maanantai 28. heinäkuuta 2008

USA sopi erikoisjärjestelystä Iranin kanssa saadakseen öljyn hinnan väliaikaisesti alemmas ennen presidentinvaaleja

Tiedustelulähteiden mukaan USA on tehnyt diilin Iranin kanssa saadakseen öljyn hinnan väliaikaisesti alemmas ennen maan presidentinvaaleja. USA on käynyt pari viikkoa sitten salaisia neuvotteluja Iranin kanssa vähentääkseen jännitystä ja saadakseen öljyn hintaa väliaikaisesti alemmas.

"These talks between the US and Iranian delegations, representing President George W. Bush and Iranian supreme ruler Ayatollah Ali Khamenei, have yielded ad hoc understandings on controversial issues. One is an agreement not to allow the price of oil to rocket past $150 the barrel."

Nyt käynnissä oleva yllättävä diplomaattinen vuoropuhelu ja oireet suhteiden lievittämisestä Iranin kanssa ovat sopimuksen seurausta. Sopimus on kuitenkin väliaikainen, eikä se sido kumpaakaan maata pitemmällä tähtäimellä.

Nyt nähty öljyn hinnan lasku on seurausta tehdystä sopimuksesta ja sitä seuranneesta jännityksen lieventymisestä. Tilanne on kuitenkin väliaikainen sillä Iranin OPEC-edustajan mukaan sota Lähi-idässä nostaisi öljyn hinnan yli 500 dollariin tynnyriltä:

"Iranin Opec-edustaja pitää mahdollisena, että öljyn hinta voisi singota viiteensataan dollariin barrelilta, jos alueella syttyisi sota. […]

–Jos dollarin arvo jatkaa laskuaan ja poliittinen kriisi pahenee, hinta voi nousta aina 500 dollariin asti’, Mohammad Ali Khatibi sanoi Shahrvand-e-Emrooz -lehdessä.

Kysymys koski ennusteita, joiden mukaan öljy voisi kallistua 200 dollariin tynnyriltä kahdessa kolmessa vuodessa. Raakaöljyn hinta on pudonnut kahdessa viikossa yli 24 dollaria, kun ennätyskorkea hinta on runnonut kysyntää alas. […]

Khatibin mukaan öljynvienti on vaarassa, jos Iranin kiistelty ydinohjelma laukaisee aseellisen hyökkäyksen maahan. Hän sanoi, että alueella sotiminen haittaa paitsi Iranin, myös koko Lähi-Idän öljyn pääsyä markkinoille.

’-Siinä tapauksessa hinta ei nouse vaan räjähtää’, hän sanoi.


Noin neljäkymmentä prosenttia Persianlahden öljykuljetuksista lähtee maailmalle Hormuzin salmesta Iranin eteläpuolelta. Teheran on uhannut aloittaa kuljetusten säännöstelyn, jos alueelle hyökätään. Naapurimaita se on uhannut kostolla, jos ne osallistuvat hyökkäykseen."

Eli tilanne on edelleen kulissien takana pohjimmiltaan entisellään. USA:n republikaanihallinto on kuitenkin onnistunut pelaamaan tilanteen talouden kannalta helpommaksi puolueen presidenttiehdokkaan McCainin läpimenoa silmällä pitäen.

Saman suuntaisesti asiaa arvioi myös Valkoisen Talon puhemies Sean McCormack, joka arvelee, että liennytyksessä julkisessa suhtautumisessa Iranian kohtaan on kyse vain pienestä muutoksesta diplomaattisessa taktiikassa, ei niinkään USA:n strategiassa. Asiaan vaikutti myös presidenttiehdokas Barack Obaman taannoinen kannaotto, että hän haluaisi aloittaa suorat diplomaattiset keskustelut Iranin kanssa, ja näin ollen kyseessä olisi myös republikaanihallinnon vastaus Obaman esittämään haaseeseen.

Ei kommentteja: