maanantai 27. lokakuuta 2008

Meillä on voitto!

Jess!

(Kuva vaalivalvojaisista, Kaleva)

Niin siinä kävi, kuten näyttikin. Voitto tuli, niin valtakunnan-, maakunnan-, kuin paikallistasollakin. Perussuomalaiset saivat Oulun kaupunginvaltuuston kolme paikkaa. Uudet valtuutetut ovat Vaili Kaarina Jämsä-Uusitalo, Ville Vähämäki ja Olli Immonen. Allekirjoittanut on neljännellä sijalla 1. varavaltuutettuna. Yksi nainen ja kaksi nuorta! Perussuomalaiset näyttivät Oulussa närhen munat kaikille vinoilijoille, jotka haukkuivat meitä karvaperseäijien puolueeksi.

Voitto on historiallinen. Vain 20 ehdokkaan listalla, yhteensä vain noin 3000 euron vaalibudjetilla läpi menee kolme ehdokasta. Perussuomalaisten nostetta alleviivaa entisestään se, että meillä oli varaa vain kahteen yhteismainokseen paikallislehdessä, ja lisäksi viidellä nuorella ja kolmella vanhemmalla ehdokkaalla oli kummallakin porukalla varaa yhteen pieneen lehtimainokseen.

Perussuomalaiset muodostavat uudessa valtuustossa vaa'ankieliryhmän oikeisto- ja vasemmistoblokkien väliin. KOK, KEPU ja KD muodostavat 32 paikkaisen oikeisto-, ja SDP, VIHR ja VAS 32 paikkaisen vasemmistoblokin. PS pääsee kolmella paikallaan näin ollen paikkalukuaan paljon vaikutusvaltaisempaan asemaan kuin mitä moni ennen äänestystä luuli. Vastaava tilanne on viimeksi ollut 80-luvun alussa, jolloin SMP:llä oli kolme valtuutettua ja vaa'ankieliasema.

Muiden puolueiden osalta tilanne on mielenkiintoinen. Keskusta ja SDP menettivät vaaleissa kumpikin kaksi paikkaa. Kokoomus on nyt kaupungin suurin puolue, ja demarit tippuivat viidenneksi Vihreiden ja Vasemmistonkin taakse.

Perussuomalaiset lähtee neuvotteluihin muiden valtuustoryhmien kanssa siltä pohjalta, että haluamme paikan kaupungin hallituksessa ja edustajan joka lautakuntaan. Äänestyksissä valtuustoryhmämme ratkaisee kantansa asiapohjalta, eikä kolmannen tien puolueena ideologisista- tai imagosyistä automaattisesti asetu joko oikeisto- tai vasemmistoleiriin.

Olemme isänmaallinen ja kulttuurikonservatiivinen puolue, ja suhtaudumme kriittisesti moniin vasemmistolaisiin ideoihin sekä nykyiseen maahanmuttopolitiikkaan, mutta Sosiaali- ja terveyspolitiikassa olemme skandinaavisen hyvinvointimallin puolella, siis melko vasemmalla, ja kannatamme kattavia, julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita. Samoin julkisen liikenteen järjestämisen suhteen mielipiteemme ovat olleet enempi yhdensuuntaiset Oulun vasemmiston kanssa, joten yhteisymmärrys esimerkiksi näissä kysymyksissä luultavasti löytynee helpommin vasemmiston kuin oikeiston kanssa. Aika ja tilanne kuitenkin näyttävät, millaiseksi valtuustopolitiikkamme muotoutuu.


Menestystä koko seudulla

Perussuomalaiset menestyivät hyvin myös muualla oulun seudulla. Kempeleessä paikan sai ainoa ehdokkaamme, ääniharava Jussi Pellikka, ja häneltä ylimenevillä äänillä vaaliliittokumppani KD sai myös paikan valtuustossa. Oulunsalossa molemmat ehdokkaamme, Anne Snellman ja Pekka Rahikka pääsivät valtuustoon. Limingassa nuori ehdokkaamme Tuomas Okkonen pääsi myös kunnan ääniharavana suvereenisti valtuustoon. Kiimingissä listaltamme pääsivät läpi Tapio Jussila ja Elina Kokkoniemi. Haukiputaalla Jani Leskinen ja Seppo Leskinen pääsivät valtuustoon. Yli-Iissä ainoa ehdokkaamme Aatos Manninen meni ääniharavana valtuustoon. Oulun seudun perussuomalaisten kohdalla vain Iissä jäi paikka saamatta, vaikka ehdokkaamme Pentti Matila oli kunnan ääniharavien joukossa. Paikka olisi edellyttänyt isomman listan.


Ehdokkaidemme äänimäärät Oulussa:

Ville Vähämäki, 313, valittu
Vaili K. Jämsä-Uusitalo, 280, valittu
Olli Immonen, 250, valittu

Veli-Pekka Kortelainen, 184, varalla
Veijo Väänänen 174, varalla
Jari Pirinen, 171, varalla

Mia Hautaniemi, 168
Jorma Katajaroutio, 142
Raimo Pitkänen, 136
Mia Pelkonen, 124
Jenna Simula, 122
Henrik Haapalahti, 104
Paula Vahtola, 104
Jani Karjalainen, 103
Paula Pelkonen, 95
Heikki Kokkoniemi, 84
Kari Luoto, 72
Heikki Tuuliainen, 69
Timo Marttila, 51
Timo Kataja, 17


Nuoret ehdokkaat, joita oli 45% listasta, saivat yhteensä 1480 ääntä, mikä tekee n. 53,6% koko äänisaldosta. Lista oli yllättävän tasainen, ja monissa kohdin erot syntyivät vain muutamalla äänellä. Valtuustoryhmämme keski-ikä on luultavasti koko maan nuorin!

1 kommentti:

Jiri Keronen kirjoitti...

Onnea kotipuolen pojille! 3 paikkaa on erittäin hyvä alku!