keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Alan Greenspan: USA:n korjaustoimet eivät riitä

USA:n keskuspankin entinen johtaja Alan Greenspan puhuu vaihteeksi totta, mikä on outoa mieheltä, joka on yksi nyt alkaneen superlaman arkkitehtejä:

"Yhdysvallat toimet rahoitusjärjestelmän korjaamiseksi ja taantuman oikaisemiseksi ovat ehkä liian vähäiset. Näin arvioi USA:n keskuspankin Fedin entinen pääjohtaja Alan Greenspan.

Presidentti Barack Obama allekirjoitti eilen lain 787 miljoonan dollarin elvytyspaketista. Hän on myös sitoutunut käyttämään 315 miljardia dollaria pankkien pelastamiseen.

– Rahaa ei ole kummassakaan tapauksessa riittävästi ongelmien ratkaisemiseksi, sanoi Greenspan haastattelussa tiistaina New Yorkissa ennen puhettaan Economic Clubilla.

– Käymme parhaillaan läpi kerran vuosisadassa -tyyppistä tapahtumaa. Se menee ohi, sanoi Greenspan puheessaan.

Greenspan varoitti puheessaan, että talouden elvytyspaketilta menee teho, ellei rahoitusjärjestelmän korjaaminen onnistu."

Niin, mitäpä tuohon on lisättävää? Greenspan oli mukana tekemässä nykyistä lamaa, koska tiesi, ettei voi kääntää vuosikymmeniä kohti hornannielua purjehtinutta jättimäistä talouslaivaa, vain lykätä tuhoa kiihdyttämällä lainarumbaa ja syytämällä lisää rahaa liikkenteeseen. Toisaalta hän on ollut niin pitkään hoitamassa USA:n raha-asioita, että tietää kyllä mistä puhuu. Sitä jättiläismäistä 60 000 miljardin dollarin kuplaa, jota myös USA:n taloudeksi kutsutaan, ei todellakaan paikata muutamilla sadoilla miljardeilla. Kohta koko länsimainen rahoitusjärjestelmä romahtaa pohjamutiin asti, eikä sitä voida enää estää. Edessä on dollarin, ja koko USA:n taloudellisen mahdin tuho, ja sitä myötä koko Maailman talousjärjestelmän uudelleen rakentaminen ihan alusta alkaen.

Ei kommentteja: