perjantai 8. elokuuta 2008

Fannie Mae teki vieläkin suuremmat tappiot - USA:n taantuma leviää

USA:n suurin asunotoluottolaitos Fannie Mae teki monin verroin pelättyäkin pahemmat tappiot:

"Fannie Maelle jättitappiot

Yhdysvaltain suurin asuntoluotottaja Fannie Mae seurasi Freddie Macia ja julkisti huhti–kesäkuulta odotuksia suuremmat tappiot.

Päättynyt neljännes oli Fannie Maelle jo neljäs perättäinen tappiollinen vuosineljännes.

Perjantaina julkistettu 2,3 miljardin dollarin nettotappio ylitti odotukset. Vuotta aiemmin yhtiö teki 1,95 miljoonan dollarin tuloksen. [...]

Rahoitusyhtiöt ovat menettäneet merkittävän osan pörssiarvostaan Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden romahdettua. Toissa vuoden huipusta niiden pörssiarvosta on hävinnyt 85–90 prosenttia.

Fannien tulos tuli kaksi päivää sen jälkeen, kun Yhdysvaltain toisiksi suurin asuntoluotottaja Freddie Mac julkisti tappionsa, jotka olivat kolminkertaiset analyytikkojen ennustuksiin. [...]

' –Kum[pikaa]n näistä yhtiöistä ei ole kunnolla varautunut tilanteeseen, jota kohti olemme menossa. Tilanne on menossa pahemmaksi ja kestää pitempään, kuin mitä kumpikaan yhtiö on alun perin osannut ajatella', sanoi investointipankki Friedmanin analyytikko Paul Miller uutistoimisto Bloombergille.

' –Kummankin yhtiön täytyy kasvattaa pääomaansa niinkin paljon kuin 15 miljardia dollaria', Miller sanoi.

Fannie Maen ja Freddie Macin osuus Yhdysvaltain asuntorahoituksesta on karkeasti puolet. Yhtiöt ovat itse lainanneet tai taanneet noin 3 200 miljardin euron asuntolainat."

Sillä lailla! Nyt ei sitten ole muuta tehtävissä kuin odottaa USA:n asuntomarkkinoiden varmaa romahtamista, joka johtaa kulutuksen rajuun supistumiseen, talousromahdukseen ja syvään lamaan.


USA:n kauppa hyytyy:

"USA:n kaupan myyntiluvut synkkenivät

USA:n vähittäiskaupan myyntiluvut jäivät heinäkuussa alle odotusten. Ilmiö voi kertoa siitä, että veronalennusohjelman teho alkaa heiketä.

Toukokuun ja kesäkuun myyntiluvut yllättivät vahvuudellaan, mutta heinäkuun kehitys jäi vaatimattomaksi. Kallis bensiini, asuntotaantuma, finanssikriisi ja työpaikkakato nakertavat kuluttajien luottamusta. "

Niin, kun rahaa ei ole, ja velat painavat päälle, niin totta kai aletaan kiristämään vyötä. Ja kun peräti kaksi kolmassosaa BKT:stä koostuu kulutuksesta, niin kulutuksen väheneminen tuntuu suoraan koko taloudessa.


USA:n asuntotaantuma levisi Kanadaan:

"USA:n asuntotaantuma tarttui Kanadaan

USA:n yli kaksi vuotta kestänyt asuntotaantuma on vihdoin tarttunut naapurimaa Kanadaan. Merrill Lynch ennustaa, että Kanadan asuntomarkkinat ovat pidemmän alamäen kynnyksellä.

' -Kanadan tilanne ei ole yhtä paha kuin USA:ssa, sillä lainamarkkinoiden ylilyönnit on vältetty', Merrill Lynchin ekonomisti David Wolf kertoo.

' -Kanadan asuntosektori pakittaa selvästi lähiaikoina', Wolf uskoo.

[...] Asuntojen hinnat ja asuntoaloitusten määrä laskevat jo, Merrill Lynch huomauttaa.

Käänne tapahtui kesäkuussa, kun vanhojen asuntojen kansalliset hinnat eivät enää nousseetkaan. Näin kävi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1999. Tätä ennen hintojen nousu oli pitkään 10-15 prosentin haarukassa.

Vanhojen asuntojen kauppa hidastui kesäkuussa peräti 14 prosenttia."

Niin, ja sama on edessä Euroopassa. Veikkaan että sota Kaukasuksella nostaa öljyn hintaa jo tulevana yönä...

Ei kommentteja: