sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Oulun perussuomalaiset Kallioparkkia vastaan

Oulun perussuomalaiset vastustavat Kallioparkkia, vähintään siihen asti kunnes hankkeelle on esitetty uskottava budjetti, eikä enää ole vaaraa että hanke kaatuu veronmaksajien niskaan.

Tapaamani kaivosalalla työskennelleen henkilön mukaan suunnitelmien mukaisen kallioparkin louhiminen maksaisi vähintään 60 miljoonaa euroa (mikä ei ole ihme, ottaen huomioon, että Kotkan paljon Ouluun suunniteltua pienempi kallioparkki maksoi sekin yli 40 miljoonaa). Lisäksi tulee kustannusten nousu inflaation ja kilpailun takia. Suomessa on vain vähän louhintafirmoja, ja samaan aikaan ollaan avaamassa uusia kaivoksia, joten kaikkineen kustannukset voivat nousta jopa lähemmäs 90 miljoonaa euroa. Tähän mennessä projektiin on saatu kasaan vasta 33 miljoonaa. Epäilemme, että puuttuva rahamäärä tullaan keräämään veronmaksajien pussista.

Ongelmia ja lisäkustannuksia tuo lisäksi se, että rannan puolella keskustaan kallioparkkia ei louhita kallioon, vaan vastassa on soraa ja savea, jonka läpi merivesi vyöryy läpi, joten tarvitaan voimakkaat ja sähkösyöpöt pumput, että kallioparkki pysyisi kuivana. Muussa tapauksessa Oulu saa maailman kalleimman maanalaisen autojen uimahallin.

Lisäksi keskustan alla suoritettavat räjäytystyöt saisivat aikaan melkoista vahinkoa. Nimittäin toisin kuin Helsingissä, Oulussa keskustan rakennusten alla ei ole kiinteä kallio, vaan 8-10 metriä savea, jonka alla vasta alkaa kallio. Keskustan rakennuskannan perustukset on aikoinaan laskettu savimaahan puupaalujen varaan, eikä siis kalliolle. Räjäytystyöt saisivat kallion päällä olevan savimaan liikkumaan, mikä vaurioittaisi vakavasti aikoinaan paaluille savimaahan perustettujen rakennusten rakenteita ja perustuksia, ja toisi jopa kymmenien miljoonien lisäkustannukset. Näin kävi mm. Arinan hotellirakennuksen rakentamisen yhteydessä, jolloin Arinan tontin paaluttaminen sai vieressä kadun toisella puolella olevan Sampo pankin rakennuksen perustukset liikkumaan ja seinän murtumaan. Ja tähän riitti pelkkä kaivaminen ja paaluttaminen. Kaupunki on kuulemma alustavasti aikonut vastata mahdollisista vaurioista, joten nämä(kin) lisäkustannukset ovat ilmeisesti tulossa veronmaksajien niskaan. Ja kaikki tämä tilanteessa, jossa tuleva lama muutenkin tekee selvää kaupungin ylijäämästä ja ajaa supistuksiin.

Niin kauan kuin kallioparkki-hankkeelle ei ole esitetty uskottavaa yksityistä rahoitusta, jossa on myös varauduttu keskustan rakennuksille tulevien vaurioiden kustantamiseen, Oulun perussuomalaiset vastustavat kallioparkin rakentamista.

Ei kommentteja: