torstai 18. joulukuuta 2008

Edessä on vuosisadan pahin talouslama ja suurin globaali poliittinen mullistus sitten Toisen Maailmansodan

Nyt se on sitten pikku hiljaa selvää kaikille. Vaikka tämä onkin toistoa, sanon vielä uudestaan, että edessä on vuosisadan pahin, maailmanlaajuinen talouskatastrofi. Ensimmäisenä kaapista tuli ETLA:n entinen johtaja Siksten Korkman viime viikolla, ja tänä aamuna Jopa Jyrki "USA:n-taantuma-ei-vaikuta-Suomeen" Katainenkin joutui myöntämään, että tilanne on pahempi kuin 90-luvun laman alla [1]. Itse asiassa tilanne on niin pelottava, että Valtionvarain ministeriö mieluummin heittää pyyhkeen kehään, ja kieltäytyy antamasta tarkkaa ennustetta ensi vuoden taloudesta [2], vaikka kaikille on jo selvä, että viralliset talouden "kasvu"luvut kääntyvät roimasti pakkaselle. Ja todellisuudessahan, inflaatio huomioon ottaen, Suomenkin talous on ollut pakkkasella jo ainakin vuoden alusta asti [3]. Samoin on myös USA:ssa, jossa BKT on ollut inflaatio huomioiden laskussa jo viime vuoden marraskuusta asti, eli tuo maailman suurin kansantalous rypee siis lamassa, eikä se ole vasta kuin alullaan.

USA:n keskuspankin päätös laskea korko lähes nollaan on viimeinen paniikkiratkaisu ennen romahdusta. FED:illä ei enää ole tämän jälkeen mitään keinoa edes yrittää vaikuttaa korkotasoon, laskuvaraa kun ei käytännössä enää ole. LEAP:n ennuste, että USA:n talous sekä dollari romahtavat, ja vievät mukanaan koko maailmantalouden suohon ensi kesään mennessä [4], näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä. Ainoa keino, millä FED pystyy vielä lykkäämään USA:n talouden romahdusta muutamia kuukausia, on alkaa painamaan dollareita liikenteeseen kuin viimeistä päivää. Paha kyllä tämä johtaa väistämättä jätti-inflaatioon ja dollarin vessapaperisoitumiseen, kuten olen kirjoittanut [5]. Toisaalta FED on antanut painokoneiden käydä yhä suuremmalla volyymillä jo pitemmän aikaa. Liikenteessä olevien dollarien määrä on nimittäin yli tuplaantunut viimeisen vähän yli vuoden aikana, ja varsinkin viime keväästä lähtien [6].

Kirjoitin talouden kehitysnäkymistä marraskuun lopulla koosteen [7], jossa käsittelin maailman kehitystä seuraavan vuosikymmen perspektiivillä, ja vähän pitemmälläkin aikavälillä. Vielä vuosi sitten syksyllä ja viime keväänä ja kesänä minulle naureskeltiin synkkien talousnäkymien maalailuni takia, ja pyydettiin "nätisti" pitämään turpani ummessa asioista, joista en tiedä. Näin siltikin, että analyysien pohjalla on minua viisaampien, taloustutkijoiden ja asiantuntijoiden, raportit. LEAP-instituutti ennusti jo 2006 tänä vuonna alkaneen maailmantalouden rytinän aikataulun ja syvyyden suhteellisen tarkasti. Heidän laskelmiaan ei vain haluttu silloin uskoa, eikä haluta vieläkään. Rohkein arvio, mitä julkisuudessa on nykyisen talouslaman kestosta annettu, arveli talouden kääntyvän nousuun joskus 2010 kieppeillä. LEAP on eri mieltä; USA:han ja Pohjois-Amerikkaan povataan 7-10 vuoden lamaa, ja Euroalueelle 4-7 vuotista lamaa (EU:n ydin nousee lamasta ehkä jo joskus 2011 - 2013 välillä, mutta periferiassa, kuten Suomessa, saamme nauttia lamasta vielä jonnekin 2013 - 2015 asti.

Kriisin suurin globaalit seuraus ensi vuosikymmenellä, USA:n supervalta-aseman romahduksen ja dollarin maailmankartalta häviämisen ohella, olemaan EU:n kaltaisten alueellisten unionien ja niiden alueellisten yhteisvaluuttojen nousu. USA:n ylivalta-aseman romuttuminen tekee tilaa tälle uudelle moninapaiselle maailmantalouden järjestykselle [8].

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Islamin imperiumi tarjoaa omaa Sharia-lakiin perustuvaa "ratkaisuaan" talouskriisissä rypevään maailmaan:

http://www.joelstrumpet.com/?p=1650#more-1650

http://www.unsealedscroll.com/wordpress/

Luen säännöllisesti kumpaakin blogia ja on kyllä silmät avautuneet. Suosittelen niitä lämpimästi muillekin!

misterjukka kirjoitti...

kuuleppas sinä maailmanlopun manaaja, alkaisitko ystävällisesti sitten kehittämään teoreettisella tasolla vaihtoehtoista, kestävälle kehitykselle perustuvaa uutta yhteiskunta mallia, jossa voisimme välttää nykyisen kaltaiset katastrofit.

kaikesta manaamisesta huolimatta huomatkaa että maa ei ole katoamassa jalkojemme alta, ellemme myy sitä esimerkiksi venäjän uusrikkaille, kuten eteläkarjalan alueella valitettavasti on näin tapahtumassa, tosin ei ehkä enää, sillä uusrikkaillakin alkaa rahakoneet yskiä.
toivottavasti uusrikkaat venäläiset joutuu myymään vastikäiset hankintansa takaisin suomalaisille, ja vielä murto-osalla siitä mitä itse maksoivat.

misterjukka kirjoitti...

jos maamme vienti supistuu liikaa, niin emme ehkä pysty ostamaan enää raakaöljyä, ja siitähän seuraa säännöstely talous, sekä polttoaineitten suuri hinnanousu, koska sitä ei tule riittämään kaikille, samoin käy ruuan tuonnille, kuinkahan suuri osuus suomalaisten ruuasta on tuonti tavaraa.
Mikä lienee maamme maatalouden iskukyky? pystyykö se ruokatuonnin korvaamaan jos kriisi syvenee huippuunsa?

sieltä ei silloin tule riittämään EU-ruoka-apupaketteja meille asti.