tiistai 4. marraskuuta 2008

Ministeri Brax vastaan perustuslaki: Ero vai valtakunnanoikeuteen?

Perussuomalaiset nuoret antoivat vastattain julkilausuman koskien oikeusministeri Braxin älytöntä kommenttia kunnanvaltuustojen puheenjohtajille järjestettävästä koulutuksesta, jonka tarkoituksena on estää mahdolliset "vihaan kiihottavat puheet". YLE:n uutisten mukaan syynä tähän oli Perussuomalaisten nousu valtuustoihin.

Perussuomalaisten Nuorten mukaan Yleisradio saattaa syyllistyä tällä uutisella rikoslain 11 luvun 10 pykälässä kuvailtuun toimintaan. Rikoslain tässä kohdassa todetaan:

"Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, etnistä, rodullista tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää, on tuomittava 'kiihottamisesta kansanryhmää vastaan' sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi." [Linkki]

Perussuomalaiset ovat selkeästi rinnastettavissa laissa esitettyyn muuhun kansanryhmään. Ylen uutistoimitus haluaa selkeästi määritellä yhden syyn oikeusministeriön järjestämälle koulutukselle. Nimeämällä juuri perussuomalaiset mahdollisten vihaa lietsovien puheiden pitäjiksi, YLE vaikuttaa syyllistyvän perussuomalaisten panetteluun, varsinkin kun mitään viitteitä uutisen mukaisista "vihapuheenvuoroista" valtuustoissa ei ole olemassa. Ja koska kyseessä olisi puhdas ennakkosensuuri, niin koko homma on selkeästi Perustuslaissa turvattua sananvapautta vastaan hyökkäämiseltä.

Näin ollen omasta mielestäni olisi syytä tehdä oikeuskanslerille tutkintapyynnön koskien sitä, onko oikeusministeri Brax julkisesti ministerivastuulain alaisuudessa syyllistynyt perustuslaissa turvattua sananvapautta vastaan sunnattuun hankeeseen, ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Tämän lisäksi oikeusministeri Brax ajoi voimakkaasti eteenpäin kokeilua sähköisestä äänestyksestä, huolimatta tekniikkaan sisältyvistä riskeistä. Vielä syyskuun alussa antamassaan tiedotteessa Brax kiisti sähköisen äänestyksen uhat, ja totesi että "ääniä ei voi kadota huomaamatta." [Linkki]. Riskit muuttuivat todeksi, kun kunnallisvaaleissa tapahtui vakava satojen äänien hukkuminen jonnekin bittiavaruuteen.

Tästä syystä mm. Vasemmistonuoret ja Eurooppalainen demokratiaa valvova järjestö EFFI ovat vaatineet oikeusministeri Braxin eroa. Jo pelkästään sähköisen äänestyksen yhteydessä tapahtunut virhe edellyttäisi mielestäni oikeusministerin eroa, kun taas perustuslakia ja sananvapautta vastaan hyökkääminen olisi syy tehdä (ministerin selittely-yrityksistä huolimatta) tutkinta, ja tarvittaessa vetää ministeri valtakunnanoikeuteen. Se on mielestäni aika selvää, että ainakin yleisradio voitaisiin omalta osaltaan vetää edesvastuuseen "kiihotuksesta kansanryhmää vastaan".Lisäys 5.11.:

"Kotkan Perussuomalaiset ry:ltä kantelu oikeusasiamiehelle

KOTKA. Kotkan perussuomalaiset ovat tyrmistyneet Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin ja oikeusministeri Tuija Braxin tavasta kommentoida puolueen suhtautumista ulkomaalaisiin. Perussuomalaiset ovat tehneet asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

- Olemme tyrmistyneet ministereiden tavasta yleistää muutaman yksitäistapauksen vuoksi koko puolue vihamieliseksi suhtautumisessaan ulkomaalaisiin. Perussuomalaisista erityisesti on loukattu puolueen kunnallisvaaleissa ehdokkaana olleita ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita, toteaa kantelussa Kotkan Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Freddy van Wonterghem.

- On todella törkeää, että näiden ministereiden paikalta sorrutaan yleistyksiin ennakonluulo- ja kuulopuheiden perusteella ilman faktatietoja, puheenjohtaja
jatkaa."

Ei kommentteja: