maanantai 26. toukokuuta 2008

USA:n talous - Edessä pitkä ja syvä taantuma

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2008/05/25/buffett-o...

Yhdysvaltalainen miljonäärisijoittaja Warren Buffet varoittaa Der Spiegel -lehdelle antamassaan haastattelussa, että edessä oleva taantuma tulee olemaan pitempi ja syvempi kuin monet odottavat. Ennen Buffetia samaa asiaa ovat sanoneet monet muutkin ekonomistit, mm. Stiglitz ja muut.

On käytännössä selvää, että USA:n talous ajautuu lamaan tulevana syksynä. Tämä tarkoittaa sitä, että maailmantalous tulee ottamaan rajusti takapakkia tulevana talvena, ja että kriisi tulee leviämään täydessä mitassa myös Eurooppaan ja Aasiaan.

Erityisen paha kriisi tulee olemaan Itä-Aasian talouksille, kuten Japanille, Taiwanille ja Korealle, jotka ovat taloudellisesti erittäin riippuvaisia USA:sta. Esimerkiksi yksistään japanilaiset pankit ja rahoitusyhtiöt ovat lainoittaneet yli 30% USA:n kaikesta ulkomaanvelasta. Kun USA joutuu tilanteeseen, jossa se ei enää kykene maksamaan velkojensa korkoja, tilanne tulee riistäytymään käsistä. Lama tulee leviämään myös Japaniin ja Itä-Aasian talouksiin, ehkä Kiinaa lukuunottamatta, joka osin säännöstellyn taloutensa takia selvinnee taantumalla.

Edessä on tiukat ja kuivat ajat myös Euroopalle ja Suomelle. Kun kuvioon vielä lasketaan kallistuva ruoka ja öljy, niin ennustan, että ensi vuonna nälkämellakoita voidaan nähdä jopa Euroopan suurkaupungeissa, ainakin köyhemmissä EU-maissa.

Maailma sellaisena kuin me sen tunsimme vielä viime vuosikymmenellä on muuttunut ja muuttumassa. Mielestäni olemme matkalla kohti uutta kriisien ja sotien aikakautta. Lamaa myöten alkaa näyttää siltä, että elämme ikäänkuin uutta 1930-lukua.

Ei kommentteja: