torstai 8. huhtikuuta 2010

OECD: Suomi matokuurille

OECD suosittelee Suomelle talouden matokuuria

"OECD:n maaraportti maalailee Suomelle suhteellisen synkkiä tulevaisuudenkuvia, ellei valtiontaloutta saada tasapainoon. Entisen tähtioppilaan muutos huonompaan suuntaan on ollut nopea ja jyrkkä.

Talousjärjestö OECD kehottaa Suomea kiristämään eläkkeellepääsyä ja lisäämään työttömien työllistämistoimia. Julkisen talouden kestävyysvajeeseen on järjestön mukaan puututtava pikaisesti.

OECD:n maaraportin kaikkien aikojen ensimmäisessä julkistamistilaisuudessa Säätytalolla tunnelmat olivat kuin rehtorin puhuttelussa. Entisen tähtioppilaan muutos huonompaan suuntaan on ollut nopea ja jyrkkä.

– Suomea ei koskettanut niinkään finanssikriisi, vaan ulkomaankaupan romahtaminen, joka oli Suomen kohdalla syvintä OECD:n piirissä, sanoi maatutkintalinjan päällikkö Piritta Sorsa tiedotustilaisuudessa.

Eläköitymisiän alarajan nosto 65 vuoteen on vain yksi OECD:n ehdottomista toimista. Valtiontalouden lisäksi myös kuntien talous pitäisi saada kestävälle uralle samaan aikaan kun työn verotusta ei ole varaa kiristää. Tuloja olisi kerättävä lähinnä omaisuuden ja kulutuksen verottamisella. Tehty ruuan arvonlisäveronalennus ei saa OECD:ltä kiitosta.

"Lisää palkkajoustoja"

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Jukka Pekkarinen korosti tiedotustilaisuudessa, etteivät kohdemaat vaikuta raportin sisältöön. Viesti on kuitenkin pääpiirteissään sama kuin valtiovarainministeriöllä eli taantuman pahentama julkisen talouden kestävyysvaje pitäisi saada kurottua umpeen. Väestörakenteen muutos kun iskee Suomeen nopeammin kuin muihin EU-maihin.

– Arvioimme kestävyysvajeen olevan nyt noin kahdeksan prosenttia bruttokansantuotteesta, sanoi OECD:n Suomen tutkinnasta vastaavan yksikön päällikkö Henrik Braconier.

Tämä on selvästi synkempi kuin valtiovarainministeriön arvio. Braconierin mukaan Suomen hallituksen pitäisikin esitellä suunnitelma elvytyksen paisuttaman vajeen korjaamiseksi mahdollisimman pian.

OECD esittää Suomelle myös lisää palkkajoustoja, koska saadut tulokset viimeaikaisesta paikallisesta sopimisesta eivät ole olleet tyydyttäviä. Työttömyys on toistaiseksi pysynyt hallinnassa, mutta työttömien aktivointiin järjestö kehottaa lisäämään panoksia, koska tässä suhteessa Suomi on tullut taantumamaiden jälkijunassa."


Niinpä niin.

Ja päättäjiemme olisi syytä tajuta se tosiasia, että todellista talouden kasvua, joka ei ole vain velkaelvytyksellä aikaansaatua väliaikaista käppyröiden fiksailua, on Suomessa luvassa vasta 2014 jälkeen, ja silloinkin vain jos täällä on vielä jäljellä vientiteollisuutta ottamassa siitä irti mitään hyötyä.

Ei kommentteja: