perjantai 11. heinäkuuta 2008

Ulosotot reippaassa kasvussa - USA:n kuluttajien ja yritysten talousvaikeudet kasvavat

Amerikkalaisten kulutusjuhlat alkavat olla lopussa:

Linkki

"Ulosottohakemusten määrä nousi Yhdysvalloissa kesäkuussa 53 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Samalla ajanjaksolla pankkien haltuun päätyneiden asuntojen määrä lähes kolminkertaistui.

Panttien realisoiminen on seurausta asuntojen hintojen reippaasta laskusta ja vaihtuvakorkoisten lainojen korkojen noususta. [...]

'– Ulosottojen määrä kasvaa ja pysyy korkeana ensi vuosikymmenelle saakka. Työllisyystilanne synkkenee ja asuntojen arvot laskevat. Asuntorahoittajat eivät halua joustaa tilanteessa, jossa asunnon vakuusarvo on romahtanut.' [...]

'– Ulosottohakemusten määrän yli 50 prosentin kasvu vuositasolla kertoo, että pahin ei vielä ole ohi', arvelee RealtyTracin johtaja James Saccacio."


Lisäksi suuret amerikkalaiset asuntorahoittajat Fannie Mae ja Freddie Mac, joiden kassavajetta FED kustantaa veronmaksajien rahoilla ja laskemalla liikkeelle lisärahaa, ovat käytännössä konkurssikypsiä:

Linkki

Niin, tähän on nyt sitten tultu. Keskiverto amerikkalaisella on lähes kymppitonni luottokorttivelkoja, ja suurella osalla lisäksi asunto- ja opintovelat. Ne joilla on omistusasunnot, ovat ottaneet kulutustaan ylläpitääkseen velkaa omia asuntojaan vastaan. Nyt kun talous yskii, tulot laskee ja työttömyys on kasvussa, homma kaatuu niskaan.

Vielä viime talvena amerikkalaiset kuluttajat paikkasivat perinteiseen tapaan kasvaneiden hintojen rokottamaa ostovoimaansa kulutusluotoilla. Suuret luottokorttiyhtiöt ovat nostaneet kevään mittaan luottokorttivelkojen korkoja. Kun velkaa on yli kymppitonni, ja Visa-laskun korko on noussut yli 20%:n, niin eipä enää naurata.

Mutta eipä mene paremmin yrityksilläkään. Viime syksynä, kun taantuma USA:ssa alkoi, yritykset perinteiseen tapaan paikkasivat likviditeettivajettaan lyhytaikaisilla yrityslainoilla. Sama on jatkunut pitkin viime talvea. Ideahan näissä lainoissa on, että niillä paikataan väliaikaisia vajeita, ja ne on maksettu pois aina seuraavan sesongin myötä, kun jenkkikuluttajat ovat taas kysynnällään täyttäneet yritysten kassat.

Nyt kuitenkin kuluttajilta on loppumassa ostovoima ja yritykset ovat joutumassa kuseen. Amerikkalaiset ovat kiristämässä kukkaroidensa nyörejä ja rahaa ei olekkaan tulossa kassaan kuten aina ennen. Ennustan, että pian Yhdysvalloissa alkaakin kaupan alan yritysten voimakas saneeraus- ja konkurssiaalto, jonka seurauksena maan työttömyys ampaisee ennätyslukemiin. Eikä asiassa auta edes dollarin halpenemisesta johtuva viennin kasvu, sillä kaksi kolmasosaa USA:n taloudesta koostuu kotimaisesta kulutuskysynnästä.



PS. Eipä näytä kovin hyvältä tilanne myöskään Euroopassa:

Linkki

"Kuluva viikko on ollut synkkä Euroopan teollisuudelle, kun sekä Britannian, Saksan että Ranskan teollisuustuotantoluvut putosivat oletettua enemmän.

Pudotus oli selvästi arvioitua vakavampi."


Ei kommentteja: