tiistai 12. lokakuuta 2010

Kallioparkki tappaa palvelut - Vaadimme kansanäänestystä Oulussa

Kuten YLE uutsisoi, Perussuomalaisten Oulun valtuustoryhmä yhdessä monien muiden kaupunginvaltuutettujen kanssa, vaatii kansanäänestystä Kallioparkista.

Yksi syy sille, miksi Perussuomalaisten oulun valtuustoryhmä yhdessä muiden aloitteen allekirjoittaneiden kanssa, vaatii kansanäänestystä Kallioparkista, on käsiin räjähtävät kustannukset.

Kun ennen kuntavaaleja kerroin kyselijöille, louhinta ja kaivosalan asiantuntijaa lainaten, että Kallioparkki maksaa vähintään 60 miljoonaa, inflaatio ja lisäkustannukset sekä kustannusten nousu huomioiden jopa yli 90 mijoonaa euroa, minulle naureskeltiin.

Keväällä 2009 asia viimein tunnustettiin virallisesti kun 60 miljoonan euron kustannusarvio tuli päättäjien pöytään. Naureskelijoilla hymy hyytyi. Ja keskimäärinhän tällaiset projektit ylittävät kustannusarvion noin 30%:lla, joten pohja-vähimmäisarvio projektin hinnasta nousee 80 miljoonaan.

Urakkahinnat nousevat senkin takia, että samaan aikaan ollaan avaamassa ja laajentamassa Pohjois-Suomen kaivoksia, joten urakoitsijoilla on töitä, mikä nostaa kotimaisten urakoitsijoiden tarjoushintoja. Tämän takia on luultavaa, että urakka meneekin tarjouskilpailussa ulkomaalaiselle firmalle, ja suomaisia ei työmaalla luultavasti hommissa nähdä.

Virolaiset, puolalaiset ja muut kun tekee hommia 2-4 € tuntipalkalla, ja ihan laillisesti, sillä EU-perustuslain eli Lissabonin sopimuksen mukaan ulkomaisella vuokratyövoimalla saa teettää töitä kotimaansa palkka- ja työehtosopimuksilla, kun vuokratyöfirma on rekisteröity lähtömaahan ja Suomessa ei ole minimipalkka-lakia. Vaikka työvoiman hinta jäänee alas, ei Kalliparkin hinta laske, sillä urakoitsija- ja aliurakoitsijaketju vetää rahat välistä, kuten ennenkin.

Kalliperä kaupungin alla ei ole tasainen eikä ehjä. Päällä on ensin 10 metriä savea ja sitten alkaa kallio. Luolan pohjan on 30 metrissä. Kun Hallituskadulla luolan kalliokaton paksuus on noin 10 metriä, torin rannassa vain jokusen metrin, ja osin myös pelkkää savea. Merivesi tulvisi sisään, joten sinne joudutaan rakentamaan betoniarkkurakenteet eristeineen sekä voimakkaat pumput, mikä maksaa muutaman miljoonaan lisää. Muuten saadaan Euroopan suurin maanlainen autojen uimahalli. Rantaan tarvittavat sähköpumput tuovat niin paljon lisää ylläpito eli käyttökustannuksia per vuosi, että Kallioparkista tulee kannattamaton rahareikä.

Tämän päälle tulevat korvaukset keskustan kiinteistöjen omistajille rakennusvaiheen tuhoista. Keskustan arvokiinteistöt on rakennettu savimaahan tehdyille paalutuksille. Räjäytystyöt saavat savimassan liikkeeseen ja paalutukset perustuksineen liikkumaan. Arvokiinteistöjen seinät lohkeileva, mikä tekee ainakin 10 miljoonan lisäkustannukset korvauksina omistajille. Esim. Arinan taannoinen hotelliurakka aiheutti Sampo-pankin talon paaluperustusten siirtymisen ja rakennuksen seinien halkeilun. Seuraus: yli 2 miljoonan korvaukset.

Näistä syistä ennustan, että Kallioparkki-projektin hinta tulee olemaan siis vähintään sen 90 miljoonaa, ja yleensäkin ottaen olen positiivisesti yllättynyt, jos Kallioparkin kokonaishinta ei ylitä 100 miljoonaa euroa. Itse löisin vetoa 100 miljoonan ylittymisestä.

Nämä rahat ovat poissa kaupungin palveluista, ja lisäävät kaupungin lainataakkaa. Kallioparkki on kuolinsisku kaupungin jo nyt kuolinkouristuksissa kärvisteleville sosiaali, terveys ja vanhuspalveluille. Haluavatko oululaiset todella tappaa kallioparkilla palvelut? Enpä usko. Siksikin vaadimme äänestystä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Perussuomalaisten Oulun valtuustoryhmä yhdessä monien muiden kaupunginvaltuutettujen kanssa, vaatii kansanäänestystä Kallioparkista."

Tietenkin kansanäänestyksen järjestäminen on mahdollista, mutta mitä hyötyä siitä voisit kuvitella olevan, ellei kansanäänestyksen tulos sitoisi päättäjiä?

Olen kysynyt puheenjohtajaltanne Timo Soinilta hänen mielipidettään sitoviin kansanäänestyksiin, mutta hänen vastauksensa oli täysin ympäripyöreää huttua.

Siispä kysyn Sinulta. Miksi Perussuomalaiset eivät ohjelmassaan vaadi sitovia kansanäänestyksiä Suomeen?

Sitovalla kansanäänestyksellä, silloin kun siihen kunta tai valtio voidaan velvoittaa milloin tahansa, jos tietty määrä kansalaisia sitä vaatii, tuokin teidän asianne siellä Oulussa olisi hyvin helposti hoidettu kuntoon.

Muutos2011 (tämä ei ole mainos) puolue vaatii sitovia kansanäänestyksiä ja kunhan niiden merkityksen riittävän moni Suomessa oivaltaa, kaikki voidaan muuttaa paremmaksi, kansan tahdon mukaisesti. Siis miksi ei Perussuomalaiset?
.

Turjalainen kirjoitti...

Hei.

Minä olen kyllä lämpimästi kannattanut ja vaatinut suoria, sitovia kansanäänestyksiä, Sveitsin malliin, Suomeen. Tosin en ole kirjoittanut asista blogissani pariin vuoteen.