keskiviikko 30. heinäkuuta 2008

USA:n talousahdinko syvenee - Kriisi kaikkea muuta kuin ohi

USA:n taloudellinen ahdinko syvenee. Maan kolmanneksi suurin investointipankki Merrill Lynch kohautti eilen ilmoittamalla uusista tappioista.

"Suuri yhdysvaltalainen investointipankki Merrill Lynch ilmoitti tiistain vastaisena yönä tuoreista toimista selvitäkseen luottokriisistä. Uusista tappioista kertonut pankki myy riskipitoisia velkapapereita ja kerää uutta pääomaa osakeannilla. [...]

Uutistoimisto Reutersin arvion mukaan Merrillin hallussa olevista lainapapereista on tullut myrkkyä. Tästä kertoo se, että pankki aikoo myydä 30,6 miljardiin arvostetun cdo-lainapaketin 6,7 miljardilla dollarilla. Papereiden arvosta on siis jäljellä enää 22 prosenttia.

[...] Merrillin lainamyynti kasvattaa huolta siitä, että maailmanlaajuinen luottokriisi on kaikkea muuta kuin ohi. Suuret pankit ovat jo tähän mennessä ilmoittaneet yli neljänsadan miljardin dollarin alaskirjauksista ja tappioista. [...]

Merrill on tehnyt viimeksi kuluneen vuoden aikana 19,2 miljardin dollarin tappiot. Lisäksi pankki on tehnyt yli neljänkymmenen miljardin dollarin edestä alaskirjauksia subprime-asuntoluotoista ja muista riskipitoisista luotoista. Pankin osakkeen arvo pudonnut vuodessa alle kolmannekseen.

' –Ovatko asiat paljon huonommin kuin meille uskoteltiin?' yhdysvaltalaisen Seacliff Capitalin pääjohtaja James Ellman kysyi Reutersin mukaan."


Niin se homma etenee, ja USA:n keskuspankin painokoneiden vauhti kiihtyy. Viime talven aikana USA onnistui hankkimaan "jostain" lisärahaa 200 miljardia dollaria. Kävi kuulemma ilmi, että kyseessä oli ns. "virtuaalivaluutta", eli talousasiantuntijoiden mukaan USA ja Japani vain painavat lisää rahaa liikkeelle pelastaakseen maailmantalouden. Ja meno jatkuu; myydään velkapapereita, valtio joutuu pian ostamaan pankkien osakkeita, annetaan lisää veronpalautuksia, ja niin edelleen. USA:n talous tulee ensi talvenan romahtamaan täysin. Maa on jo käytännössä konkurssissa, mutta edellä mainitulla tekohengityksellä romahdusta on saatu viivytettyä, että suursijoittajat ehtivät vetää sijoituksensa turvaan. Samalla kansalle uskotellaan, että pitää kuluttaa ja ostaa asuntoja sekä osakkeita kun ne ovat ennätysalhaalla.


Jotain amerikkalaisten kuluttajien kulutuskyvyn tilasta kertoo maan suurimman kahvilaketju Starbuck'sin ongelmat:

"Kahvilaketju pahoissa vaikeuksissa

Yhdysvaltalainen kahvilajätti Starbucks kertoo koko ajan uusista leikkauksista. [...]

Kahvilajätti aikoo sulkea Yhdysvalloissa 600 liikettään parantaakseen tuottavuuttaan. Yritys irtisanoo USA:ssa noin 12 000 työntekijäänsä ja rajoittaa maassa avattavien uusien liikkeittensä määrän alle kahteensataan."

Eli keskivertokuluttajat ovat alkaneet säästää kahvistaan, se on huono merkki. Kalliit kestokulutushyödykkeiden kuten autojen ja kodinkoneiden myynnin väheneminen on taantuman merkki. Kahvin myynnin väheneminen on jo laman merkki.

Ja kriisi on levinnyt jo Eurooppaan.

"Asuntolainaus romahti Britanniassa

Britanniassa myönnettyjen asuntoluottojen määrä putosi kesäkuussa alimmilleen sitten vuoden 1993, kertoo The Times."

Tosiasiahan on, että myös Suomessa tapahtui ainakin 30% romahdus asuntokaupassa kesäkuussa, mutta tätä ei kerrottu, vaan lukema vääristeltiin lyömällä yhteen touko- ja kesäkuiden myyntiluvut. Oikeasti kesäkuussa nimittäin myytiin asuntoja 800 kappaletta vähemmän kuin vuosi sitten. Näin ollen on fakta, että asuntoluottokriisin käynnistämä taantuma on jo levinnyt Suomeen, vaikka sitä kuinka yritettäisiin kieltää.

Ei kommentteja: