keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Paperitehtaat kiinni, 3300 sai potkut! Suomen laman viralliset avajaiset

No niin, nyt se iskee sitten Suomessakin

UPM ja Stora antavat potkut yli 3000:lle työntekijälle! Kajaanin ja Valkeakosken tehtaat suljetaan kokonaan:

"Metsäteollisuudessa on tänään synkkääkin synkempi päivä. Metsäjätit Stora Enso ja UPM saneeraavat rajusti leikaten väkeä tuhansilla. Sijoittajat kiittävät kovalla kurssinousulla.

Stora Enson ja UPM:n saneerausuutiset tuhansien työpaikkojen menetyksistä tulivat lähes samalla kellonlyömällä. Yhtiöt kertoivat 3300 työpaikan vähentämisestä, joista 1650 lähtee Suomesta. [...]

Stora Enso leikkaa kaikkiaan 1700 työpaikkaa, joista 550 Suomessa. UPM:ltä puolestaan saa lähtöpassit 1600 työntekijää, joista noin 1100 Suomessa.

Stora Enso sulkee kartonkikoneen Imatralla ja muovipäällystekoneet Imatralla ja Karhulassa ja hylsykartonkikoneen Varakaudessa. Lisäksi tuotantoa rajoitetaan Kotkan Sunilassa ja Enon Uimaharjussa. Kartonki- ja paperikoneita suljetaan myös Saksassa ja saha Virossa. Lisäksi kunnossapitotöitä ulkoistetaan, mikä siirtää Suomessa lisää työpaikkoja pois yhtiöstä.

UPM puolestaan sulkee Kajaanin paperitehtaan ja Tervasaaren sellutehtaan.

Asiantuntijoiden mukaan nyt nähdyt leikkaukset eivät vielä riitä, vaan lisää voi olla tulossa. Samaa pelkäävät myös työntekijät. "


Sillä lailla! Se on sitten kuolinisku Kajaanin kaupungille ja Kainuun maakunnalle! Yksi paperimies kun elättää palkallaan ja veroillaan noin 7 muuta ihmistä, joten kun yksi paperimies saa potkut, 7 muuta ihmistä jää leivättä.


Ja tämä ei vielä riitä:

"Stora Enson ja UPM:n kertomat jättileikkaukset ovat vasta alkua. Tänään julkistetut 3300 hengen irtisanomiset riittävät vasta ensiavuksi metsäyhtiöiden pahoihin kannattavuusongelmiin. Stora Enso pohtii jo seuraavia leikkauksia sahatoimintaan.

Tänään kerrotut 3300 henkilön leikkaukset ja kapasiteetin vähennykset metsäyhtiöiden kulukuurissa eivät vielä riitä tervehdyttämään metsäyhtiöitä.

Stora Enso kertoo, että nyt julkistetuilla leikkauksilla yhtiö selviää Venäjän puutullien korotuksista ja kustannusten noususta. Näillä toimilla ei ole kuitenkaan hoidettu sahojen kannattavuuden parantumista eikä paperiliiketoiminnan tulevaisuutta.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen totesi tiedotustilaisuudessa tänään keskiviikkona, että muun muassa sahaliiketoiminnan uuden johdon strategiapohdintojen tuloksena tullee leikkaustoimenpiteitä. [...]

– Stora Enso ja UPM sulkevat yhteensä reilut 1 200 000 tonnia kapasiteettia. Näin pieni kapasiteetin pienennys leikkaa puun kulutusta muutamalla miljoonalla kuutiolla. Kun Venäjältä on tuotu 10–12 miljoonaa kuutiota vuodessa, ei tämä leikkaus vielä ratkaise paperiyhtiöiden puupulaa, Angervuo sanoo.

Öhmanin analyytikko Timo Jaakkola puolestaan piti leikkauksia vain reaktiona välittömään ylikapasiteettiin.

– On tulossa toinen kierros, kun Venäjän puutullit tulevat voimaan, Jaakkola totesi uutistoimisto Bloombergille. "

Niinpä. Allekirjoittanut tiesi jo kolme vuotta etukäteen mm. Kemijärven ja Kajaanin tehtaiden lopettamisesta. Edellisessä työpaikassani kaksi pikkulintua, jotka kuuluivat Stora Enson juuri eläkkeelle jääneeseen keskiportaan johtoon kertoivat, että lakkautuslistalla ovat Kemijärvi, Kajaani ja Kemi, joista jälkimmäiste oli tosin tarkoitus ajaa alas pikkuhiljaa.


George Sorosin mukaan USA:lla on pahin vasta edessä:

"Soros: Yhdysvaltojen taantuma väistämätön

Suursijoittaja George Soros pelkää, että maailmantalouden pulmien pahin on vielä edessä.

Soros arveli rahoitusjärjestelmän olevan lähellä repeämistä ensi kertaa sitten 1930-luvun rahoituskriisin.

– Epävarmuus pankkien maksukyvystä vähentää niiden luotonantoa sekä toisilleen että koko taloudelle. Yhdysvallat ei pysty mitenkään välttämään taantumaa, ja euroalue saattaa seurata perässä, miljardööri varoitti."

Merrillin ja muiden lisäksi nyt myös Lehman Brothers huojuu konkurssin partaalla


Sillä lailla. Ja kaikki tämä tilanteessa, jossa Suomalaisten velkataakka on pahempi kuin viime laman alla:

"Velka painaa jo pahemmin kuin viime laman alla

Suomalaisten velka- ja säästömittarit näyttävät punaista, paljon punaisempaa kuin viime laman alla. [...]

Kotitalouksien tilanne näyttää pahemmalta kuin viime laman alla: suomalaiset ovat korviaan myöten veloissa ja kuluttavat enemmän kuin tienaavat.

Kotitalouksien velkaantumisaste on Finanssialan Keskusliiton tilaston mukaan 107,5 prosenttia vuoden lopussa. Luku kuvaa velan suhdetta käteen jääviin vuosituloihin. Velkaa on jo siis enemmän kuin tuloja.

Koskaan aiemmin velkaa ei ole ollut näin paljon. Viime laman alla vuonna 1989 vastaava lukema oli vain 84 prosenttia, mutta lähti sitten laskuun. [...]

Säästämisaste on nyt rumempi kuin koskaan aiemmin. FK:n tilastojen mukaan säästämisaste on ensi vuodenvaiheessa miinuksella 3,5 prosenttia. Jos luku on miinusmerkkinen, tulot eivät riitä kulutukseen.

Ennen lamaa säästämisaste oli plussalla. 1980-luvun alin noteeraus on vuodelta 1988, jolloin lukema oli 1,4 prosenttia.

Velka- ja säästölukujen valossa kotitalouksien lamansietokyky on nyt heikompi kuin ennen 1990-luvun alun lamaa."

Ja vielä koittavat paniikissa vakuutella, että ei muka ole tulossa lamaa tai edes taantumaa. Vanha opetus on, että kun kapteeni ja perämies alkavat kilvan vakuutella, ettei laiva uppoa, on matkustajien syytä olla todella peloissaan...


Ei kommentteja: