maanantai 28. heinäkuuta 2008

Talouskatsaus - USA hyväksyi kiireellä Fannie Maen ja Freddie Macin tukipaketin

Talouden kehitys näyttää edelleen heikolta. Kotimassa teollisuuden usko talouteen horjuu:

"Teollisuuden usko talouteen horjuu

Elinkeinoelämän luottamusta mittaavat indikaattorit laskivat heinäkuussa. Elinkeinoelämän keskusliiton laskemien indikaattorien mukaan kaikkein voimakkaimmassa laskussa oli rakennusyhtiöiden luottamus."

Myös kuluttajien luottamus on laskemassa edelleen:

"Kuluttajien odotukset Suomen talouden kehityksestä olivat synkimmät sitten vuoden 1990. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kuluttajabarometrista.

Kuluttajien luottamus talouteen jatkaa heikkenemistään. Luottamusindikaattori oli heinäkuussa 6,5, kun se vielä kesäkuussa oli 10,2."

Eipä tuo ihme nykyisellä menolla inflaation juostessa ja korkojen noustessa. Eikä lupaa parempaa ensi syksyksikään.

Kaksi amerikkalaista pikkupankkia meni konkkaan: LINKKI

Pahinta odotellessa USA:n kongressi hyväksyi kiireellä asuntojättien pelastukseksi tarkoitetun tukipaketin:

"Yhdysvallat hyväksyi viikonloppuna 300 miljardin dollarin apupaketin ongelmissa oleville asuntoluottojäteille Fannie Maelle ja Freddie Macille. [...]

Esitys meni senaatissa läpi kirkkain 72–13-luvuin. Edustajainhuone äänestää laista keskiviikkona.

Laki on viety läpi suurella kiireellä ja presidentti Bushin odotetaan allekirjoittavan sen niin nopeasti kuin mahdollista. Asiantuntijoiden mukaan lakipaketti on kuitenkin vain tekohengitystä asuntomarkkinoille, eikä tule ratkaisemaan ongelmia lopullisesti"

Taas heitetään yhteiskunnan rahaa pohjattomaan kaivoon. Fannie Mae ja Freddie Mac ovat käytännössä konkurssikypsiä instituutioita. Asuntomarkkinakuplan tekohengittäminen ei todellakaan ole ratkaisu ongelmaan, se vain pidentää ja pahentaa sitä sitten kun romahdus tulee. Näillä näkymin ennustelisin, että tukipaketti lykkää väistämätöntä korkeintaan ehkä muutamalla kuukaudella.

Koska sotilastiedustelulähteet puhuvat mahdollisesta Iranin ydinlaitoksia vastaan tehtävästä iskusta marras-joulukuussa, niin en yhtään ihmettelisi, vaikka uusin tukipakettikaan ei kantaisi kuin korkeintaan sinne asti.

Ei kommentteja: