perjantai 18. heinäkuuta 2008

Suomen asuntokupla puhkeamassa - Suomi odottaa myrskyä takki auki

Suomessa on alkanut ilmetä oireita asuntokuplan puhkeamisuhasta:

"Yhä useampi koti vasaran alle

Aiempaa useampi suomalainen on joutunut tänä vuonna luopumaan kodistaan velkavaikeuksien vuoksi. Ulosottoviranomaisten silmissä siintää jo pelko 1990-luvun lamavuosien toisinnosta."

..oikeusministeriön ulosottoyksikköön on jo kiirinyt kentältä yhteneväistä viestiä.

'- Pyynnöt kiinteistöjen realisoimiseksi ovat lisääntyneet. Osittain pyyntöjen lisääntymisessä on kyse siitä, että lakimuutos on antanut lisää työkaluja ulosottoon. Mutta kyllä tämä kertoo siitäkin, että velallisten ongelmat ovat syventyneet', sanoo ulosottojohtaja Juhani Toukola oikeusministeriön ulosottoyksiköstä. [...]

'- Pikkuisen sellaista tunnelmaa on ilmassa, että buumi olisi vielä tulossa', sanoo johtava kihlakunnanvouti Raimo Männistö Varsinais-Suomen ulosottovirastosta.

Asuntokuplan puhkeaminen tietäisi ongelmia monelle

Raimo Männistö muistuttaa, että pakkohuutokaupassa velkaongelmien syveneminen näkyy viipeellä. Koti menee alta vasta sen jälkeen, kun muut keinot on jo käytetty. Ennen kodin kauppaamista ratkaisua haetaan esimerkiksi velkajärjestelyllä tai takuusäätiön lainan avulla.

'- Paljon riippuu siitä, mitä asuntomarkkinoilla nyt tapahtuu. Nuoretkin ottavat nyt varsin isoja asuntolainoja. Ei tarvitse kuin toisen jäädä työttömäksi ja huomataan, ettei velkaa pystytäkään enää hoitamaan. Jos asuntojen hinnat tässä tilanteessa laskevat, isoja ongelmia tulee varmasti', Männistö toteaa."


USA:n puolella homma menee edelleen alaspäin huolimatta öljyn hinnan väliaikaisesta tippumisesta ja pörssin pienestä noususta. Maan kolmanneksi suurin pankki JP Morganin tulos tippui huimat 52%. Jotain ilmapiiristä kertoo jo se, että markkinat piristyivät kun tiputus jäi hieman pienemmäksi kuin odotettiin.

Myös Merrill Lynch tippui


Pahinta Suomen kannalta on kuitenkin, että maamme ei pystyisi hoitamaan ulkomaankauppaansa kriisiaikana:

"Suomi ei pystyisi turvaamaan ulkomaankauppansa merikuljetuksia kriisitilanteissa.

Helsingin Sanomien mukaan suomalaisaluksia on liian vähän huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Alusten riittämättömyys perustuu Suomen huoltovarmuutta arvioineen työryhmän laskelmiin. Huoltovarmuus tarkoittaa, että poikkeusoloissa maa voi taata väestön toimeentulon sekä talouselämän ja puolustuksen toiminnan. "


Eli toisin sanoen maamme ei voisi taata väestömme toimeentuloa sekä talouselämän ja puolustuksen toimivuutta kriisitilanteessa. Huono uutinen näin jättimäisen talouskriisin ja Lähi-Idän sodan alla. Erittäin huono...

Ei kommentteja: