maanantai 26. maaliskuuta 2012

Gepopoliittinen peli Syyriassa kovenee - Venäjä lähetti spetsnatsit Assadin avuksi?

Venäjä on viimein vastannut lännen puuttumiseen Syyrian kriisiin. Taannoiset tapahtumat, kuten alkukuusta sattunut 13 ranskalaisupseerin kiinni jääminen, jonka Ranskan armeijan evp. upseeri, eversti Alan Corvez on vahvistanut, sekä muut vastaavat tapaukset, ovat antaneet Venäjälle ns. "moraalisen oikeuden" puuttua kriisiin samalla mitalla.

Venäjä on viime viikolla lähettänyt Assadin avuksi laivaston terrorismin vastaisia erikoisjoukkoja (eli suomeksi luultavasti Spetsnats-joukkoja), kertoovat useat eri uutislähteet. Venäjä vieläpä vinoilee tapauksella lännelle samalla tavoin kuin länsi aiemmin sille, eli virallisesti ei ole tietävinään asiasta. Tosin puolustusministeri Anatoli Serdjukovkin vahvisti, että maassa on "sotilashenkilöstöä ja teknisiä neuvonantajia".

Ranskalaisupseerien pidättämisen puoli-virallisesti vahvistaneen Corvezin mukaan "On tullut enemmän ja enemmän selväksi että sotilaamme on lähetetty puolustamaan, ei meidän omiamme, vaan toisten kuten USA:n intressejä", ja; "Diplomatiamme on tullut irralliseksi ja tuhoisaksi kansainväliselle maineellemme osallistuessamme USA:n ja Qatarin sekaantumiseen [Syyriassa]". luutnantti Corves palveli aikanaan Ranskan vastavakoilun varajohtajana, pääministerin turvallisuusasiantuntijana ja Libanonissa toimivien kansainvälisten rauhanturvajoukkojen komentajan neuvonantajana.

Corvezin ulostulo asiassa liittyy Ranskan sisäpolitiikkaan ja presidentinvaaleihin. Ranskaa lukuunottamatta länsimainen media on vaiennut pidätettyjen upseerien tapauksesta.

Kuten aiemmin on kerrottu, Syyriassa toimii sekä NATO-maiden omia erikoisjoukkojen sotilaita, sekä niiden palkkaamia epävirallisia agentteja. Sama juttu Venäjän suhteen. Nyt kun NATO:n virallinen sotilaallinen läsnäolo sai virallisen vahvistuksen, Venäjä lähetti omia joukkojaan avustamaan "yhtä epävirallisesti".

Päivä päivältä näyttää yhä enemmän, että veikkaukseni/ennusteeni läntisen Lähi-idän tilanteen kiristymisestä ja Iranin kriisin lykkääntymisestä on hyvin todennköistä. Syyrian "arabikevät menee reisille, jollain kolmesta seuraavasta tavasta:

1. Assad kukistaa vastarinnan Venäjän tuella
2. Assad kaatuu osittain: Maa hajoaa kahteen leiriin, josta toisessa islamistit saavat vallan lännen tuella, kuten kävi Libyassa.
3. Assad kaatuu kokonaan: Syyria muuttuu, Libyan tavoin, täysin Al-Qaidan ja salafistien hallitsemaksi islamistivaltioksi.

Kaikissa kolmessa tapauksessa länsi häviää pitemmässä juoksussa asemia, mutta lyhyemmällä tähtäimellä vaihtoehdot 2 ja 3 vahvistavat Israelin suhteellista asemaa alueella, ja saattavat jopa antaa sille "hyväksyttävän syyn" laajentaa rajojaan eli puskurivyöhykettä pohjoisessa. Joka tapauksessa Syyrian hajoaminen epävakauttaisi vuorostaan entisestään Irakia, Egyptiä ja myös Jordaniaa.

Ei kommentteja: