tiistai 18. marraskuuta 2008

USA:n "taantuma" nimisestä LAMASTA tulee pitkä

Nyt aletaan pikkuhiljaa lehdistössäkin ja bisnespiireissä melkein myöntää se tosiasia, minkä kansantaloustieteilijät ovat pienissä piireissä tunnustaneet jo aiemmin, nimittäin että USA on lamassa:


"Ennuste: Yhdysvaltain taantuma on pitkä

Viimeisimpien taloudellisten ennusteiden mukaan Yhdysvaltain taantuma alkoi huhtikuussa ja kestää 14 kuukautta, kertoo uutistoimisto Reuters. Näin ollen se on yksi pisimmistä taantumista sitten suuren laman 1930-luvulla: vain 16 kuukauden taantumat 1970- ja 1980-luvuilla ovat olleet pidempiä, Reuters kertoo. [...]

Philadelphia Federal Reserven tekemä tutkimus ennustaa, että Yhdysvaltain bruttokansantuote tulee supistumaan 2,9 prosenttia neljännellä vuosineljänneksellä. Aiempi ennuste oli 0,7 prosentin kasvu"

Todellisuudessa USA on ollut taantumassa jo viime marraskuusta, jos otetaan huomioon inflaation vaikutus. Talouskasvua kuvaavissa nimellisissä luvuissa ei oteta yleensä huomioon inflaatiota, koska ei haluta antaa huonoa kuvaa BKT:n todellisesta arvosta, vaikka asiantuntijat toki tietävät, mikä on todellinen tilanne. USA:ssa inflaatio on virallisestikin ollut kuluvan vuoden ajan korkealla, suunnilleen 4 - 5,5 %:n välillä. Todellisuudessa, jos lasketaan ruoan ja kulutustavaroiden hintojen nousu, mikä tuntuu kaikkein kovimmin nimenomaan keskivertokansalaisen päivittäisessä kulutuksessa. Inflaation arvellaan eräiden riippumattomien kansalaisjärjestöjen arvoiden mukaan olevan todellisuudessa jossain 7 - 12% paikkeilla, mitä väitettä tukee arvio, että liikkeellä olevien dollarien määrä olisi FED:n toimesta lisääntynyt viime marraskuun jälkeen jopa yli kolmanneksella. Kulutustavaroiden hintojen inflaatio olisi syytä ottaa huomioon, sillä 2/3 USA:n BKT:stä tulee yksityisestä kulutuksesta, ja nimenomaan ruoan ja kulutustavaroiden hintojen nousu vaikuttaa eniten yksityiseen kulutukseen ja sitä kautta BKT:hen.

Jos viralliset infla-luvut otetaan huomioon, USA:n kansantuote supistuu tällä vuosineljänneksellä useita prosentteja enemmän kuin Federal Reserve arvioi, ja todellinen tilanne koko vuodelta on Eurooppalaisen LEAP:n arvion mukaan ollut todellisuudessa negatiivinen jo viime vuoden marraskuulta lähtien.

Jos siis BKT:n arvoon tehdään inflaatiokorjaus, talous on taantunut Yhdysvalloissa jo koko vuoden, eikä ole liioittelua nimittää USA:n taloustilannetta lamaksi.

"..the fundamental root of the current crisis, i.e. the collapse of the Bretton Woods system based on the US Dollar as sole pillar of the global monetary system. Without a complete overhaul of the system inherited from 1944 by summer 2009, the failing of the current system and that of the United States at the center, will lead the whole planet to an unprecedented economic, social, political and strategic instability, and more specifically to a breakdown of the global monetary system by summer 2009." [Linkki]

LEAP:n arvion mukaan menee 7-10 vuotta, ennenkuin talous Pohjois-Amerikassa pääsee takaisin kasvu-uralle, USA:lla tulevana entisenä maailmantalouden keskuksena on todella rankka talouden matokuuri sopeutumisessa uuteen maailmantalouden järjestelmään.

Ei kommentteja: