Aivan kuten jo keväällä ennustettiin, USA:n valtio joutui ottamaan hallintaansa asuntoluotottajat Fannie Maen ja Freddie Macin. Näin siis rapakon takana ollaan "kunnon kapitalisteja"; voitot tulivat yksityisille, ja nyt tappiot kaadetaan veronmaksajien maksettavaksi. Tuttua puuhaa meille suomalaisille viime lamavuosilta.
Mitä siis on odotettavissa? Odotettavissa on, että USA:n suuret asuntoluottottajat kaatuvat joka tapauksessa, tuki veronmaksajat niitä tai eivät. Nykyinen tilanne on vain öljyä laineille väistämättä edessä olevan asuntomarkkinoiden totaalisen romahduksen edellä, sillä pahin tilanne on kolmanneksi suurimmalla (suurimmalla yksityisellä) asuntorahoittajalla Merrill Lynchillä, josta on tullut USA:n todellinen roskapankki. Se hoippuu romahduksen partaalla, ja tilannetta pahentaa se, että se osti viime vuodenvaihteessa pahimman kilpailijansa Bear Stearnsin, joka meinasi mennä konkurssiin (BS oli maan neljänneksi suurin asuntoluotottaja). KUN Merrill Lynch kaatuu, USA:n valtiolla ei ole enää rahkeita tulla pelastamaan sitä, sillä Fannien ja Freddien "sosialisointi" oli republikaanihallinnolle jo kyllin karvas kalkki nieltäväksi. Asuntomarkkinoiden romahtaessa ja korkojen hypätessä pilviin amerikkalaisilta kuluttajilta yksinkertaisesti loppuu raha. Kulutus supistuu rajusti, romahduttaen kaupan ja palvelut, ja seurauksena on täysimittainen lama, joka leviää maailmantalouteen syvänä taantumana.
USA:n republikaanihallinto pystyy vippaskonstein, kuten Iranin kanssa tekemiensä väliaikaisten sopimusten, ym. avulla mahdollisesti pitkittämään nykytilannetta ja lykkäämään lopullista romahdusta yli seuraavien presidentinvaalien äänestysten. Tähän pyritäänkin. Iranin kanssa tehty epävirallinen sopimus öljyn hinnan alentamisesta on kuitenkin voimassa vain presidentinvaalien äänestysten loppuun saakka, sitten Iran lopettaa öljyn dumppaamisen markkinoille, ja helvetti on amerikkalaisille irti. Ei sillä sikäli republikaanihallinnolle väliä, sillä USA aikonee joka tapauksessa iskeä, tai antaa Israeli iskeä, Iranin ydinlaitoksiin marraskuussa äänestysten jälkeen, jolloin Lähi-Idässä alkanee suursota, ja öljynhinta tempaisee OPEC:in ennustamaan yli 400$:n tynnyrihintaan. Ja vaikkei sotaa tulisi, USA:n talousromahdus on silti edessä väistämättä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti