torstai 7. elokuuta 2008

Freddie Mac teki jättitappiot ja Japanin talous luisui taantumaan - Taantuma näkyy jo media-alalla

USA:n toiseksi suurin asuntolainoittaja teki jättitappiot:


"Freddie Maciltä raju tappio

Yhdysvaltain toiseksi suurimman asuntoluotottajan Freddie Macin tulos jäi toisella vuosineljänneksellä kauas odotuksista. Freddie Macin tappio huhti–kesäkuussa oli kolme kertaa suurempi, kuin mitä analyytikot olivat ennustaneet. Nettotappio kasvoi 821 miljoonaan dollariin, kun viime vuoden toisella neljänneksellä yhtiö teki vielä 729 miljoonaa dollaria voittoa. [...]

Freddie Macin pääjohtajan Richard Syronin mukaan yhtiön maksuvalmius ei ole vaarassa, vaikka asuntomarkkinoiden ja Yhdysvaltain talouden heikko tila painoivatkin nyt tulosta.

' –Me pysymme päätöksessämme kerätä uutta pääomaa 5,5 miljardilla dollarilla. Pääomaa voidaan kasvattaa siitäkin, jos koemme sen tarpeelliseksi ja markkinat ovat suotuisat', Syron sanoi tämänpäiväisessä lausunnossaan. [...]

Freddie ja Fannie omistavat joko suoraan tai takaajina 42 prosenttia yhdysvaltalaisten asuntolainoista."


Just, ja Neuvostoliittokaan ei romahtanut, kuten vielä alkuvuodesta -91 sanottiin. Kuten on jo aiemmin todettu, peittelystä huolimatta Freddie Mac ja Fannie Mae ovat käytännössä konkurssin partaalla.


Mediamoguli Robert Murdochin mukaan taantuma näkyy jo mainosalalla ja lisää talousshokkeja on luvassa:

"Murdoch povaa sokkeja

Rupert Murdoch esiintyi synkkänä yhtiönsä uutiskonferenssissa.
News Corp -viestintäjätin hallituksen puheenjohtaja Rupert Murdoch suhtautuu tulevaisuuteen synkästi. [...]

Rupert Murdoch sanoi, että yhtiön edessä on kulunutta vuotta paljon vaikeampi taloustilanne, uutistoimisto Reuters kertoi. Varsinkin paikallinen tv-mainonta on alamäessä.

Hän ennusti, että vaikea tilanne synnyttää taloudellisia sokkeja, jotka vaikuttavat valtaosaan yhdysvaltalaisista ja eurooppalaisista kuluttajista."


Japanin talous luisui taantumaan:


"Japanin hallituksessa tappiomieliala

Japanin hallitus tunnusti tänään vastahakoisesti, että maan pisin talouskasvun vaihe sitten sodan saattaa olla ohi, kertoo Financial Times.

Hallitus arveli talouden olevan huononemassa ja kehityksen kääntyneen laskuun. Vielä huhti- ja toukokuussa hallitus vasta ounasteli lausunnoissaan muutoksen mahdollisesti tapahtuneen.

Analyytikoiden mukaan Japanin talouden suhdannehuippu saattoi osua viime vuoden lopulle. Maan keskuspankin uskotaankin pitävän koron edelleen 0,5 prosentissa.

Esimerkiksi työpaikkatilastojen ja osakekurssien kehityksen vuoksi saattaa FT:n mukaan olla mahdollista, että Japanin hallitus kertoo torstaina julkaistavassa, kesäkuuta koskevassa talousraportissaan maan luisuneen taantumaan. "


Sillä lailla. Ja vielä jotkut hölmät uhkuvat maailmantalouden olevan pian uudessa nousussa, vaikka maailman kolmanneksi suurin talous, Japani, on jo taantuman kourissa. Uutta nousua saamme odottaa vielä ainakin 5-10 vuotta.

Ei kommentteja: