keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Talouden syöksykierre syvenee - Paniikinomaista pakkopositiivisuutta romahduksen edellä

Kuten tilannetta seuraavat tietävät, on talouden syöksykierre pahenemassa, eli talous on lähdössä nopeampaan ja jyrkempään syöksyyn. Tätä vasten onkin kummallista mutta ymmärrettävää miten media ja viralliset tahot koittavat epätoivoisesti pakkosyöttää positiivisia uutisia tyyliin; "Talous kasvaa ensi vuonna", tai "USA:n kasvunäkymät nouseet", jne.

Tilannehan on juuri päin vastoin kuin mitä virallinen tuuba koittaa uskotella. Tämä maaliskuu jota elämme merkitsee käännekohtaa, jossa talouskriisi lähtee etenemään nopeammin ja jyrkemmin tiputukseen.

Ensinnäkin Kreikka uppoaa pelastuspaketeista huolimatta, vaikka toisin koitetaan uskotella, ja vetää väistämättä euroalueen perässään. Espanjan talous on myös lähdössä jyrkemmpään syöksyyn, ja maalla on "pahempia ongelmia kuin Kreikalla", kuten päivän uutiset kertovat. Ja Portugalihan oli jo käytännössä samassa jamassa kuin Kreikka, vain vähän jäljessä kriisin vaiheessa.

Eikä kyse ole pelkästään Euroopasta. Koko maailmantalous on menossa lamaan, joka on laajempi ja syvempi kuin 1930-luvulla. USA:n talous on todellisuudessa pahemmassa jamassa kuin Eurooppa, ja sen alamäki vetää perässään myös Itä-Aasian taloudet. Japanin valtiovarainministeri Yasuhsi Kinoshita tunnustikin jo, että "Japani on taloudellisesti pahempi kuin Kreikka", ja että maa on huomattavasti haavoittuvaisempi talouden muutoksiin kuin Euroopan maat. Maan talous oli jo 10% alijäämäinen jo vuonna 2011 ja valtionvelka on ylittänyt 230% BKT:stä. Ja kaikillehan pitäisi olla selvää, että myös Kiinan talous hyytyy, kun Euroopan ja USA:n markkinat hyytyvät.

Aiemmassa kirjoituksessani kerroin LEAP:n ennusteista koskien USA:n taloudellista kurimusta ja edessä olevaa dollarin reservivaluutta-aseman purkautumista sekä siitä seuraava voimakasta piikkimäistä 30%:n inflaatiota muutenkin jo yli 10%:ssa juoksevan yleisinflaation lisäksi.

On sanomattakin selvää, että pysyäkseen ostovoimaltaan ja viennin kannalta taalan perässä, EKP joutuu jatkamaan "sinkopolitiikkaansa" (kuten joulun alla heitetyt yli 400 mrd. ja parin viikon takainen 500 mrd.) jo siksikin, ettei vaihtosuhde karkaa liikaa. Tämä merkitsee voimakasta euron arvon laskua EU:n ulkopuolelta tulevien tuotteiden ja raaka-aineiden ostovoimassa mitattuna, ja käytännössä myös kaupan tiskillä. Eli Euro inflatoituu myös vahvasti, inflaatioluvut laukkaavat lähivuosina varmasti yli 10%:ssa, mutta petrodollarin murtumisen aiheuttaman -30% piikin seuraamiseen EKP:llä ei liene varaa?

2008 alkanut Kriisi ei ole vielä ohi, vaan ajallisesti ehkä vasta noin puolivälissä, ja taloudelliselta iskultaan vasta noin neljännekseltä takanapäin.

Kun dollari ja euro tippuvat, mutta öljyn sekä kaasun hinta nousevat edelleen, alkavat muutkin tuottajamaat kuin Iran myydä niitä myös muissa valuutoissa. Tämä auttaa vähän Euroa, lieventäen sen ulkoista inflaatiota, mutta säästäjän kannalta ei tarpeeksi. Sen sijaan muut valuutat, kuten Juan ja Ruplan vahvistuvat.

Eli vinkkiä: jos sinulla on ylimääräistä rahaa, osta a) fyysista kultaa, ja/tai b) Norjan kruunua, juania ja ruplaa (mieluiten käteisinä), sekä sijoita öljyyn ja kaasuun.

2 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Öljy ja kaasu ovat hiukan heikohkoja kohteita, koska niihin on kertynyt jo melkoinen kupla ylilikviditeetin vuoksi. Reaalisesti noilla kahdella voi tulla turskaa jo siitä syystä. Toinen riski piilee reaalitalouden hidastumisessa, joka aina kuitenkin on sen öljyn hinnan perusta. Pyörät ei liiku - öljylle ei ole tarvetta.

Mutta muuten olen suunnilleen samaa mieltä. Tosin tuohon 30%:n inflaatioon en vielä usko, mutta olen ollut useasti väärässä ennustaessani tulevaisuutta ja voin olla tälläkin kertaa.

Turjalainen kirjoitti...

Meillä onkin edessä kurimus, jossa reaalitalouden hyytymisestä huolimatta öljyn ja kaasun hinta pysyy korkealla, johtuen siitä, mitä tuolla Lähi-idän suunnalla on tapahtumassa...

Mutta tässä linkki, joka kaikkien olisi hyvä tsekata, eli johdatus Euroopan pankkikriisin kiihtymiseen: http://www.talouselama.fi/uutiset/nama+kolme+grafiikkaa+paljastavat+euroopan+uuden+pankkikriisin/a2091312