keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Näin dollarista tulee vessapaperia

No niin, nyt on sitten täysi paniikki iskenyt USA:n keskuspankkiin. Setelipaino vinkuu laakerit kuumina:

"Hukkuuko maailma dollareihin?

Yhdysvaltain keskuspankki Fed syytää parhaillaan liikkeelle uutta rahaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Dollaritulvalla Fed yrittää torjua taantumaa ja deflaatiota, mutta hukuttaako ennennäkemätön setelirahoitus maailman dollareihin?

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on nyt parissa kuukaudessa kasvattanut liikkeessä olevan rahan määrää voimakkaammin kuin kertaakaan sitten 1930-luvun lamavuosien. Fedin setelipaino syytää talouteen nyt enemmän uusia dollareita kuin koskaan aikaisemmin.

Onko maailma siis hukkumaisillaan pian arvottomiksi laimeneviin dollareihin, eli johtaako rahamäärän kiihtyvä kasvu vääjäämättä myös inflaation kiihtymiseen? [...]

Fedin valtavat rahoitusohjelmat ovat tempaisseet sen taseen huimaan kasvuun. Juuri ennen investointipankki Lehman Brothersin kaatumista Fedin tase oli uutistoimisto Bloombergin mukaan runsaat 900 miljardia dollaria, mutta viime viikolla jo 2 200 miljardia. [...]

Fedin taseen ja rahakannan kasvua kuvaavat käyrät ovat maailmalla herättäneet huomiota, ja nyt pitkästä aikaa esiin nousseiden deflaatiohuolien sekaan on jo ilmaantunut hajahuolia piilevästä inflaatiopommista."

Niin. Liikkeellä olevien dollareiden määrä on tuplaantunut kevään jälkeen. USA:lla on suurella todennököisyydellä edessään Zimbabwen tie, vaikka sitä ei uskalleta mediassa ääneen arvailla. Kohta köyhinkin amerikkalainen on miljonääri.

LEAP:n arvio dollariin nojaavan kansainvälisen valuuttajärjestelmän romahtamisesta kesään mennessä näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä. Jotta muu maailma säästyisi lamalta ja selviäisi vain taantumalla, sen pitäisi luopua dollarista ja koko Bretton Woods järjestelmästä. Tällöin vain USA romahtaisi. Paha kyllä USA pitää siitä kynsin hampain kiinni, sillä kyseessä on sen asema maailmaa johtavana supervaltana, eikä muu maailma uskalla USA:n sotilaallisen voiman edessä sanoutua suoraan irti taalasta. Edessä on siis, kuten LEAP arvioi, globaali lama.

3 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Harmi, että Milton Friedman on kuollut. Hän olisi kertonut, että setelien painamisesta seuraa väistämättä inflaatio.

Turjalainen kirjoitti...

Jep, ja vieläpä tässä tapauksessa, kun luottamus dollariin on muutenkin heikoilla (öljy-sidoksesta "puhdistettu" reaaliarvo jossain 0,004-0,006 dollarin, eli 0,4-0,6 centin välillä).

Turjalainen kirjoitti...

Siis per dollari.