perjantai 31. lokakuuta 2008

Analyysiä, osa 2. Perussuomalaisten äänisaalis OulussaKuten ohessa olevasta kuvasta huomataan, Ylikiimingin ohella merkittävimmän äänikeitaat perussuomalaisille olivat alueet, joilla asuu paljon nuoria, ja toisaalta alueet, joilla asuu pajon vanhaa väestöä, sekä työttömiä ja vähän tienaavaa alempaa keskiluokkaa.

Suurin äänisaalis tuli kuntaliitoksen myötä Ouluun liittyvästä Ylikiimingistä, jossa ääniä tuli 10,6%. Kyseisessä kunnassa Perussuomalaisilla oli hyvä pohja ja entuudestaan kolmen valtuutetun ryhmä. Muita kovia äänikeitaita näissä vaaleissa olivat Herukka, Kaijonharju ja Kaakkurinkangas. Kaijonharjussa asuu paljon nuoria opiskelijoita, mutta Herukka ja Kaakkurinkangas ovat vanhoja pientalovaltaisia alueita, joilla asuu pääosin keski-ikäistä tai vanhempaa väestöä, ja jälkimmäisellä on myös vuokratalo-alueita. Herukka on vanhastaan tietääkseni ollut hyvin vasemmistopainotteista aluetta, siirtymää siis demareilta.

Yllättävän kovia äänisaalliita irtosi myös Rajakylästä, Haapalehdosta ja Madekoskelta. Rajakylä on vuokratalovaltainen alue, jolla asuu sekä paljon työttömiä ja alempaa keskiluokkaa että opiskelijoita. Haapalehto on myös perinteisesti työläivaltaisen keskiluokan aluetta. Madekoski taas on perinteisesti ollut umpikeskustalaista aluetta, jolla asuu vanhempaa väestöä, joten tulos selittynee vanhan SMP-läisen sukupolven heräämisellä, sekä ihmisten pettymisellä Keskustan politiikkaan.

Muut alueet, joilla tuli keskimääräistä enemmän ääniä, ovat lähinnä työväestötaustaisen keskiluokan asuttamia alueita. Niillä on myös myös vuokratalo-alueita, joilla asuu nuoria ja opiskelijoita.

Perussuomalaiset saivat siis ääniä nuorisolta, vähän tienaavalta alemmalta keskiluokalta, jonka äänissä oli siirtymää demareista meille, Keskustaan pettyneiltä, ja vanhalta SMP-sukupolvelta.

Ei kommentteja: