torstai 29. toukokuuta 2008

Länsimainen talousjärjestelmä voi romahtaa 6 - 24 kuukaudessa!?

Näin sanoo Princetonin yliopiston professori Kenneth S. Deffeyes

http://www.princeton.edu/hubbert/current-events.html

Professori Deffeyes arvioi, että tässä ajassa (järkevillä taloudellisilla kustannuksilla hyödynnettävissä olevien) öljyvarojen hiipumisesta johtuva raakaöljyn hinta saavuttaa 300$:n tynnyrihinnan ja bensan hinta USA:ssa nousee yli 8:n taalan gallonalta (eli 2,12 euroa litra). Silloin Yhdysvaltain kansantaloudessa liikkuvasta rahasta 15% menee öljy–raaka-aineiden hankintaan. Jenkkien monimutkainen ja erittäin velkaantunut talousjärjestelmä ei Deffeyesin mukaan voi kestä tällaista rasitusta, vaan se tulee hajoamaan! Tässä ei ole enää kyse vain lamasta saati taantumasta, vaan taloudellisesta romahduksesta.

Talousjärjestelmien monimutkaisuus ei voi kasvaa loputtomiin. Mitä monimutkaisempi ja suurempi talous on, sitä haavoittuvammaksi se tulee, koska sitä on yhä vaikeampi hallita tai ohjata. Lopulta taloussysteemille käy kuin liiaksi turvonneelle kohokkaalle, ja se läsähtää pannuun. Näin on käynyt ennenkin. Suurin osa historian suurista imperiumeista on romahtanut noudattaen tätä systeemiteoreettista kaavaa. Tämä on järjestelmien rakentajille tuttu teoria.

Kuvitelkaapa: Pahimmassa tapauksessa, siis pahimmassa tapauksessa amerikkalaisten kannalta, edessä on USA:n kohdalla vastaava romahdus kuin mitä Neuvostoliitto koki! Tämä voi kuulostaa mielikuvitukselliselta, ja kuulen jo virtuaalikorvillani miten ekonomit naureskelevat allekirjoittaneelle tätä tekstiä lukiessaan, mutta nämä arviot eivät olekaan minun, vaan vakavasti otettavien asiantuntijoiden suusta.

Odotan mielenkiinnolla ja niskakarvat pystyssä ensi talvea. Sittenpähän näemme, mitä tuleman pitää.


EDIT: Ai niin, unohdin mainita, että koska kauppasopimusten takia euroopassa maksetaan löpöstä tuplasti jenkkeihin nähden, niin euroissa mitattuna 2 euron litrahinta USA:ssa tarkoittaa yli 4 euron litrahintaa Euroopassa, ja verojen takia jopa yli 6 euron hintaa täällä Suomessa.

En tosin itse odota ihan yhtä synkkää tulevaisuutta kuin prof. Deffeyes. Jenkkilä voi haukata paskaa, ja varmaan moni Euroopassakin, mutta yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että USA ja Itä-Aasia kärsivät tulevasta lamasta kovemmin kuin Eurooppa.

Ei kommentteja: