On aika pistää taas pienoinen uutislinkkikimara peliin, Voilá!:
"Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuleva talouskatsaus arvioi maailman pankkijärjestelmän ongelmaluottojen määrän huomattavasti ennakoitua suuremmaksi.
Brittiläisen The Timesin tietojen mukaan huhtikuun 21. päivänä ilmestyvä IMF:n katsaus arvioi maailman rahoituslaitosten ongelmaluottojen kokonaismäärän lähes 4 000 miljardiksi dollariksi.
Tammikuussa IMF arvioi Yhdysvaltojen ongelmaluottojen määräksi 2 200 miljardia, jonka se Timesin mukaan aikoo nostaa 3 100 miljardiin.
Lisäksi Euroopan ja Aasian rahoitusjärjestelmissä rahasto arvioi piilevän 900 miljardin dollarin arvosta ongelmaluottoja.
Pankit ja vakuutusyhtiö ovat tähän mennessä julkistaneet noin 1 300 miljardin dollarin edestä ongelmaluottoja. Talouden taantuma kuitenkin syö jatkuvasti kasvavan sijoitusjoukon arvoa ja yritysten velanhoitokykyä.
Timesin mukaan on myös mahdollista, että IMF tarkistaa uuttakin arviotaan ylöspäin vielä ennen kuun loppua."
LEAP:n mukaan näitä roskaluottoja on yli 10 000 miljardia taalaa (eli lähes kymmenen kertaa koko USA:n taloudessa kierrossa olevien dollarien määrän edestä).
""Autoteollisuuden toipumiseen menee yli vuosikymmen"
Autoteollisuuden asiantuntija ja kirjailija Graeme Maxton ennustaa, että menee yli kymmenen vuotta ennen kuin ajoneuvojen myynti kohoaa uudelleen vuoden 2007 huippujen tasolle.
Reutersin mukaan Maxton arvioi, että autoteollisuus kokee nyt vakavamman taantuman kuin 1970- ja 1980-luvuilla."
Tähän Sorosin lausuntoon olisi syytä kiinittää huomiota:
"Soros: USA:n pörsseissä jyllää ääliöralli
Yhdysvaltain pörssien neljä viikkoa kestänyt nousu ei ole uuden nousukauden alku, koska maan talous supistuu yhä. Näin uskoo suursijoittaja George Soros.
- Kyseessä on laskumarkkinoiden ralli, koska talouden suunta ei ole vielä kääntynyt, Soros sanoi Bloomberg-tv:n haastattelussa.
Yhdysvaltain suurimpien yhtiöiden kurssikehitystä mittaava S&P 500 -indeksi on kohonnut 24 prosenttia maaliskuun alun jälkeen. Kursseja on nostanut optimismi, että Yhdysvaltain toistaiseksi kuusitoista kuukautta kestäneen taantuman pahin vaihe on ohi. Sorosin mukaan talous jatkaa kutistumistaan ja on olemassa riski, että Yhdysvallat ajautuu lamaan."
<- Niin, näin kävi myös -29 romahduksessa. Kurssit ponkaisivat viikkojen nousuun, kaikki uskoivat, että pahin on ohi, sitten kaikki romahtikin kerralla.
""Rahoitusjärjestelmä on edelleen rikki"
Maanantaina ilmestynyt Barron's-finanssilehti hahmotteli USA:n talouskäänteen aikataulua. Varovaiset arviot lähtivät siitä, että talous kasvaa vasta finanssijärjestelmän vakautuessa.
- En löydä tukevia perusteita ennusteelle siitä, missä vaiheessa USA:n talous kääntyy pitävään kasvuun. Uskon, ettei kasvu ala vuonna 2009 ja toiveet vuoden 2010 kasvusta ovat vain toiveita, Harvardin yliopiston taloustieteen professori Martin Feldstein sanoi lehdessä.
Feldstein uskoo, että rahoitusjärjestelmä on edelleen rikki. Bank of American ja Merrill Lynchin ekonomisti David Rosenberg on samaa mieltä joulukuussa 2007 alkaneen taantuman sitkeydestä.
- Talous ei enää putoa jyrkänteeltä, mutta taantuma on kaikkea muuta kuin ohitse. Osakemarkkinoiden uusi alamäki on käynnistymässä, Rosenberg kommentoi maanantaina.
Rosenbergin mielestä maaliskuun data näyttää "vähemmän kehnolta" vain siksi, että sitä verrataan viime vuoden lopun ja tämän vuoden tammi-helmikuun "katastrofilukuihin".
- Menneen kolmen kuukauden vertailussa vähittäiskauppa putoaa 30 prosentin, teollisuustuotanto 21 prosentin, asuntoaloitukset 85 prosentin ja uusien asuntojen kauppa 60 prosentin vuosivauhtia, laskee ekonomisti Rosenberg.
USA:n talous rojahti vapaaseen pudotukseen, kun Lehman Brothers kaatui viime syyskuussa. Rosenbergin mielestä Lehman Brothersin tuho jäädytti rahoitusmarkkinat lopullisesti."
Mutta muistakaamme suuren gurun, arvostetun ja erehtymättömän mestarin, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen sanat, joihin myös jokainen hyväuskoinen pörssipeluri haluaisi yhtyä sydämensä kyllyydestä "Tämä ei koske Suomea!"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti