perjantai 25. heinäkuuta 2008

Talouskasvu hidastuu, tappiot kasvaa ja työttömyys nousee

Kuten jo tiedetään, USA:n talouskasvu hidastuu:


"Fed: USA:n kasvu hidastunut edelleen

Talouskasvu Yhdysvalloissa on edelleen hidastunut, käy ilmi keskuspankki Federal Reserven julkistamasta talouskatsauksesta. [...]

Katsaus vahvisti viestiä, jonka Fedin pääjohtaja Ben Bernanke toi esiin kongressissa pitämässään esityksessä viime viikolla. Pääjohtajan mukaan Yhdysvaltain talouskasvua uhkaa hidastuminen samalla kun inflaatiopaineet ovat lisääntyneet. [...]

Kaikki keskuspankkialueet raportoivat hintapaineiden kasvusta. Polttoaineiden hinnat ovat jatkaneet nousuaan. Myös elintarvikkeet, metallit ja kemikaalit ovat kallistuneet, katsauksessa todetaan."

Näin siis virallisesti. Ongelma on ollut se, että viralliset luvut vääristelevät, sillä ne lasketaan painottuen siten, että virallinen taantuman määritelmä voidaan välttää. Esimerkiksi epävirallisten arvioiden mukaan USA:n kasvu on käytännössä ollut negatiivista jo vuodenvaihteesta asti. LEAP:n laskelmien mukaan jo vuoden 2007 viimeinen neljännes USA:ssa olisi ollut negatiivinen, eli jenkkien talous olisi jo kolmatta kvartaalia laskeva.


USA:n autoteollisuus on kovan paikan edessä:

"Fordin tulos mätkähti raskaasti

Autojätti Fordin tulos painui raskaasti tappiolle huhti–kesäkuussa. Tulosta painoivat alaskirjaukset Pohjois-Amerikan tehtaista sekä luottoyhtiö Ford Motor Creditin autoliisauksista. [...]

Fordin katsauskauden tappio oli 8,7 miljardia dollaria. [...]

Kaikkiaan Fordin varoista kirjautui arvonalennuksia kahdeksan miljardia dollaria.

Yhtiön liikevaihto kutistui 44,2 miljardista 38,6 miljardiin dollariin. "

Eikä muilla yhtiöillä varmasti mene sen paremmin. Auto on kestokulutushyödyke, jota ostettaessa kuluttajat ovat tarkkoja. Autojen oston väheneminen on siis merkki siitä, että kuluttajat katsovat, ettei heillä ole nyt varaa kalliiseen tai paljon kuluttavaan autoon, jos autoon ollenkaan. Autokauppa on siis eräänlainen kuluttajien luottamuksen ja kulutuksen indikaattori.


Ja näyttääpä jenkkien työttömyys olevan jo ties monetta kuukautta nousussa:

"USA:n työttömyysdata yllätti ekonomistit

Työttömyyskorvaushakemusten määrä nousi Yhdysvalloissa viime viikolla korkeimmilleen lähes neljään kuukauteen.

Hakemusten määrä nousi yli 400 000:n, ja niitä jätettiin työministeriön viikkotilaston mukaan 406 000. Nousua edellisviikosta tuli 34 000. Ekonomistit olivat odottaneet hakemusten määräksi 380 000.

Korvaushakemuksissa 400 000:n määrää pidetään rajana työmarkkinoiden heikkenemisen ja elpymisen välillä."

Ai että ihan "yllätti" ekonomistit vai? Tuskinpa vaan. Otsikkoa lukiessa tulee mieleen tarina pikkupojasta, joka oli lakaissut roskat maton alle, ja kun äiti ne löysi vaatien selitystä, poika oli "yllättynyt", että miten ne nyt tuolla voivat olla.

Työttömyys on ns. jälkeen jäävä indikaattori, mikä tarkoittaa sitä, että silloinkin jos taloustilanne olisi jo kääntynyt parempaan suuntaan, työttömyys pahenee vielä vähintään useita kuukausia. Nyt USA:n talouden ennakoidan sukeltavan useamman vuoden ajan, ja olemme nähneet vasta taantuman/laman alun. Työttömyys lähti USA:ssa kasvamaan vasta keväällä, ja nyttenkin on vasta kyse lievästä työttömyyden kasvun alusta.


Mutta eipä mene hyvin Euroopassakaan:

"Taantumapelot voimissaan Euroopassa

Isoissa euromaissa yritysten talousluottamus on alimmillaan vuosiin.

Pelot euroalueen ajautumisesta taantuman partaalle voimistuivat torstaina, kun tutkimuslaitokset julkistivat talousluottamusta kuvaavia kyselyjään. Isoissa euromaissa yritysten talousluottamus on alimmillaan vuosiin.Saksalaisyritysten luottamusta kuvaavan Ifo-indeksin pisteluku putosi kuin kivi kesäkuusta. [...]

'– Vaikka paloittelisimme ja leikkelisimme tietoja miten tahansa, ne ovat selvästi huonoja. Euroalueen talouskasvu näyttää lähes pysähtyvän', arvioi Bank of American ekonomisti."


Jepjep. Ja Suomesta puhumattakaan:

"Verilöyly metsässä

Suomalaisten metsäyhtiöiden toisen vuosineljänneksen tulokset olivat suuri pettymys.

Stora Enson ja UPM-Kymmenen torstaiset tulokset vain synkensivät M-Realin tappioiden eilen virittämiä epävarmoja tulevaisuuden näkymiä. Odotettavissa on tuotannon supistuksia tai laitosten sulkemisia. "


Mutta ei hätää, sillä kuten jo Helmi-Maaliskuussahan tiedettiin niin "Taantuman pohja on jo ohitettu", ja "Pörssien alamäki on lopussa".

Ei kommentteja: