torstai 7. elokuuta 2008

Talous taantuu ja ruoan hinta nousee edelleen

Kylläpä on taas niin "positiivisia" uutisia tälle päivälle että ihan naurattaa.

Ex-taksikuskina pidän ns. "taksimittaria" varsin luotettavana talouden indikaattorina:

Linkki:

"Taksitilasto povaa talouden heikkenemistä

Taksikyytien kysyntä on ollut alkuvuonna selvästi viime vuotta heikompaa. Niin kutsuttu taksi-indeksi ennustaa talouden heikkenevän syksyllä. [...]

' –Laskeva trendi on ihan selvästi näkyvissä. Taksimaailmassa huomaa ensimmäisenä, milloin käteinen raha alkaa hieman vähentyä', kommentoi Helsingin Taksi-Data Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Keinänen. [...]

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professorin Tapio Palokankaan mukaan taksikyytien kysyntä kertoo kuluttajien luottamuksesta. Taksien kysynnän hiipuminen osoittaa ihmisten olevan aiempaa varovaisempia.

' –Taksit ovat ensimmäinen asia, josta luovutaan. Se on satunnainen kulutuserä, jolle löytyy helposti korvikkeita', Palokangas sanoo.

Professorin mukaan taksitilaston kaltaisia epävirallisia mittareita voidaan käyttää intuitiivisena mittarina vakavassakin tutkimuksessa."


Huono sato nostaa viljan hintaa:

"Peltokasvien hehtaarisadot tulevat olemaan selvästi viime vuotta pienempiä, ennakoi maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tike. [...]

Syynä heikompaan satoon on ennen kaikkea oikullinen sää. Viljojen orastumista heikensi toukokuussa keskimääräistä kylmempi ja kuivempi sää. Kesäkuu jatkui viileänä, mutta kuivuus vaihtui runsaisiin sateisiin. Myös heinäkuun alkuviikkojen sateet heikensivät sato-odotuksia.

Tike ennustaa vehnäsadon suuruudeksi noin 730 miljoonaa kiloa, joka on lähes 10 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Myös ruissato jää mahdollisesti lähes kolmanneksen viime vuotta pienemmäksi, noin 60 miljoonaan kiloon."


Leivän hinta nousee syksyllä:

"Leivän hinta tulee edelleen nousemaan. Leipurien mukaan kohonneita valmistuskustannuksia vastaan ei auta enää mikään muu.

Suomen Leipuriliiton mukaan leivän hinta tulee nousemaan syksyllä, koska alan kannattavuus takkuaa. Leipomoita rasittavat samojen kustannusten nousu kuin muutakin elintarviketeollisuutta.

Kalliimpi energia, palkankorotukset ja raaka-aineiden hinnan nousu tulee nostamaan leivän hintaa syksyllä viitisen prosenttia, arvioi Suomen Leipuriliitto ry:n puheenjohtaja Anders Bondén."


"Rauha, rauha, ei hätää mitään!":

"Romahduspelot saivat EK:n Fagernäsin puolustuskannalle

Yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet selvästi.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemän kyselyn mukaan yritysten tilanne on edelleen tavanomainen tai hieman sitä vahvempi. Entistä useampi kuitenkin ennustaa, että suhdanne kääntyy viimeistään talvella.

EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs tyynnyttelee niitä, jotka näkevät suhdannetilanteessa romahduksen merkkejä.

' –Talous ei ole menossa konkurssiin, vaikka tuoreen suhdannebarometrin mukaan noin kolmannes yrityksistä ennustaa suhdanteiden selvää heikkenemistä loppuvuonna. Tilanne antaa kuitenkin aihetta huoleen ja edellyttää tuottavuuden määrätietoista parantamista sekä erityistä huolenpitoa yritysten toimintaedellytyksistä.'

Yritykset ennustavat tuotannon kasvun jäävän lähikuukausina vaimeaksi. Myös työllisyysodotukset ovat aiempaa heikommat."


Niin viesti on suomeksi selvä: "Älkää nyt vaan hyvät ihmiset alkako säästämään, ettei meiltä jää kaupat tekemättä! Muuten teille kuluttajille jää taskunpohjille vielä rahaa, ja sehän olisi väärin se. Lisäksi meidän firmat menisivät konkkaan useita viikkoja ennen aikojaan, eikä me ehdittäisi siirtää lafkan varoja Cayman-saarille turvaan velkojilta ja verottajalta ennenkuin lama iskee päälle".

Niin, mitä lähempänä väistämätön on, sitä kovempiäänisemmin media alkaa huutaa, ettei taantumaa ole tulossa, ja mitään hätää ei ole.

Ei kommentteja: