lauantai 10. toukokuuta 2008

Öljyn hinta ylitti 125 $ tynnyriltä

http://www.oil-price.net/?gclid=CPr_kvSjmo0CFQ4UZwodtEzg0...>

Näyttää yhä enemmän siltä, että arviot USA:n talouden syöksystä syvään taantumaan viimeistään syksyä kohti mentäessä voivat olla hyvinkin paikkansa pitäviä. Dollari ehti viikolla jo vähän jopa vahvistua euroon nähden, mutta on nyt taas tippunut. Öljyn hinta taas nousi lähes seitsemällä taalalla samaan aikaan. Keskivertoamerikkalaisen city-maasturikuskin näkökulmasta aletaan tosiaan kohta lähestyä oikeasti kipurajaa.

Saapa nähdä miten käy. Kesäkuulla alkaa jenkkien lomakausi ja autoilu tulee, ainakin perinteisesti, lisääntymään, mikä on yleensä merkinnyt vahvaa piikkiä bensan hinnassa täällä meilläkin päin. Voi olla, että tällä kertaa perus-Bill joutuu miettimään, kannattaako sittenkään lähteä autolla lomille. Tänäkesäinen autoilubuumi voi siis jäädä vaisummaksi kuin yleensä. Viimeiseksi pitkään aikaan se voi kuitenkin jäädä suurella todennäköisyydellä.

Jotain merkkiä kesän autoilubuumin tulevasta heikkoudesta voi antaa asuntokaupan hiljaisuus. Tämä kevät on ollut hiljaisin USA:n asuntokaupassa sitten 70-luvun öljykriisin. Miljoonia asuntoja on myynnissä, eikä ostajaa löydy. Ja jos rahaa ei ole asunnonostoon, sitä tuskin on paljoa myöskään lomailuun.

Perinteisesti amerikkalaiset ovat paikanneet kulutusvarojensa puutetta lainan otolla. Tällä kertaa se vipu ei toimi. Keskiverto-jenkillä on nimittäin valtava laina-lasti niskassa. Asunnot on pantattu lainoja vastaan perustuksesta savupiippuun. Lisäksi useimmilla amerikkalaisilla pelkästään luottokorttilainat ovat yli 10 000 taalaa, ja asunto-, auto-, ja muut lainat päälle. Visa ja Mastercard ovat nostaneet keväällä roimasti luottokorttilainojen korkoja, joissain tapauksissa Visa-laskun korko saattaa olla jopa lähempänä 30%:a.

Eli hiljaa hiipii talouskrapula, ja taantuman pohjaa ei vielä näy...

Ei kommentteja: