/11/you-can-still-see-their-blood

Juuri tästä verilöylystä oli kyse aikaisemmin, kun kerrottiin vanhemmiltaan kidnapatuista lapsista. Lasten ruumiita sitten myöhemmin esiteltiin parisataa kilometriä etelämpänä Damaskuksessa elokuun 21. päivän kaasuiskun uhreina. Vanhemmat tunistivat lastensa ruumiit uutiskuvista.2 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Hyvin tarkkanäköistä!

On nimenomaan kapinallisten intresseissä saada länsivallat hyökkäämään Assadin hallitusta vastaan.

Siksi kapinalliset käyttivät kaasua.

Kumitonttu kirjoitti...

Tässä on hyvä artikkeli.