torstai 8. joulukuuta 2011

Maailmanlaajuinen järjestelmäkriisi - Talouden korttitalo sortuu

Vai pitäisikö puhua korttiladosta? On meinaan niin heppoista.

Siltä varalta, että meni joiltain ohi, linkki viime kuun LEAP raportin tiivistelmään (alla oleva käännös oma, samoin kappalejako):

"Lähestyttäessä vuoden 2011 toisen puoliskon loppua, on selvää että 15 000 miljardin edestä haamuvarantoja on hävinnyt savuna ilmaan viime heinäkuun jälkeen, aivan kuten ennakoimme raportissamme LEAP/E2020 (GEAB N°56 ). Ja, tiimimme mukaan, tämä prosessi näyttää jatkuvan samalla vauhdilla koko tulevan vuoden.

Me todellakin arvioimme että, johtuen Kreikan velkojen 50%:n alennuksista, maailmanlaajuinen järjestelmäkriisi on tullut uuteen vaiheeseen: Läntisten talouksien julkiseen velkaan kohdistuvaan yleiseen epäluottamukseen, ja sen mukana maailman rahoitusmarkkinoiden pirstoutumiseen.

Tiimimme uskoo että 2012 tuo mukanaan keskimäärin 30% alennuksen kaikkiin länsimaiden julkisiin velkoihin (1), ja lisäksi vastaavan määrän sijoitustappioita maailmanlaajuisten rahoituslaitosten tuloksiin. Erityisesti LEAP/E2020 ennakoi 30 000 miljardin edestä haamuvarantojen häviämistä alkuvuoteen 2013 mennessä (2), yhdessä vuonna 2012 kiihtyvän maailmanlaajuisten rahoitusmarkkinoiden jakautumisprosessin kanssa (3), mikä johtaa kolmeen yhä enemmän toisistaan irtaantuvaan valuutta-alueeseen: Dollariin, Euroon ja Yuaniin.

Nämä kaksi ilmiötä ruokkivat toisiaan. Ne tulevat myös olemaan syy USA:n valuutan jyrkkään 30%:n alamäkeen vuonna 2012 (4), kuten ilmoitimme viime toukokuussa (GEAB N°54 ), mikä tulee tapahtumaan samaan aikaan dollarin kysynnän jyrkän vähenemisen ja USA:n valtion velkakriisin pahenemisen kanssa. Vuoden 2011 lopulla tullaan siis näkemään, kuten ennakoimme, Euroopan velkakriisin laukaisema amerikkalainen pommi.

Tässä GEAB:n numerossa 59 me tulemme analysoimaan yksityiskohtaisesti tätä uutta kriisin vaihetta, kuten myös syvenevää USA:n velkakriisiä. Sen lisäksi alamme esittämään, kuten ilmoitimme aiemmissa GEABeissa, ennusteitamme Yhdysvaltojen tulevaisuudesta vuosien 2012 ja 2016 välillä (5), aloittaen perustavanlaatuisesta näkemyksestä Euroopan ja USA:n suhteista (ja yleisesti koko maailmanjärjestyksestä joka on ollut voimassa vuodesta 1945), varsinkin USA:n ja Euroopan strategisista ja sotilaallisista suhteista. Olemme arvioineet, että vuoteen 2017 mennessä viimeinen amerikkalainen sotilas jättää Euroopan kamaran."


Niin, mitä ovat haamuvarannot? Ne ovat mm. vivutuksen seurauksena syntynyttä ilmaa pankkien ja rahoituslaitosten taseissa, joiden takeena ei ole todellista varallisuutta.

Tähän liittyen linkki Homma-forumin talousosiossa nimimerkki TheJ:n bongaamaan asiaan:

"ZeroHedge: Why The UK Trail of MF Global Collapse May Have Apocalyptic Consequences

Lyhyesti: Koska korttitalo on jo alkanut luhistua eikä sitä todennäköisesti voi enää mitenkään estää.

Lyhyt yhteenveto ylläolevasta jutusta suomeksi;

Siinä missä AIG kaatui 2008 CDS-johdannaisten holtittoman kauppaamisen johdosta (käytännössä vedonlyöntiä ilman pääomaa), MF Global näyttää kupsahtaneen koska se pelasi itsensä konkurssiin loputtomalla vivuttamisella varjopankkijärjestelmän kautta. Kaikki suuret pankit ja pankkiiriyhtiöt kuten MF Global ovat kytketty toisiinsa monimutkaisten takausten kautta ja johtuen Englannin lain porsaanreiästä, näitä takauksia on voinut veivata ilman rajoituksia niin, että yhtiöt ovat voineet käytännössä käyttää samoja asiakkaiden rahoja ja arvopapereita useampaan kertaan takauksiksi eri velkainstrumenteille. Pitkälle vietynä tämä on käytännössä ollut laillinen tapa "luoda rahaa tyhjästä" kikkailemalla, muistuttaen hyvin paljon pankkien vähimmäisvarantojärjestelmää (fractional reserve lending), mutta ilman pankkien ympärille rakennettuja lakeja ja säädöksiä joiden tarkoituksena on estää ettei homma lähde lapasesta.

Nimellisesti kaikelle on ollut omaisuutta takauksena, mutta todellisuudessa takauksia on veivailtu niin että nimellisesti 100% takaukset koko järjestelmässä ovatkin jopa vain neljäsosa tuosta. Eli jos jossain joku firma kupsahtaa nurin ja diilejä aletaan purkaa, paljastuu ettei nimellisesti taattujen papereiden takana ollutkaan oikeasti yhteensä pihviä kuin murto-osa. Tämä kaataa seuraavan firman joka jälleen laukaisee kasan velkapapereita ja... "pum, pum, pum..." Eikä jäljellä ole pian yhtä ainoatakaan rahamarkkinoilla toimivaa firmaa."

Tässä ZeroHedgen analyysin pohjana oleva Reutersin juttu:

http://newsandinsight.thomsonreuters.com/Securities/Insight/2011/12_-_December/MF_Global_and_the_great_Wall_St_re-hypothecation_scandal/"

Noin pahaksi en usko menevän, mutta tuon takia hyvin suuri määrä rahoitusalan yrityksiä on kaatumassa, eikä sitä voida estää.

Voi vain arvailla, miten paljon Etelä-Euroopan kriisimaiden velkakirjoilla vivutettiin silloin, kun korot vielä olivat alhaalla...

Ei kommentteja: