tiistai 11. toukokuuta 2010

Kännykkäsäteily tuhoaa aivoja, osa II

Kirjoitin otsikon aiheesta koosteartikkelin joulukuussa 2008. Sen jälkeen on tullut paljon uutta tietoa, joka vahvistaa aiemmat tutkimukset. Minuun otti artikkelin tiimoilta yhteyttä mm. Moskovan yliopiston radiologian laitoksen tutkija, joka kertoi omien tutkimustensa vahvistavan mm. kirjoittamani artikkelissa mainitut asiat.

Tietokirjailija Erja Tammisen artikkeli "Langattomat verkot, matkapuhelinsäteily ja nuorten terveys" Uudessa Suomessa on myös hyvin valaiseva. Siinä kerrotaan mm.  että:

"Fredrik Söderqvist Örebron yliopistosta tutki 15-19-vuotiaiden nuorten matkapuhelimen käyttöä. Nuorilla, jotka käyttivät kännykkää yli 15 minuuttia päivässä, oli enemmän allergiaoireita, huimausta, päänsärkyä ja keskittymiskyvyn ongelmia. He tunsivat itsenä myös väsyneiksi ja stressaantuneiksi. Saksalaistutkijoiden (Thomas & al.) selvitys 3000 lapsen reaktioista matkapuhelinsäteilylle osoitti, että suuremmille kenttävoimakkuuksille altistuvat lapset kärsivät käytöshäiriöistä kuten hyperaktiivisuudesta. Myös Venäjän tiedeakatemian mukaan paljon matkapuhelinta käyttävät lapset kärsivät oppimisvaikeuksista, unihäiriöistä, stressistä, masennuksesta ja epilepsiasta. Unihäiriöistä raportoi myös Sara Thomee Göteborgin yliopistosairaalasta. Hän havaitsi matkapuhelimen ja tietokoneen käytön yhteyden unihäiriöihin 18-25-vuotiailla miehillä."

Joulukuun 2008 jälkeen on allekirjoittanutkin huomannut yhtä ja toista. Asuntoomme nimittäin hankittiin langaton verkko, joka saattaa olla yksi syy siihen, miksi minulla, yli kolmekymppisellä ihmisellä, jolla ei juuri koskaan aiemmin ole esiintynyt voimakkaita päänsärkyjä, alkoi esiintyä voimakkaita, migreenityyppisiä päänsärkykohtauksia, oireina pahoinvointi, särky, valo- ja kuuloherkkyys, huimaus, näköhäiriöt, yms.

Yllättäen näiden kohtausten taajuus on korreloinut vahvasti sen kanssa, kun vähän toista kuukautta sitten lakkasin istumasta tunti kausia pöytäkoneeni ääressä, langaton tukiasema hyllyllä alle puolen metrin päässä minusta - särkykohtaukset vähenivät.

Keskittymiskykyni on muutaman vuoden takaiseen verrattuna myös heikentynyt, josta johtuen olen jopa käynyt tutkimuksissa, joissa epäiltiin ADD:tä. Nyt näyttää siltä, että syy keskittymisongelmiin voikin olla sähkömagneettinen.

Vielä lainaus Tammisen artikkelista:

"Langattomia tietokoneverkkoja (wi-fi, wi-max) onkin poistettu kouluista mm. Isossa-Britanniassa huonojen käyttäjäkokemusten vuoksi. Opettajat ja oppilaat saivat niistä oireita; päänsärkyä, huimausta ja kognitiivisen toiminnan häiriöitä. New Yorkissa ja Pariisissa kirjastonhoitajat kokivat vastaavia terveysongelmia, ja langattomasta netistä luovuttiin.

Ranskan ja Saksan hallitukset ovat kehottaneet oppilaitoksia siirtymään kiinteään kaapelitekniikkaan. Kanadassa myös yliopistot ovat heränneet asiassa. Suomessa puolestaan panostetaan mobiilioppimiseen ja langattomat verkot tuodaan jo päiväkoteihin."


Milloin Suomen viranomaiset lopettavat asiaan liittyvän tahallisen pelleilyn ja petoksen kansalaisten, erityisesti lasten turvallisuudella?

-----------------
Edit 12.5. Lisäys:

Englannissa on havaittu selvä yhteys mm. syöpätapausten lisääntymisen ja kännykkätukiasemien sijainnin välillä:

"Cancer clusters at phone masts

SEVEN clusters of cancer and other serious illnesses have been discovered around mobile phone masts, raising concerns over the technology’s potential impact on health. Studies of the sites show high incidences of cancer, brain haemorrhages and high blood pressure within a radius of 400 yards of mobile phone masts. One of the studies, in Warwickshire, showed a cluster of 31 cancers around a single street. A quarter of the 30 staff at a special school within sight of the 90ft high mast have developed tumours since 2000, while another quarter have suffered significant health problems. [...]

Dr John Walker, a scientist who compiled the cluster studies with the help of local campaigners in Devon, Lincolnshire, Staffordshire and the West Midlands, said he was convinced they showed a potential link between the angle of the beam of radiation emitted from the masts’ antennae and illnesses discovered in local populations.

“Masts should be moved away from conurbations and schools and the power turned down,” he said."

Kiitos nimimerkki "weli" :lle linkistä.

9 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

Tamminen puhuu näistä asioista ihan sen vuoksi että omistaa itse yrityksen joka perustaa bisneksensä näihin uskomuksiin.

Turjalainen kirjoitti...

Hän perusti k.o. yrityksen vasta paljon sen jälkeen kun havaitsi ongelmat, eli koska julkinen valta ei tee mitään, hän haluaa tarjota apua ongelmaan, ja se ei siis ole niin muodoin mahdollista laajemmassa mitassa ilman kaupallista toimintaa.

Jukka kirjoitti...

Puhutaanko tässä nyt sähköyliherkkyydestä vai mahdollisesta säteilyn aiheuttamasta haitasta ihmiskudokseen?

Turjalainen kirjoitti...

Käsittääkseni sähköyliherkkyydestä, tosin mikroaaltosäteilystä ja magneettikentistähän tässä on kyse.

Kuis?

Jukka kirjoitti...

Yliherkkyys, "allergia", on fysiologinen tai joidenkin mielestä sähkön ollessa kyseessä jopa psykosomaattinen oire. Säteilyn vaikutus ihmiskudokseen liittyy taas kasvaimiin. Niin kauan kun sekoitetaan käsitteitä ja niputetaan niitä yhteen, on keskustelu melko tyhjänpäiväistä. On olemassa kaksi eri asiaa. Vai voidaanko esimerkiksi sanoa että ihminen on allerginen aivosyövälle tai koiran karvoista saa syövän?

Säteilylle altistumisen ja syöpään sairastumisen korrelaatiota tutkitaan yhä, ja jotakin korrelaatiota näiden kahden välillä viime aikoina ilmeisesti on jopa löydetty, tai ainakin pieniä epäilyksiä on glioomariskiin. Sähköyliherkkyyden oireitakaan ei kiistetä, mutta tiedeyhteisöissä vallitsee melko vahva käsitys siitä että vaikutusmekanismi ei ole fysiologinen vaan psykosomaattinen.

Kirjoituksen alkuosassa puhutaan sähköyliherkkyydestä ja loppuosassa sitten syövästä. Nämä ovat eri asioita. Mitä tuohon Tammisen artikkeliin tulee, niin hänen ei pitäisi kyllä siteerata tieteellisiä tutkimuksia ollenkaan siihen kykenemättömänä ihmisenä. Jos vaivautuu lukemaan esimerkiksi tuon Fredrik Söderqvistin tutkimuksen tiivistelmän, niin siitä hyvin käy ilmi että kyseessä on eksploratiivinen tutkimus. Lisäksi Tamminen on ihan itse nostanut tuon allergian muiden "oireiden" joukkoon. Täysin tarkoitushakuista tulkintaa siis.

Tutkimuksessa hyvin varovaisesti lähdetään ylipäätänsä sen eksploratiivisen luonteen vuoksi esittämään mitään väitteitä. Varovaisesti mainitaan että ihmisen kännykän käytön ja oireiden väliltä löytyy yhteys, mutta tässäkään ei puhuta yhtään mitään sen säteilyvaikutuksesta! Vaikutusmekanismit ovat siis täysin tutkimattomia, mikä ei tietenkään estä Tammista asiaa näin tulkitsemasta.

Jukka kirjoitti...

Tamminen toimii tarkoitushakuisesti ajaessaan omia etujaan ja bisneksiään eikä hänen höpinöitään tulisi kenenkään ottaa tosissaan. Jos haluaa asiaan tieteellistä pohjaa niin tulisi itse lukea nämä tutkimukset. Sähkötekniikkaa hyvin tuntevana ihmisenä voin sanoa että suuri osa hänen putiikkinsa sähköteknisistä apuvälineistä on silkkaa rahastusta eikä niillä ole edes teoreettisia mahdollisuuksia vaikuttaa mihinkään ihmesäteilyyn. Vai miltä esimerkiksi näyttää tämä tuote: http://www.blockemf.com/catalog/product_info.php?cPath=754&products_id=4865

SI-järjestelmässä on aivan varmasti standardoitu kaikki fysikaalisesti todettavat suureet. Sitten kumppanit Graham ja Stetzer keksivät oman G-S -yksikön joka mittaa "haitallista energiaa" ja rakentavat mittarin ja suodattimen, jolla tätä "haitallista energiaa" voidaan vähentää. Väliin höpötetään vähän matemaattista jargonia. (Esimerkiksi dV/dt eli jännitteen derivaatta. Jos verkkojännite on sinimuotoista, niin sinifunktion derivaatta on kosinifunktio, joka on täysin saman muotoinen mutta 90 asteen vaihekulmassa sinifunktioon nähden.) Loppuhuipennoksena se, ettei laite kuvan perusteella edes mittaa mitään kosmista ilmassa liikkuvaa haitallista energiaa, vaan kytketään pistorasiaan. Eikö aiemmin herätetty mielikuva ollut se, että pistorasiasta hyppää ilmaan jotakin haitallista energiaa joka aiheuttaa ihmisille oireita. Kazakstanin hallituksen antama sertifikaatti laitteen oikeaoppiselle toiminnalle ei juuri lisää luottamusta.

Mikko Ahonen kirjoitti...

Nimimerkki "Jukka" on kovin tietäväinen transienteista, englanniksi voltage transients-alueesta. Hän voisi silti vilkaista alueen tutkimusta.

Suosittelen:

Ozen (2008)--> 100.000 hertziä saa aikaan aivan erilaisen virrantiheysarvon lapsen kehossa kuin 50 hertziä.

http://rpd.oxfordjournals.org/content/128/1/62.abstract

Vignati & Giuliani (1997) --> 100.000 Hz vaikutukset tehokkaasti solukalvon läpäisevyyteen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1469914/

Armstrong et al. (1994) --> Transienttien vaikutukset keuhkosyöpään ja hengitystiesairauksiin.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7977291

Pieni esitykseni tästä voltage transients -alueesta: http://tinyurl.com/PowerQuality

Ai niin, en välttämättä "osta" GS-filttereitä, koska parempaa teknologiaa on jo markkinoilla ;-)

Robin Huudi kirjoitti...

Vaikka mitä höpinää olisikaan niin jos ihmiset saa oireita tästä, niin se pitää lopettaa.

Näyttöä on ollut vuosikaudet myös ihan fysiologisesta haitasta, tämä on suoraan sanoen valtion tekemää terrorismia.

Se on myös hyvää bisnestä kun ihmiset voivat huonosti, samaan laariin ne kaikki yritysten rahat lopulta virtaa: lääkebisnes kukoistaa kun kansa kuihtuu.

Robin Huudi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.