tiistai 3. maaliskuuta 2009

Synkistelevää uutiskimaraa

Tässäpä taas synkistelevää uutiskimaraa (jonka piilovittuluviritteisväritteinen viesti rivien välissä on sanoa, että "mitäs minä jo vuosi sitten sanoin!"):

Jenkeissä on lähtenyt, kuten LEAP jo syksyllä ennusti, maaliskuinen paniikkipudotusvyöry:

Linkki

"Citigroupista alkoi uusi paniikkiaalto

Yhdysvallat [yrittää epätoivoisesti, huom!]pitää finanssijättinsä pystyssä uusilla pääomaruiskeilla. Sijoittajat ovat kuitenkin kauhuissaan ja pelkäävät rahoitusalan kansallistamista. Sama pelko käynnisti viime syksynä paniikkimyynnit, uhkasi kaataa rahoitusjärjestelmän ja suisti talouden pikavauhtia taantumaan.

Maailman osake- ja korkosijoittajat pelkäävät kauhuissaan viimesyksyisen Lehman-paniikin toistumista. Etenkin rahoitusalan suuryhtiöiden romahdusmainen kurssikehitys enteilee silkkaa pakokauhua.

Pelkokerroin nousi viime viikon lopussa osake- ja korkomarkkinoilla äkkijyrkästi sen jälkeen, kun Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat aikeistaan vahvistaa Citigroupin pääomaa.

Kauhua ei herättänyt maailman suurimpiin kuuluvan kriisipankin tukeminen sinänsä, vaan tukemisen tapa. Sijoittajat pelkäävät kansallistamista ja omien sijoitustensa täydellistä mitätöintiä.

Tämä pelko uhkaa käynnistää paniikkimyynnit, joissa yksityinen pääoma pakenee pankeista – ja kaataa valtioiden syliin yhä enemmän pankkeja.

Viime syksynä koko rahoitusjärjestelmä oli romahtaa, kun pääoma kaikkosi pankeista ja pankkien välisiltä rahamarkkinoilta. Samalla alkoi vuosikymmeniin pahin ja nopein taloustaantuma.

Jos viime syksyn paniikki toistuu, kyse ei ole tälläkään kerralla pelkästään varojensa perään murehtivien sijoittajien ongelmasta."

Aivan. LEAP:han ennusti viime marraskuussa, että tämä maaliskuu on alkaneen superlaman yksi taittokohdista, jolloin suuri yleisö ja sijoittajatkin tajuavat, että talous on vapaassa pudotuksessa, eikä minkään keskuspankin tai valtiollisen instanssin hallinnassa.


Jotain lohduttanee se, että ainakin osa syyllisistäkin saa kärsiä: Linkki

"Pankkien omistajat menettivät jo lähes kaiken

Pankkien tukeminen verovaroin raivostuttaa yleisöä nyt kautta maailman niin kuin Suomessa 1990-luvun alussa. Kansa on katkeraa, kun yksityisten pankkien tappioita siirretään yhteiseen piikkiin. Pankkien omistajia ei kuitenkaan kannata kadehtia. He ovat jo menettäneet lähes kaiken. [...]

Omistajien rahat ovat jo mennyttä

Ensimmäinen suuri väärinkäsitys on, että pankkien osakkeenomistajat pääsisivät tukien avulla nyt pinteestä vailla pienintäkään omaa kärsimystä.

Päin vastoin kuin moni nyt manaa, pankkien osakkeenomistajat eivät suinkaan pääse pälkähästä eivätkä tukimiljardit suinkaan suojele pankkien osakkeenomistajia tappioilta.

Arkitodellisuus on uskomusten lähes täydellinen vastakohta, eikä pankkien osakkeenomistajia kannata pahemmin kadehtia, ei edes pankkitukien takia.

Pankkien osakkeenomistajat ovat jo menettäneet lähes kaiken.

Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että pankkiosakkeiden arvosta on kriisin mittaan sulanut suurin osa. Pankkien osakkeenomistajat ovat toisin sanoen menettäneet suurimman osan sijoitustensa arvosta.

1 260 miljardia taivaan tuuliin

Länsi-Euroopan pankkiosakkeiden markkina-arvosta on vuoden 2007 kurssihuipun jälkeen kadonnut keskimäärin noin 80 prosenttia. Pelkästään alueen suurimpien pankkien markkina-arvo on supistunut 1 260 miljardia eli lähemmäs 1,3 biljoonaa euroa.

Pankkien osakkeenomistajille 1,26 biljoonan euron arvonlasku tarkoittaa suomeksi sanottuna, että tuon verran he ovat kriisin kuluessa köyhtyneet. Juuri ennen kriisin ja kurssilaskun alkamista pankkiosakkeisiin sijoitettu sata euroa on nyt keskimäärin 20 ja kehnoimmissa suurpankeissa enää pari euroa."


So long suckers!: Linkki

"Wall Streetillä täysi paniikki

Maaliskuu alkoi Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla erittäin synkissä tunnelmissa. Dow Jones -indeksi rysähti alle 7000 pisteeseen eli alhaisimmilleen sitten vuoden 1997.

Dow Jones päätyi maanantain kurssisyöksyssä lopulta runsaan neljän prosentin laskussa 6763,29 pisteeseen.

Myös laajempi S&P 500 -indeksi paunui pahasti, kun loppulukemiksi kirjattiin 4,7 prosentin lasku pistelukuun 700,82. Teknologiapörssi Nasdaq tuli puolestaan alas vajaat neljä prosenttia 1322,85 pisteeseen.

Jo ennestään erittäin huonossa kunnossa ollut vakuutusjätti AIG kertoi maanantaina tehneensä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä järkyttävän, lähes 62 miljardin dollarin tappion. Markkinoiden tunnelmia varjosti myös sijoittajalegenda Warren Buffettin synkkä arvioi tulevaisuudesta. Buffett kirjoitti vuosittaisessa kirjeessään sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn osakkaille, että Yhdysvaltojen talous tulee olemaan täydellisessä kaaoksessa koko tämän vuoden ajan ja ehkä pitempääkin."

Ja mitähän tästä kaikesta opittiin? Että ahneella on paskainen loppu? Ehei, homma tulee jatkumaan yhtä pahana seuraavana nousukautena. Ja lisäksi isoimmat pörssihuijarikalat ja suursijoittajat ovat kyllä varmistaneet, etteivät liiaksi köyhdy tässäkään lamassa.

30-luvun lama, samoin kuin tämäkin, on, lamojen tapaan, käytännössä massiivista tulonsiirtoa massoilta harvoille. Tavallisten ihmisten annettiin kärsiä, yritysten kaatua ja ihmisten nähdä nälkää, eikä heitä autettu. Sen sijaan 30-luvun lamassa harvojen sikarikkaiden haltuun imetyt pääomat olivat sitten lietsomassa ja rahoittamassa II Maailmansotaa. Rockefellerit, Rotschildit ja muut Lännen Valtiaat rahoittivat sodan kaikkia osapuolia, ja kiskoivat sodan aikana ja sen jälkeen tästä toiminnasta valtavat hyödyt. Monikaan ei esim. tiedä, että Rotschildit kusettivat myös omiaan rahoittamalla Saksan varustautumista aina vuoteen -32 asti, ja natsien sotaponnistuksia salaa Manhattanilaisten ja Sveitsiläisten bulvaaniensa kautta aina vuoteen -42 asti.

Globaali superlama luo poliittista, sosiaalista ja sotilaallista epävakautta maailmassa sellaisessa mittakaavassa, ettei vastaavaa ole nähty sitten 30-luvun. Kysymys kuuluukin, miten laajoja sotia ja missä päin maailmaa, tässä lamassa maailman kansoilta imetyt ja imettävät pääomarikkaudet ovat ensi vuosikymmenellä rahoittamassa?

Ei kommentteja: