maanantai 22. lokakuuta 2012

Kreikan valtavat öljy-, kaasu-, ja kultavarat - Kreikka on kaikkea muuta kuin köyhä!

Tiesittekö, että Kreikka on oikeasti kaikkea muuta kuin köyhä?

Tiesittekö, että Kreikan ajautumisessa/ajamisessa vararikkoon ja riippuvaiseksi pankeista ja EU:sta on syynä maan luonnonvarojen ryöstöretki?

No nyt tiedätte.

Kuten aiemmin kesällä kerroin, Kreikan maa- ja merialueiden alla on valtavat hyödyntämättömät esiintymät öljyä, kaasua ja kultaa. Jos kreikkalaiset jo nyt hyödyntäisivät täysillä näitä resurssejaan, heillä ei olisi minkäänlaista velkaongelmaa.

Mitä pelkästään kultaesiintymiin tulee niin Kreikasta tulee 2016 mennessä Euroopan suurin kullantuottaja. Lisäksi Kreikka on juuri aloittanut valtavien öljy ja kaasuesiintymiensä hyödyntämisen. Kreikalla on aluevesiensä alla kirjaimellisesti satoja miljoonia barreleita öljyä ja lisäksi jättimäisiä maakaasuesiintymiä, joiden arvo on bijoonia dollareita.

Siksi onkin surullista nähdä, miten suurpääoma on talouskriisin avulla viemässä Kreikan kansalta tämän kaiken. Kreikka joutuu nimittäin talouskriisin takia yksityistämään sekä myymään öljy-yhtiönsä ja satamansa.

Juurikin Kreikan valtavat energiavarannot ovat se syy, miksi EU ei halua potkaista Kreikkaa ulos eurosta ja EU:sta. EU johtajat sekä Lontoon, Pariisin ja Franfurtin suurpankkiirit tietävät, että seuraus olisi "uuden Norjan" syntyminen Välimerelle, sellaisen joka pitäisi voitot itsellään, eikä antaisikaan niiden valua ruokkimaan Euroopan pankkeja ja Brysselin ahneita byrokraatteja.

Ja meillä Suomessahan tilanne on pienemmässä mittakaavassa sama omien luonnonvarojemme suhteen; Jos emme pääse eroon EU:sta, eurosta ja kansallista luonnovarojamme, meistä tulee EU:n "Siperia" - alue jolta kupataan kaikki pois ja mitään ei jätetä.


--------------
---------

P.S. Puhe "sadoista miljoonista" on vähättelyä. Vuonna 2010 Kreikka teetätti selvitykset merialueidensa energiavarannoista, ja tulos oli että Kreikan merenalaiset öljyvarannot pelkästään Joonian merellä ylittävät 22 miljardia barrelia. Lisäksi tulee vielä 4 miljardia barrelia Aigeian meren pohojoisosassa (Hankalasti lähellä Turkin alueita, Turkki on uhannut jopa sodalla, jos aletaan porata). Arvellaan, että Kreikka voisi saada seuraavien 25 vuoden aikana yli 300 miljardin dollarin tulot pelkästään öljystään.

Mutta eteläinen Aigeian meren alue on Kreikan osalta vielä tutkimatta tarkemmin. Jos otetaan huomioon alueeseen kuuluvan Kyproksen vesillä tehdyt löydöt, siellä voipi muhia todellinen jättipotti. Pelkästään kaasua arvellaan alustavasti löytyvän 9000 miljardin dollarin edestä(!).

Kaasun osalta laskelma perustuu U.S. Geological Surveyn arvioon Itäisen Välimeren alueen varannoista.

2 kommenttia:

Turjalainen kirjoitti...

Nationalistina olen sitä mieltä, että jokaisen maan pitäisi kansallistaa tärkeimmät luonnonvaransa. Suomessakin luonnovarojen hallinta on kehitysmaa-tasoa, eli tänne ei jää ulkomaisten suuryhtiöiden jäljiltä juuri mitään muuta kuin raiskattu luonto. Kaivosvero pitää saada, ja tärkeimmät malmivarat varata mieluiten merkittävässä määrin valtio-omisteisille kansallisille yhtiöille.

Siltä varalta, että joku luulee minun olevan sosialisti puhuessani kansallistamisesta, niin tarkennuksena, että vaikka kannatan valtionyhtiöiden merkittävää roolia strategisilla sektoreilla kuten luonnonvarojen hyödyntämisessä, olen ns. kolmannen tien talouspolitiikan kannattaja eli avainsana on kansallinen - sopivasti säädelty - markkinatalous.

Anonyymi kirjoitti...

Olen luullut että kaivosveron pyrkimys olisi lopettaa kaivostoiminta. Toivottavasti se ei siihen pyri.

Kun puhutaan mineraaleista ja kaivoksista, niin tulisi muistaa että on eri asia louhia mineraaleja kuin omistaa itse mineraaliesiintymiä.

Mielestäni mineraali-ja malmiesiintymien omistus on pidettävä suomalaisilla, olipa suomalainen omistaja sitten kuka tai mikä tahansa. Sen sijaan malmin tai mineraalin louhintaoikeuden voi joissakin tietyissä tapauksissa antaa ulkomaiselle yritykselle mikäli sille on tarpeeksi hyvät perustelut. Tällöin kyseisen ulkomaisen yrityksen toiminnan tulee olla mallikelpoista, eli sen tulee työllistää suomalaisia ja maksaa veroja Suomeen. Toivottavinta on kuitenkin että myös louhinnan hoitaa suomalainen yritys.

Kaivostoiminnan edellytykset on turvattava koska siinä on pelissä työpaikat, sekä suorat että epäsuorat työpaikat. Ja sitä kautta verotulot. Myös metalliteollisuuden malmin saannin tarpeet on otettava huomioon.

Valtion rooliin kuuluu mielestäni olosuhteiden pitäminen soutuisina, esim. kaivosten tarvitsemien tie- ja rautatieyhteyksien pitäminen kunnossa. Malmien rautatiekuljetuksia voisi kilpailuttaa, jotta ratojen käyttöä saadaan tehostettua. Ratahankkeita on pidettävä silmällä kaivostoimintaa ajatellen. Joihinkin ratahankkeisiin voitaisiin ottaa mukaan Norja tai Venäjä tai sikäläisiä yrityksiä jos osa kuljetuksista suuntautuu Norjan tai Venäjän satamiin, tai jos asiakas on Norjassa tai Venäjällä.

Mieluummin otan kotikuntaani kaivoksen kuin pakolaiskeskuksen. Otan vaikka uraanikaivoksen mieluummin kuin pakolaiskeskuksen.